Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Izraelská strana Kadima spolupracuje s Putinovou stranou Jednotné Rusko
Elazar:
Chaje, prob-ha Vás prosím, ty eleazarovy (s prominutím) kecy můžete pustit z hlavy... Hvězda je ok, je to jen ornament, který je od nějakého 17. - 18. století spojován a priori s židovstvím. Pokud chcete nosit symbol, který by nějak vyjadřoval příslušnost k judaismu a zároveň by to byl symbol, který nežidům nic neříká nebo ho považují za svůj (např. arabové a tudíž před tím arabským mastičkářem můžete být docela v klidu), doporučuji pro ženy chamsu - to je sice nejspíše původně muslimský ornament a někdy bývá spojen s džinismem, ale jinak je ok :)
gvodrazka:
:)
Chamsa je úplně nejtypičtější ozdobou. Vřele doporučuji též různě stylizované nápisy chaj ( חי ), což se jednak hodí k Vašemu jménu a když by bylo nejhůř, můžete říci, že je to třeba progresivně pojatá antilopa kudu ;D
Dost častou a oblíbenou ozdobou je též ruka svírající kruh.
V poslední době se dostaly do obliby stříbrné kroužky ze sterlingového stříbra s vyrytými citáty z T"N"CH či kabalistického původu...
https://www.judaicawebstore.com/ynetnews/Category.aspx?categoryID=488
Nejkrásnější ozdobou bechovet manželky je však cudnost, skromnost a zbožnost.... (její) :D A pak také děti a manžel (taky její) ;)
gv ;)
chaje:
chamsu mám na klíčích ;D a několik na stěně...Izraelci to ale považují za původně arabskou věc...já jsem jenom okrajově zmínila, že nosím na krku hvězdu, a že jistá autorka (Blu Greenberg) to považuje za věc vhodnou na potvrzení židovské identity ženy, která jinak nemá možnost nosit kipu, cicit apod. Ani nevím, jestli já tu hvězdu nosím také kvůli pocitu identity, ale když o tom tak přemýšlím, tak asi ano (když jdu na úřady a k doktorovi, tak jí radši schovávám :-[)
to gv: ty šperky jsou pěkné...
to eleazar: ta hvězda v Amosovi určitě odkazuje na pohanský symbol, a to tzv. šurínum - "standarta" nebo "zástava" (sloupek či ozdobný podstavec velikosti člověka, na něm umístěn symbol božstva, byla-li to hvězda, odkazovala k astrálnímu božstvu) (vyhrabala jsem kvůli vám přednášky o Syropalestině :-)...nemyslím si ale, že by tzv. Davidova hvězda s tím měla něco společného, není hvězda jako hvězda...
to zoom & gv: na české židovské komunitě se mi líbí, že (přestože se mezi ebou všichni ustavičně hádají) je velmi patrná snaha o určitou morální úroveň, což v běžné populaci obvykle nevidím...zdůrazňování vlastností, které jsou běžnému Čechovi většinou k smíchu...už několikrát jsem se setkala s tím, že někteří lidé hlídají sami sebe, aby se hovorem o nepřítomných nedopustili lašon ha-ra (pomlouvání), přestože jinak rozebírání jiných lidí je oblíbenou českou zábavou (přiznávám, že i mojí, ale snažím se poslední dobou si dávat trošku pozor)
chaje:
to Elazar: koukám, že vy už jste taky psal, že chamsa je původně muslimská...a proč džinismus? ten je přece indický a nemuslimský :)
gvodrazka:
;)
Nehledě na teorie o původu a významu Magen David (viz Wiki apod.) mám svoji vlastní teorii, nijak nepodloženou.
Prostě mne to jen tak napadlo.
Hexagram je průsečíkem třech párů rovnoběžek - z nichž jeden pár značí B"h, druhý svět a třetí člověka...
Hexagram pak sám jako styčná plocha všech těchto entit je znázorněním vztahu:
1. mezi B"h a člověkem,
2. B"h a světem,
3. člověkem a světem... ;)
Anebo třeba ne... ;D
gv :D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi