Judaismus > Obecná náboženská debata
Pomlcky a hvezdicky ve Jmenu
achab:
Hola lidi, kde dostáváte dobrý nápady vy? Já na dvou totálně nemožnejch místech. Buď na "porcelánu" anebo při venčení čokla. Napadl mne dneska, zatímco on skotačil, jeden suprovej paradox ohledně čárky a pomlčky. Jakej je vlastně rozdíl (podle mne nic moc velkej), když píšem Tatezisn jisovrach s pomlčkou anebo sice plene Velkým písmenem na začátku (Bůh, Otec, Syn človeka, On) ? A vo tom to asi bude. Takže pravdu mají všichni a možnost volby taky. Snad jenom, že psát pánab-oha s pomlčkou jen proto, aby se židi "nezranili" je nedůstojné, i když laskavé. Ale taky nepoučené.
Takže můžeme uzavřít (jen aby to nevypadalo jako jehovistickej katechismus):
1/ Kdo chce Sladkýho nějak uctít - uctí ho i v písemném projevu.
2/ Možností je mnoho
3/ Pomlčka, vynechání písmenka, změna výslovnosti (Kel, Elokim, Hawajah) není přímý halachický diktát (jako ostatně nic v halaše !!) - je to jen nabídka, šance, portál, kterým lze vejít do krásnýho sálu
4/ *mehadrim (ti co micwušky zdoběj) přijali tento úzus, přesně z těch důvodů, který tady zmiňujete, p.s. --- neuvěřitelně respektuju toho, kdo písemnosti se svatým Jménem štosuje a pak pálí, jak se tady vyznal (zahrabat je do prachu - Prach jsi atd.. by bylo ještě cudnější)
5/ Slušnej překladatel myslí
6/ Mám pocit, že jsme téma vyčerpali. (Ale nechci působit jako manipulátor - prostor zůstává otevřený i nadále
7/ Jaké zvolíme téma další (nove) ?
-acb-
Tamar:
.. (ta místa s dobrými nápady jsou ne že nemožná, ale zcela zákonitá.. Říkali nám v nějakém kurzu, že mozek pracuje nejlépe, když jsou svaly zcela uvolněné.. :))
Já taky děkuji za to že proběhla tato inspirativní diskuze - pomlčka se mi nelíbí a mám od určité doby docela problém s pojmenováním Sladkýho požehnanýho.. nic mi nepřijde dost dobrý a důstojný. Mám jenom jeden dotázek, co přesně znamenají slova Tatezisn jisovrach?
zoom:
Che, che takhle rychle skoncit tema. Vazeny Achabe jiste vite, ze Vas bod c. 3 ma jiny duvod, nez ona pomlcka v prekladech. Proto ze Vas bod c. 3 je pravidlem, aby nebylo prestoupeno prikazani, zatimco pomlcky a hvezdicky toto pouze imituji. Je treba se podivat kdy se to poporve zaclo objevovat, obavam se, ze to je halachichke doporuceni r. Feinsteina. Mozna, ze bychom se meli podivat, kdo ho najit. Ja se domnivam ze v prekladech asi by to melo zustat, v puvodnich textech by mel jit kazdy podle halachy, ktera je pro nej smerodatna. Tedy ceskem prostredi asi bez pomlcky, jak psali nasi ucenci, budiz jejich pamatka pozehnana. (A propos kdyz Vy pouzivate chasidske Tatezisn, umite si predstavit, ze pisete T-tezisn?)
achab:
bs*d to Zoom - Ne, to opravdu nedovedu :o)
p.s. k bodu 3/ -- Ted se asi stanu kacířem, ale já fakt nepovažuju halachu za diktát. Ne, že by si s ní mohl dělat kdo chce co chce, ale nevnímám ji jako diktát. Ale právě, jako tu šanci... protože jinak by mi nebylo mnoho věcí zřejmých... Jak tady u nás tak i v erecu :o)) Vždyť jak se mohou bezdomovci (z halachického hlediska) ubytovat a opíjet v Givatajim na hřbitově ? A co se židy, kteří při důležité synagogální slavnosti servírujou sejra na tzv. "drůbeží" šunce... Halacha platí a vesmír je sice poraněný, ale stojí... A to, jaké berličky na svědomí si kdo najde, je ryze jeho osobní věc. On i Tatezisn přeci vědí, že je to jen berla, ikdybychom jí nakásně říkali - objektivní hlediska :o))
zoom:
Halacha neni diktat, je to pater anebo chcete/li cesta. Nekdo se trochu hrbi nekdo chodi radeji nevyslapanymi cestami. Ale ta zkusenost te cesty tu je, my si muzeme zvolit, kudy. Ale ta cesta je moc krasna, kdyz se po ni jde. Problem je , ze to nikdo moc neumime. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi