Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Kol nidrej
zoom:
Presne tak jak to v kratkosti napsala Chaje to je. Byl a je to dulezity moment pro sjednoceni obce, protoze se jiste vzdy nasli a najdou lide, kteri reknou, s tim v minjanu ja se modlit nebudu - nikdy. Proto si take pred Jom Kipur musime zorganizovat svoje hrichy, ktere jsme napachali mezi lidmi - vratit knihy, disky apod. omluvit se a pod. a PAK teprve muzeme pristoupit pred Nejvyssiho a prosit o odpusteni vsech slibu, ktere jsme dali a nespnili. A take sliby v tech duchovnich vecech, kdy jsme se Ho odrekli pod tlakem, tak se anuluji prave touto modlitbou.
eleazar:
Já jenom zírám, jaké mají lidé problémy :o
Chtěl bych jenom říct, že sliby obecně nejsou zrovna dobrá věc a už v Tóře je člověk vybízen, aby raději nesliboval, než sliboval a nesplnil. A další komentáře to jenom potvrzují.
Pro hráče mariáše - je levnější zabitá sedma tichá než hlášená.
Chaji a dalším zaslouženým manželkám (a neprovdaným dcerám) budiž útěchou, že manželé resp. tatínkové mají nad sliby svých manželek a dcer právo veta. Totiž mohou zrušit jejich sliby až do západu Slunce potom, co se o nich dovědí.
Snaha o vzájemný pokoj, zvláště zde v goletu, by měla být samozřejmostí.
chaje:
Eleazare ale pro mnoho lidí jsou to problémy zcela reálné. V dnešní době, kd yje tolik smíšených manželství a kdy mnoho halachických židů vůbec netuší, že jsou halachickými židy, to je vysoce aktuální, a nikoliv nějaký historický anachronismus.
Vezměte si např. člověka, který ví, že jedna jeho babička či dokonce prababička byla židovka, zbytek rodiny jsou ne-židé. Takový člověk, když má "duchovní puzení", pravděpodobně skončí v některé křesťanské denominaci, kde logicky vyřkne určité sliby. Časem zjistí, že to není ono, postupně zjistí, že podle halachy je židem (protože s židovskou babičkou či prababičkou ho pojí pouze ženská linie) a zjistí, že i duší je židem. Kromě formálního rozvázání všech svazků z církví pak použije i Kol nidrej, aby to "urovnal" s Bohem.
Nebo dítě židovské matky má křesťanského otce, matka není nábožensky založená, dovolí dítě pokřtít, ale dítě v dospělosti se cvítí být židem a křestu se chce "zbavit"....atd. atd.
Trošku si rýpnu, může přijít doba, kdy se Kol nidrej bude hodit i vám ;D
chaje:
tak jsem se do toho zabrala, že jsem to napsala špatně ...s B-hem...
eleazar:
--- Citace: chaje kdy 18. Září 2008, 10:31:52 ---Eleazare ale pro mnoho lidí jsou to problémy zcela reálné. V dnešní době, kd yje tolik smíšených manželství a kdy mnoho halachických židů vůbec netuší, že jsou halachickými židy, to je vysoce aktuální, a nikoliv nějaký historický anachronismus.
Vezměte si např. člověka, který ví, že jedna jeho babička či dokonce prababička byla židovka, zbytek rodiny jsou ne-židé. Takový člověk, když má "duchovní puzení", pravděpodobně skončí v některé křesťanské denominaci, kde logicky vyřkne určité sliby. Časem zjistí, že to není ono, postupně zjistí, že podle halachy je židem (protože s židovskou babičkou či prababičkou ho pojí pouze ženská linie) a zjistí, že i duší je židem. Kromě formálního rozvázání všech svazků z církví pak použije i Kol nidrej, aby to "urovnal" s Bohem.
Nebo dítě židovské matky má křesťanského otce, matka není nábožensky založená, dovolí dítě pokřtít, ale dítě v dospělosti se cvítí být židem a křestu se chce "zbavit"....atd. atd.
Trošku si rýpnu, může přijít doba, kdy se Kol nidrej bude hodit i vám ;D
--- Ukončit citaci ---
Chaje, já též nepocházím z náboženské rodiny, takže si dovedete představit, čím vším jsem prošel či musel projít.
Ale slibování a podobných věcí jsem byl i v křesťanském prostředí ušetřen - viz dále.
Nejenom Šalomoun a Sírach, ale i sám Ješu a Jeho bratr Jákov se ostře ohrazovali proti slibům a vůbec neuváženým proslovům, což jsem s úspěchem v křesťanských denominacích použil a nejspíš ještě použiji.
Nevím, co máte všichni proti křtu? :) Křest je rituál židovský, gjurové se také nechávají křít v mikvích. A prorok Jóchánán pokřtil mnoho farizeů, kteří ač byli striktně proti křesťanství, tak křest neodmítali.
Urovnat své věci s Bohen není tak jednoduché. Nato přerecitování nějakého textu nestačí. Nechci tu na foru vybízet Izraele k tšuvě, to by bylo na samostatné vlákno. Chci jenom říct, že Bůh touží po něčem jiném, než v poslechu nekonečných a stále se opakujících motliteb.
Ještě bych chtěl dodat, že psaní slov Bůh a Hospodin není braní Božího Jména nadarmo, a tak nechápu, proč někteří lidé, a to i moji spolubratří Karels a Scooolie, mají potřebu mrzačit označení/pojmenování Stvořitele tak, že vynechají jedno písmeno. Prvně jsem tento trend viděl u chabadniků a nepovažuji jej za šťastný.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi