Judaismus > Obecná náboženská debata

Mesiáni

<< < (30/47) > >>

Vader:

--- Citace: Elazar kdy 20. Prosince 2008, 18:18:51 ---Co vím, tak nejedí vepřové a další zakázané druhy, odmítají krev (ta story o transfúzích je předpokládám notoricky známa...).

--- Ukončit citaci ---

S tou krvi mate pravdu. Zapomnel jsem na ni prave proto, ze se s kolegou setkavam tak casto, ze uz na nem davno nevidim tu nalepku "neji krev a transfuzi odmita, i kdyby mel vykrvacet".
S tou veprovinou, natoz jinymi zakazanymi pamlsky bych si nebyl tak jisty. Naopak, jsem si 100% jisty, ze jedi vse od prasatka po kaviar. Odkazuji pritom do spisu Skutku te jejich party verozvestu, kdy (snad Kefovi ?) bylo receno neco ve smyslu, ze kdyz to bylo ocisteno, mohou to zdlabnut, anzto je pry neposkvrnuje to, co do ust vchazi, ale co z nich vychazi (tedy z tech ust  :D )

Vader:

--- Citace: eleazar kdy 21. Prosince 2008, 11:46:31 ---Přiznám se, že nevím, jak se to v USA dělá. Jelikož po obřadu ani po hrobu na židovském hřbitově netoužím (preferuji rozptyl)

--- Ukončit citaci ---

Moc se nerozptylujte a soustredte se  ;)

--- Citovat ---... tak nikdo z uživatelů nemusí mít obavu, že bych znečišťoval místo jeho posledního úložištěte :P

--- Ukončit citaci ---

Clovece a kdo vas ma dejchat ?  ;D

daniel lehotsky:
vazena Sad,zaujalo ma,,rabinska literarura pocita s faktom,ze odpadlik pred smrtou svojho cinu lutuje a teda kona tsuvu".To ma zujalo,lebo co ak nie?Nehnevajte sa na mna,ale tieto rabinske a ci v nasich,,zemepisnych sirkach" knazske a ci ake postulaty o pochovavani mrtvych sa mi zdaju  z ,,ineho"levelu trochu ujete:(nie ze by neobsahovali urcite ratio ten ci onej Viery a ci vierovyznania).Lebo u nas napr.nechceli pochovavat  na jednom mieste samovrahov,nemanzelske deti a pod.Samozrejme to zaviselo od duchovnej sily,odhodlania toho a onoho duchovneho.Rozmyslal som preco?Po smrti predsa ruach,neskor nesama odputuju a zostava len schrana a ,,dych (duch)kosti.Nemohli sa pochovavat vedla seba osoby sebe nepriatelske alebo ktore sa neznasali.Ale na to su predsa ine nastroje.podstatnejsie je predsa zakazanie zaklinania mrtvych,aby sa nerusil klud mrtveho v hrobe.Dt18,11.Takze ja si myslim(samozrejme,ze nemusim mat pravdu),ze zid moze byt ,,z vesela" pochovany(tak ako popsal Achab)na zdovskom cmiteri.Omluvam sa za dany vhlad,je to len subjektivny pohlad zvonka.Ano a po moje smrti prijmem vedla seba aj samovraha alebo nemanzelske dieta,lebo si myslim,ze aj po smrti si mozeme pomoct(uz len tym ,ze Habal garminy nam nebudu blbnut ;)).S pozdravom zmirenia aj s mrtvymi a medzi mrtvymi.

daniel lehotsky:
transfeze krvi,tam plati poturcenec horsi od turka. :),,Ano,v krvi je Zivot tela....Krv je zmierenim za zivot".Lv18,11.,,Neprelievajte krv..."Gn37,22.Cize krv je nejakym pojitkom,vidime me to na koserovanom mase.No a staci trosku ,,ludskeho" poziadavku na nejake skutocnosti odinakadial mate hned novu cirkev. ;).S pozdravenim,,..a nechcete aby som vam precital nieco  z Pisma?"Dufam,ze poznate tu formulku. ;).

sad:
Dobry den, Danieli,
predpoklad, ze rasha sveho cinu lituje (a posledni sanci ma pred fyzickou smrti) neni tak ujety, jak by se na prvni pohled zdalo. Zdaleka se prece nejedna pouze o akt apostaze.
A pokud nelituje, nelituje (nikdo zajiste nerika, ze rabini videli nebo vidi druhemu cloveku do hlavy), ale opravnena presumpce zde existuje (viz pribeh o r. Me'irovi a Elishovi ben Avujovi).
Ohledne toho, jak a koho pohrbit, plati jednoduche pravidlo: "Nepohrbivame rashu vedle cadika" (Sanhedrin 47a). A odpadlik dle zidovskeho vnimani rasha je. Takze z preventivnich duvodu se odpadlici pohrbivali stranou (co kdyby mezi ostatnimi zesnulymi byl nahodou cadik).

P.S. Nevim sice jakeho jste vyznani, ale ustanoveni o zakazu pohrbivat sebevrahy v Codexu Rimsko-katolicke cirkve jiz nenaleznete (predpoklada se totiz, ze sebevrah kona v pomateni mysli); domnivam se tudiz, ze obdobna ustanoveni zrusila vetsina cirkvi (a patrne drive nez katolici).

Danieli, to co Vam pripada jako lidske meritko, je toliko preventivni "sjog la-Tora"; nikdo samozrejme nevime, co se deje po smrti, natoz abychom znali uradky B-zi. 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi