Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Kol nidrej

<< < (6/7) > >>

eleazar:

--- Citace: Scooolie kdy 18. Září 2008, 12:30:49 ---
--- Citace: eleazar kdy 18. Září 2008, 11:36:05 ---Nevím, co máte všichni proti křtu?  :) Křest je rituál židovský, gjurové se také nechávají křít v mikvích. A prorok Jóchánán pokřtil mnoho farizeů, kteří ač byli striktně proti křesťanství, tak křest neodmítali.

--- Ukončit citaci ---
;D Jistě uznáte, že křest ve jménu Ježíše Krista jaksi není zrovna kompatibilní s praktikováním židovství. Tedy vy jako mesián to asi neuznáte, ale myslí i to 99,9  % všech židů a 99,9 %  všech křesťanů  ;) Prostě buď je člověk nábožensky židem nebo křesťanem.

--- Ukončit citaci ---
Tady se dostáváme k jádru pudla ;) To, co vadí, je Jméno Ježíše, kdyby se křtilo jen tak (jako Jóchánán) anebo ve jména dvojce Scheersson & Teitelbaum  ;D, tak by to proti tomu křtění třeba nikdo nenamítal.

Karels:

--- Citovat ---Osobně s vyslovením jeho jména (včetně tetragramu) problém nemám. Protože skutečné znesvěcení leží jinde. V používání Jeho jména k znesvěcujícím účelům. Zaštiťováním se Jménem při páchání nepravostí. A podobně. Nicméně respektuji, že jiní to vidí jinak. Jeho jméno tím ovšem nijak nemrzačím - české slovo "Bůh" je pojmenováním Šéfa v češtině. Stejně tak mu mohu říkat jakkoliv v jiné řeči. Pokud to není urážlivé.
--- Ukončit citaci ---

S tím se naprosto ztotožňuji, v tom posledním článku jsem všude doplnil B-h, nebo b-žský s ohledem na vás, na židy, ale osobně to chápu naprosto identicky jako Scooolie.

Elazar:

--- Citace: chaje kdy 18. Září 2008, 12:39:57 ---Achabe tou školou jsem měla na mysli VŠ, specializované přednášky o judaismu pro malou skupinku studentů ;) nepředpokládám, že by průměrná učitelka někde na střední byla schopná říct něco rozumného o judaismu jako takovém, a o Kol nidrej už vůbec ne

--- Ukončit citaci ---

Kterou VŠ, smím li být tak zvědav?

Elazar:

--- Citace: Zina kdy 18. Září 2008, 00:22:38 ---Pro mne je to opravdu velmi příjemný prožitek.
Přečetla jsem si něco více o Kol Nidrej,ale nemám pocit,že tomu rozumím.
Chtěla bych se proto zeptat:je Kol Nidrej spíš tradice?Nebo nějaká forma ochrany před bezvyznamnými sliby?
A ještě nerozumím co píše p.Staněk,podle něj je to hřích.

--- Ukončit citaci ---

Kol nidrej je de facto právní akt - soud. Celá modlitba je vlastně soudní řízení. Vychází z tradice (tj. není předepsaná výslovně Tórou), dokonce z tradice poměrně pozdní a je nutno zmínit, že proti Kol nidrej řada gaonim zastávala poměrně silnou opozici (zkrátka se některým nelíbila idea, že sliby vůči B-hu je možno jen tak zrušit). Na druhou stranu, právě protože je Jom kipur dnem smíření mezi lidmi a mezi B-hem a člověkem, tak to vlastně jde  ;)

Z čehož také vyplývá, že se jedná pouze o sliby dané B-hu, vyřknuté z neuváženosti, v krizové situaci (jak nejspíše napsal Achab výše), v afektu - nikoli o sliby dané lidem, ty se plnit musí a na ně se Kol nidrej nevztahuje.

Vodník:

--- Citace: Scooolie kdy 18. Září 2008, 12:30:49 ---Souhlasím s Vámi. Ale jsme u vzájemného respektu a ohledů. Pokud vedeme mírně nevážné nebo kontroverzní (z pohledu kterékoliv strany) náboženské debaty a operujeme Jeho jménem, pak z respektu k lidem, kterým takovéto užití Jeho jména vadí tam prostě dávám (někdy zapomenu) pomlčku. Anebo hvězdičku.
--- Ukončit citaci ---
Já jakožto křesťan nemám problém s vyslovováním ničeho. Ale to by mě opravdu zajímalo, jestli to místní židy uráží, když nepoužiju hvězdičku - nechtěl byste, Scooolie, udělat na to téma anketu? Já mám s tím hvězdičkováním vůbec potíže: když chcete být slušňák, tak posílejte lidi do háje, ale posílat je do p*dele a myslet si, že jsem se použitím té hvězdičky nijak neprovinil proti dobrým mravům, to už není ani pokrytectví, to už je přímo pitomost.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi