Judaismus > Obecná náboženská debata
Mesiáni
daniel lehotsky:
ako je to potom so Simonom ben Jochajom.Rabi Akiva totiz,ked uvidel bar Kozbu,prehlasil:To je on,kralovsky mesias,??
chawwa:
--- Citace: sad kdy 20. Prosince 2008, 18:25:34 ---Dobry vecer, chawwo,
pokud vim, o narozeni z panny jsem nikde nehovorila...
Mylite se, z hlediska judaismu tito lide porusuji smlouvu s B-hem... ostatne, je to jejich vec, ale proc do svych "her" (mam na mysli pomerne agresivni misii) zatahuji ty, kdoz, neumeji "cist mezi radky" a nebo jsou kvuli sve neinformovanosti snadnym tercem jejich evangelizacnich snah (nyni nemluvim o situaci v CR)?
Elazaruv prispevek zachycujici rozdilny krestansky a zidovsky nahled je, myslim, dostatecne srozumitelny.
Kdo vyznava Nazaretskeho jako mesiase nemuze byt zidem.
Jeden rabin (žel si nevzpominam na jmeno) se v dane souvislosti vyjadril, ze clovek nemuze byt "masozravym vegetarianem".
Neminim dobu prelomu letopoctu (Jezis jako historicka osoba neni prilis zdokumentovan – odhlizim od evangelii – ta nejsou historickymi zpravami); jedna se mi o vztah (jenz samozrejme muze zahrnovat celou skalu nuanci) mezi nim a jeho nasledovniky, vztah, ktery se odviji na bazi viry a religia; toto religio jakoz i vira ma za sebou jistou tradici, cestu dejinami atd. a zove se krestanstvi.
Btw: Co minite souslovim "navratit k Tore bez nejakych dodatku"?
--- Ukončit citaci ---
dobrej i Vám, o narození jste nehovořila,pravda. Reagovala jsem na tu smírčí oběť, že je to diskutabilní jak třeba narození z panny,nešlo mi o citaci,ale princip, uf uf, doufám, že rozumíte.A zase další věc na zváženou-věrohodnost NZ. Mesián by neměl zakrnět a vzdělávat se,zkoumat historii..určitě narazí na zajímavé věci ;). Co se týče-porušení smlouvy. Tak to jste dali akorát jeden argument-nebudeš mít jiného Boha. A když jej nemají za Boha, tak pak? Lze se odvolat na judaismus-podle judaismu porušují,podle judaismu se nesmí jíst mléko a maso dohromady, podle judaismu se nesmí to či ono.
chawwa:
ještě k tomu Brit Chadaša-není ve smyslu nová,ale obnovená. A myslím,že židé s Ježíšem samotným problém nemají. Neučil žádné novinky. Osobně mám ale nad NZ velký otazník,protože další zdroje sice Ješuu berou jako osobu, která existovala, ale nedávají mu až takový význam.
ještě sad, jste se ptala, co myslím pod tím "Tóra bez dotatků" ..no myslím tím to, co jsem napsala :). šalom balon
daniel lehotsky:
pri zrodeni z panny,by sa dalo vela pocudovat,ale neviem ak by ste prijali vyklady Filona alebo Knihu Henochovu?napr.,,cnosti,ktore sposobia,tolko dokonalych veci,nemozu byt znesvatene smrtelnym clovekom".Taky maly priklad.
Elazar:
--- Citace: daniel lehotsky kdy 20. Prosince 2008, 20:23:07 ---ako je to potom so Simonom ben Jochajom.Rabi Akiva totiz,ked uvidel bar Kozbu,prehlasil:To je on,kralovsky mesias,??
--- Ukončit citaci ---
A Rabi Jochanan ben Torta mu řekl: „Akivo, tráva poroste mezi tvými žebry a syn Davidův ještě nepřijde.“
To je tak s tím Talmudem, vždy existuje ještě jiný názor ;)
A Šimon bar Jochaj? To bude asi nějaká mýlka, ne?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi