Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Kol nidrej
zoom:
Kam jsme se to dostali od pekneho Achabova pocinu. ::)
Vader:
Dostali jsme se oklikou zpet ke Kol Nidrej ;)
Achab (pevne v to doufam) prijde jiste s jeste necim, Jom Kipur se blizi, ale Achab nikdy nespi :)
Zina:
Pro mne je to opravdu velmi příjemný prožitek.
Přečetla jsem si něco více o Kol Nidrej,ale nemám pocit,že tomu rozumím.
Chtěla bych se proto zeptat:je Kol Nidrej spíš tradice?Nebo nějaká forma ochrany před bezvyznamnými sliby?
A ještě nerozumím co píše p.Staněk,podle něj je to hřích.
achab:
Ano, ano - další "dárek" a zároveň i nové téma najdete pod "klíčem" cicitlachim.
A ještě ad Kol nidrej – pro Zinu - Fanánek dosud nepochopil, že Tatezisn je Jednota, Sjednocení a Jedinečnost – a namísto toho pořád hledá jen to, co nás rozlišuje a odděluje. Jím se netrap. Pro dobré pochopení Kol nidrej je dobré podívat se na ustanovení o slibech v Šulchan aruch, nebo Kicur – zítra to zkusím někde najít a pošlu-ti to – napiš mi svou mejl-adresu, děkuji.
chaje:
jestli můžu přidat, nám ve škole o Kol nidrej kromě jiného říkali, že se to používalo, když někdo učinil náboženský slib z nevědomosti, v nízkém věku nebo byl donucen...např. násilné konverze na křesťanství, nebo když židovské dítě bylo vychováno v jiné víře, nebo když člověk netušil, že je židovského původu, a dozvěděl se to až později...apod. Že v takových případech lze "rozvázat" slib daný B-hu, netýká se to slibů daných lidem...ani to není určeno k lehkomyslnému slibování B-hu a pak zase rušení těchto slibů
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi