Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Gruzie - srpen 2008
Yan:
--- Citace: Scooolie kdy 13. Srpna 2008, 11:57:32 ---Blisty nečtu. Dá se to najít někde jinde?
--- Ukončit citaci ---
Chyba, chce to být méně ideologicky pevný...... informace je dobrý získávat ze všech stran (ledaže by si člověk chtěl zachovat tu ideologickou čistotu).
Je to vpodstatě shrnutí nějakejch informací které vyhodnocovali situaci před zahájením konfliktu. Jsou tam nějaké odkazy na ty originální články..... moment
no, nějakej odkaz jsem tam našel, ale mám dojem že jsou tam i údaje odjinud
https://nvo.ng.ru/concepts/2008-07-25/13_georgia.html?mthree=9
Scooolie:
--- Citace: Yan kdy 13. Srpna 2008, 12:05:15 ---
--- Citace: Scooolie kdy 13. Srpna 2008, 11:57:32 ---Blisty nečtu. Dá se to najít někde jinde?
--- Ukončit citaci ---
Chyba, chce to být méně ideologicky pevný...... informace je dobrý získávat ze všech stran (ledaže by si člověk chtěl zachovat tu ideologickou čistotu).
Je to vpodstatě shrnutí nějakejch informací které vyhodnocovali situaci před zahájením konfliktu. Jsou tam nějaké odkazy na ty originální články..... moment
no, nějakej odkaz jsem tam našel, ale mám dojem že jsou tam i údaje odjinud
https://nvo.ng.ru/concepts/2008-07-25/13_georgia.html?mthree=9
--- Ukončit citaci ---
A je tam něco nového kromě toho, že Rusáci (slovo Rusové si šetřím pro slušné obyvatele Ruska, ne pro tu vládnoucí chátru) se na Gruzii chystali, byli nachystáni a jejich jihoosetští poskoci pak jen nešetřili provokacemi a čekali, až se na to Gruzie nachytá?
Yan:
--- Citace: Scooolie kdy 13. Srpna 2008, 12:01:57 ---Mám za to, že to nebyl šťastný krok. Nicméně k němu došlo už dávno. V posledním roce nabízela Gruzie Osetii a Abcházii velice vstřícné dohody, podle nichž by byla zachována, resp. poskytnuta velmi široká autonomie, pokud by se vzdaly snahy o nezávislost a uznaly, že jsou součástí Gruzie. Bylo to odmítnuto. Jižní Osetie odmítá jakékoliv gruzínské smírné řešení. Jediné, o co stojí, je připojení k Rusku.
--- Ukončit citaci ---
Tak už to v životě (ve světě, v politice) chodí. Takže se Gruzie rozhodla to vyřešit silou......
--- Citace: Scooolie kdy 13. Srpna 2008, 12:01:57 ---Jižní Osetie a Abcházie jsou také jediní, kdo na tomto konfliktu vydělali. Gruzie utrpěla porážku, musí akceptovat ruskou okupaci obou území a navíc přišla o dosud ovládaný kousek Horní Abcházie. Rusové si strašně poškodili mezinárodní image - není náhodou, že v reakci na invazi Poláci prohlásili, že americké rakety u nich prostě budou (i když předtím Tusk váhal). Jediný, kdo vydělal, jsou JO a A a samozřejmě siloviki v ruském vedení. Ti posílili.
--- Ukončit citaci ---
V tomhle se shodneme. Proto si taky myslim že to Saakašvili zvoral...... a proto mě překvapilo že jsi to tak oslavoval.
Yan:
--- Citace: Scooolie kdy 13. Srpna 2008, 12:07:50 ---A je tam něco nového kromě toho, že Rusáci (slovo Rusové si šetřím pro slušné obyvatele Ruska, ne pro tu vládnoucí chátru) se na Gruzii chystali, byli nachystáni a jejich jihoosetští poskoci pak jen nešetřili provokacemi a čekali, až se na to Gruzie nachytá?
--- Ukončit citaci ---
Je tam hodnocení armád a jejich připravenosti (Gruzínské, Jihoosetinské, Ruské). Docela zajímavý je že Česká republika byla jedním z největších dodavatelů zbraní Gruzii.......
Scooolie:
--- Citace: Yan kdy 13. Srpna 2008, 12:08:40 ---
--- Citace: Scooolie kdy 13. Srpna 2008, 12:01:57 ---Mám za to, že to nebyl šťastný krok. Nicméně k němu došlo už dávno. V posledním roce nabízela Gruzie Osetii a Abcházii velice vstřícné dohody, podle nichž by byla zachována, resp. poskytnuta velmi široká autonomie, pokud by se vzdaly snahy o nezávislost a uznaly, že jsou součástí Gruzie. Bylo to odmítnuto. Jižní Osetie odmítá jakékoliv gruzínské smírné řešení. Jediné, o co stojí, je připojení k Rusku.
--- Ukončit citaci ---
Tak už to v životě (ve světě, v politice) chodí. Takže se Gruzie rozhodla to vyřešit silou......
--- Citace: Scooolie kdy 13. Srpna 2008, 12:01:57 ---Jižní Osetie a Abcházie jsou také jediní, kdo na tomto konfliktu vydělali. Gruzie utrpěla porážku, musí akceptovat ruskou okupaci obou území a navíc přišla o dosud ovládaný kousek Horní Abcházie. Rusové si strašně poškodili mezinárodní image - není náhodou, že v reakci na invazi Poláci prohlásili, že americké rakety u nich prostě budou (i když předtím Tusk váhal). Jediný, kdo vydělal, jsou JO a A a samozřejmě siloviki v ruském vedení. Ti posílili.
--- Ukončit citaci ---
V tomhle se shodneme. Proto si taky myslim že to Saakašvili zvoral...... a proto mě překvapilo že jsi to tak oslavoval.
--- Ukončit citaci ---
Jiné řešení než silou nepřicházelo v úvahu. Jednání nevedla k ničemu.
Já jsem to slavil ve chvíli, kdy operace za osvobození Jižní Osetie začala. Považuji ji stále za naprosto legitimní krok gruzínské vlády. V tu chvíli samozřejmě nebylo jasné, jak se situace vyvine.
Nicméně zpětným pohledem se dá říci, že Gruzíni více méně jednali jediným možným způsobem. Alespoň to vyvolalo odblokování stavu, kdy Osetie a Abcházie byly stejně okupované Ruskem, ale jen méně nápadně. Rusák byl donucen se demaskovat a ukázat svoji ohyzdnou imperiální tvář.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi