chamsu mám na klíčích
a několik na stěně...Izraelci to ale považují za původně arabskou věc...já jsem jenom okrajově zmínila, že nosím na krku hvězdu, a že jistá autorka (Blu Greenberg) to považuje za věc vhodnou na potvrzení židovské identity ženy, která jinak nemá možnost nosit kipu, cicit apod. Ani nevím, jestli já tu hvězdu nosím také kvůli pocitu identity, ale když o tom tak přemýšlím, tak asi ano (když jdu na úřady a k doktorovi, tak jí radši schovávám
)
to gv: ty šperky jsou pěkné...
to eleazar: ta hvězda v Amosovi určitě odkazuje na pohanský symbol, a to tzv. šurínum - "standarta" nebo "zástava" (sloupek či ozdobný podstavec velikosti člověka, na něm umístěn symbol božstva, byla-li to hvězda, odkazovala k astrálnímu božstvu) (vyhrabala jsem kvůli vám přednášky o Syropalestině :-)...nemyslím si ale, že by tzv. Davidova hvězda s tím měla něco společného, není hvězda jako hvězda...
to zoom & gv: na české židovské komunitě se mi líbí, že (přestože se mezi ebou všichni ustavičně hádají) je velmi patrná snaha o určitou morální úroveň, což v běžné populaci obvykle nevidím...zdůrazňování vlastností, které jsou běžnému Čechovi většinou k smíchu...už několikrát jsem se setkala s tím, že někteří lidé hlídají sami sebe, aby se hovorem o nepřítomných nedopustili lašon ha-ra (pomlouvání), přestože jinak rozebírání jiných lidí je oblíbenou českou zábavou (přiznávám, že i mojí, ale snažím se poslední dobou si dávat trošku pozor)