Judaismus > Obecná náboženská debata
Mesiáni
chawwa:
--- Citace: Elazar kdy 23. Prosince 2008, 13:42:25 ---
--- Citace: chawwa kdy 23. Prosince 2008, 11:56:44 ---Milá sad, když jste to nakousla..pro mně Tóra závazná je.A "ústní Tóra" je plná dotatků nebo lépe řečeno, pro mně je to dotatek sám o sobě. Ale každý ať má, co jeho jest. Myslím, že jsme se tady vůbec nepochopili, co se týče křesťanství, jak jej známe v dnešní podobě a původního křesťanství-mesiánství(kterému byla cízí např. trojice aj.)
--- Ukončit citaci ---
I ono "původní křesťanství" bylo v rozporu s judaismem, tehdejším i dnešním. To je naprosto zcestná námitka.
--- Ukončit citaci ---
To "původní křesťanství" bylo součátí judaismu :-*.Každý učitel měl přece své žáky a Ješua nepřestupoval nařízení Tóry. Ale přetahovat se s nikým nechci, taky je to díky tomu,kdo určuje směr "judaismu" a jestli toho nebo onoho uznají za toho správného žida :D :D...a to by jsme se z diskuze nevymotali. Ale řekněte mi, který křesťan dodržuje obřízku, šabat,kašrut,svátky,co Adonai nařídil a bere Tóru jako svoji normu pro život? nazdar bazar
sad:
Dobry den, Chawwo,
nikoho neskatulkuji ani neposuzuji. Pouze si obcas dovolim vyjadrit svuj nazor.
A odkud vite, jak vypadalo "puvodni krestanstvi"? To dnes nevi nikdo, ani fundovani novozakonni badatele.
Proc by mel krestan dodrzovat to, co pisete? Pavel z Tarsu se vyjadril jasne, jenze pro Vas pravdepodobne neni dost puvodni. Mozna, ze Pavlova teologie je jen takovy dodatek? Jeshu byl kasher rabi a Pavel nebyl?
Kde se nachazi ta spravna delici linie?
Jenomze je tez mozne, ze historicky Jezis vubec neexistoval, a nebo, ze je obraz, ktery dnes mame k dispozici slozen z reci a skutku vice historickych osobnosti. Kazdopadne nalezt "nezkalene historicke jadro" NZ je velmi diskutabilni a do jiste miry zavadejici snaha [krestanstvi jakozto nabozenstvi je predevsim zalezitosti viry (ostatne vetsina nabozenstvi nepotrebuje ke sve existenci historickou presnost)].
Btw: ebionite uz davno vymreli... a mate pravdu, neprijali je ani zide ani krestane. Ale jak rikate, kazdemu, coz jeho jest...
Nechapu smysl tohoto vyroku:"A když je to tady zvykem,tak by mně upřímně zajímalo,jak to všechno, co tady píšete, taky děláte.."; ale domnivam se, ze je to nejaky zbytecny dodatek...
Zustavam s pozdravem
daniel lehotsky:
to Chawwa)cit:,,...a tiez je to vdaka tomu,kdo urcuje smer,,judaizmu" a ak toho a ci oneho uznaju za toho spravneho zida."Skusim zadedukovat :).TaNaCh uznavaju tri nabozenstva.Krestansvo a islam,ale samozrejme zo svojimi vykladmi a tretie je judaizmus zo svojimi vykladmi,Talmudom,ktorym kopirovali grecke vyklady Homera filozofmi(prosim zidovskych citatel,nevsimat si danu glosu :) :) :)).Cize to by mali byt ti vasi ,,urcovatelia smeru judaizmu"ako uznavat zida za zida???A vy ste len Tanachistka origo-oringlos? ;)
chawwa:
--- Citace: sad kdy 23. Prosince 2008, 15:24:13 ---Dobry den, Chawwo,
nikoho neskatulkuji ani neposuzuji. Pouze si obcas dovolim vyjadrit svuj nazor.
A odkud vite, jak vypadalo "puvodni krestanstvi"? To dnes nevi nikdo, ani fundovani novozakonni badatele.
Proc by mel krestan dodrzovat to, co pisete? Pavel z Tarsu se vyjadril jasne, jenze pro Vas pravdepodobne neni dost puvodni. Mozna, ze Pavlova teologie je jen takovy dodatek? Jeshu byl kasher rabi a Pavel nebyl?
Kde se nachazi ta spravna delici linie?
Jenomze je tez mozne, ze historicky Jezis vubec neexistoval, a nebo, ze je obraz, ktery dnes mame k dispozici slozen z reci a skutku vice historickych osobnosti. Kazdopadne nalezt "nezkalene historicke jadro" NZ je velmi diskutabilni a do jiste miry zavadejici snaha [krestanstvi jakozto nabozenstvi je predevsim zalezitosti viry (ostatne vetsina nabozenstvi nepotrebuje ke sve existenci historickou presnost)].
Btw: ebionite uz davno vymreli... a mate pravdu, neprijali je ani zide ani krestane. Ale jak rikate, kazdemu, coz jeho jest...
Nechapu smysl tohoto vyroku:"A když je to tady zvykem,tak by mně upřímně zajímalo,jak to všechno, co tady píšete, taky děláte.."; ale domnivam se, ze je to nejaky zbytecny dodatek...
Zustavam s pozdravem
--- Ukončit citaci ---
Dobrej i Vám. To škatulkování a pozuzování nebylo přímo na vaší osobu, ale někteří zde rádi takové maniéry než aby se zeptali přímo. Příště to lépe oddělím, aby nedošlo k nedorozumění. A jaké vyjádření Pavla z Tarsu máte na mysli? Ten toho napovídal...nebo narážíte na Jeruzalémský koncil? Tam ale nešlo o židy,ale gojim.Jinak problematiku mesiánství jsem studovala hodně dlouho,akorát nemám chuť to tady vše rozepisovat. Můžu nějaké materiály poslat. No, to je dobrá otázka-zda-li Ješua vůbec existoval. Prý historicky ano. A je možné, že se jeho osobu "zneužilo" a udělo se z něj takový mýtus. Pavel byl jeden z mnoha a většinou v NZ jsou jeho doporučení. Proč tam třeba není pohled Jakuba, bratra Ješuy? A můj výrok: zvykem jsem brala,jelikož jste tady déle než já, tak podle vaší reakce se soukromé zprávy rozebírají na fóru? Aspoň tak to na mně působilo.Zbytek nepovažuji za "zbytečný dodatek"..hodně lidí na fórech oplývá moudrama,ale v životě jim to nějak uniká. Proto by mně zajímalo, jaká je každodenní praxe zde přítomných. Protože život mluví za tisíc příspěvků či článků.Doufám, že to zase někdo nepochopí špatně..hej holá.
chawwa:
--- Citace: daniel lehotsky kdy 23. Prosince 2008, 15:51:52 ---to Chawwa)cit:,,...a tiez je to vdaka tomu,kdo urcuje smer,,judaizmu" a ak toho a ci oneho uznaju za toho spravneho zida."Skusim zadedukovat :).TaNaCh uznavaju tri nabozenstva.Krestansvo a islam,ale samozrejme zo svojimi vykladmi a tretie je judaizmus zo svojimi vykladmi,Talmudom,ktorym kopirovali grecke vyklady Homera filozofmi(prosim zidovskych citatel,nevsimat si danu glosu :) :) :)).Cize to by mali byt ti vasi ,,urcovatelia smeru judaizmu"ako uznavat zida za zida???A vy ste len Tanachistka origo-oringlos? ;)
--- Ukončit citaci ---
origo-oringlos-oringslosová :D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi