Judaismus > Obecná náboženská debata
Pomlcky a hvezdicky ve Jmenu
zoom:
Pánové a dámy, někde jsem napsala, že bez pomlček, protože jsem vyrostla bez pomlček, když jsem napsala, že jsem vyrostla, tam mám na mysli články, kázání a knihy rabínů Sichra a Fedra budiž jejich památka požehnána, psali bez pomlček hvězdiček a pod. Myslím, že pro české židy mohou být dostatečnou autoritou, abychom je mohli následovat. Ono se někdy může psát pomlček až běda a opravdová víra to nutně být nemusí. Nechci se nikoho dotknout, ale jestli to tak psali tito rabíni, tak je to i dnes pro nás dobré.
Jicchak:
Co se týče pomlček jejich pramenem je opisování čtyřjmeného Božího Jména, která se navíc jinak píše a jinak čte buď písmenem he nebo písmenem doles jako zkratka, aby nedošlo k jeho znvážení například že se daný list dostane na nějaké nedůstojné místo nebo třeba spadne na zem. Slovo elohim je místo s h psáno s k z týchž důvodů. Přepisovatelé Božího Jména chtějí tuto skutečnost i v překladu vyjádřit. Nicméně v překladu či v přepisu nehebrejskými písmeny již nejde o pravé Boží Jméno nýbrž o přezdívku u které nastávají různá polehčení a proto je na každém jednostlivci zdali chce či nikoliv ony pomlčky používati či nikoliv a hlavní je aby jeho srdce bylo plně s vůlí nebes.
eleazar:
--- Citace: achab kdy 18. Září 2008, 17:13:21 ---Víte co mne fascinuje na jidiškajt a na Gandalovičovi? Ti jediní (které znám) mají smysl pro relevanci tématu. Jsem rád - opravdu rád, že se tu taky mj. řeší pomlčka / hvězdička a kawana při vyslovování a psaní jména Tatezisn Big Bosse, ale uniká mi souvislost pomlčky s Kol nidrej... Přitom pomlčka by si svůj thread / vlákénko fakt zasloužila...
Ale možná je tu na fóru zvykem probrat všechno víc zevrubně, a tak jen jedna otázka do diskuze. Koho zraňuje, že píšu Jméno, které stejně nikdo neznáme, tak jak ho píšu? B-h, bůh, Bůh, Hospodin, H-spodin ? Prosím, změř svoji bolest, dej mi to poznat a já se napravím (pokud to dokážu a nezraní to naopak mne). V opačném případě si to snad ani nezasluhuje zvláštní komentáře. Proboha, snad nepíšete pomlčky a bez-pomlčky kvůli druhejm ? Nemělo by to bejt spíš kvůli vám? Vám samotnejm ? :o)
--- Ukončit citaci ---
Mě osobně se pomlčky a hvězdičky nelíbí. Naše základní motlitba vyjadřuje touhu po svátosti Božího Jména, a tak by je Jeho Jménu nemělo být "ubližováno".
to Jicchak: Za pravé Jméno se považuje i Jeho přepis do latinky tj. "elohim"? A v případě, že ano, nevadí tam chybějící čárky nad samohláskami?
Pepino65:
--- Citace: Vader kdy 18. Září 2008, 18:21:44 ---Bez pomlcky to vyslovit lze, cestina samohlaskami dokaze setrit ;)
Jednim z vykladu, proc psat onu pomlcku je zkratka v tom, ze ten nejvyssi titul napisete, nekdo ten papir/dopis/dokument vezme a ubali si z nej treba jointa. Dalo by se to brat jako znesveceni Jmena.
--- Ukončit citaci ---
Děkuji všem za názory a za vysvětlení. Jsem to ale nenapravitelný kacíř, kdybych něměl všetečné otázky, asi by to jinak se mnou nešlo. Na papír to chápu, ale jointa si přece neubalím z monitoru 19", to by se mi mohlo z těch výparů při zapálení plastu udělat nevolno ;D Ano, napsal jsem tu větu tak, abyste odlehčili svým duším a zasmáli se, ale je tam i ten podtext, že v PC je to možno bez problému napsat tak, jak to skutečně je. Když bude chtít nějaký šílenec slovo boží zneužít, tak si ho doma napíše třeba ve Wordu na vagón papíru a Vás na to nebude potřebovat. Prostě v PC mi to připadá trochu jiné, avšak nejsem znalec. Jicchaku, prosím Vás, napište zda uvažuji správně, samozřejmě i vy ostatní. ???
Scooolie:
--- Citace: Karels kdy 18. Září 2008, 19:05:36 ---Nadto mám jeden dotaz, když čtete nějakou moji věc, jak se na to díváte, když víte, že jsem křesťan? Jednak z odborného hlediska, ale i obecně... No to jsou ty židovsko-křesťanské vztahy...
--- Ukončit citaci ---
Hele, jsi modloslužebník, ale protože jsi celkem fajn chlapík a nikdo s tebou nechce mít zle (ani ti nechce ubližovat, ani nechce abys ubližoval ty), tak ti to nikdo nehlas neřekne ;D A je nezdvořilé se na to ptát, protože co ti na to má kdo odpovědět? :D
Psychický vztah k druhé straně je to zrcadlově stejný, jaký mají katolíci k židům ( když se modlí, by Šéf sejmul závoj z očí židů a dovolil jim prohlédnout) ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi