Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Gruzie - srpen 2008
Samuel:
Já si nemyslím, že by bylo tolik naivních, kteří by věřili, že Rusům jde o nějaké Osetince a podle mně zrovna vy k těmto případným naivům asi nepatříte.
Podle mého jsou Rusům celí Osetinci zcela ukradení i s jejich případnými pomatenými přáními být součástí Ruska. Jim jde prostě o vliv ve strategickém území a o možné potlačení prozápadní vládní garnitury v Gruzii. Prostě Rus nedokázal rozdýchat, že již mu nepatří vše, na co si vzpomene a že sféry jeho vlivu jsou pomalu ořezávány.
Yan:
--- Citace: Samuel kdy 12. Srpna 2008, 09:47:33 ---Já si nemyslím, že by bylo tolik naivních, kteří by věřili, že Rusům jde o nějaké Osetince a podle mně zrovna vy k těmto případným naivům asi nepatříte.
--- Ukončit citaci ---
Teď jste to trošku prohodil. Já napsal že Osetinci se cítí (chtějí být) součástí Ruska, ne Gruzie. Motivy Rusů jsou jiná věc.
--- Citace: Samuel kdy 12. Srpna 2008, 09:47:33 ---Podle mého jsou Rusům celí Osetinci zcela ukradení i s jejich případnými pomatenými přáními být součástí Ruska.
--- Ukončit citaci ---
Je to možné, ale všimněte si, jak (asi podvědomě) hodnotíte přání Osetinců. Musíte si uvědomit, že historické souvislosti v oblasti Kavkazu jsou úplně jiné než historické zkušenosti střední Evropy.
Mimochodem, autonomii Jižní Osetie zrušila právě Gruzie.
--- Citace: Samuel kdy 12. Srpna 2008, 09:47:33 ---Jim jde prostě o vliv ve strategickém území a o možné potlačení prozápadní vládní garnitury v Gruzii. Prostě Rus nedokázal rozdýchat, že již mu nepatří vše, na co si vzpomene a že sféry jeho vlivu jsou pomalu ořezávány.
--- Ukončit citaci ---
Samozřejmě, ostatně obdobné motivy pro podporu Gruzie (okorát s opačnou polaritou) mají ti co tady jednoznačně podporují Gruzii. Vůbec nekoukají na zájem Osetinců, ale vidí "prozápadnost Saakašviliho" a kvůli tomu naprosto přehlíží zájmy Osetinců.
Samuel:
OK, zkraťme to. Odkazuji na můj dotaz výše položený Fanuelovi. Je možné odtud z Česka mít jistotu, co opravdu Osetinci chtějí ?
Není to přání být součástí Ruska přáním hlavně těch, kdo za podporu Ruska dostanou v budoucnu dobrá koryta ? Opravdu se většina prostých Osetinců chce stát nevýznamnou součástí Ruska, která jakmile bude pod jejich vlivem, je z hlediska rozvoje a zájmů těch prostých lidí přestane s největší pravděpodobností zajímat.
Yan:
--- Citace: Samuel kdy 12. Srpna 2008, 10:54:12 ---Je možné odtud z Česka mít jistotu, co opravdu Osetinci chtějí ?
Není to přání být součástí Ruska přáním hlavně těch, kdo za podporu Ruska dostanou v budoucnu dobrá koryta ? Opravdu se většina prostých Osetinců chce stát nevýznamnou součástí Ruska, která jakmile bude pod jejich vlivem, je z hlediska rozvoje a zájmů těch prostých lidí přestane s největší pravděpodobností zajímat.
--- Ukončit citaci ---
Je to docela úsměvné, protože pro tuto doměnku (tedy zda to opravdu Osetinci chtějí) nemáte naprosto žádný důvod, kromě svého hlubokého přesvědčení, že rozumný člověk přece nemůže chtít se stát součástí Ruska.....
Jenomže, tohle je potřeba vždy chápat v jistých historických souvislostech. A tady to je jednoduché. Osetinci mají historické vazby na Rusko, nikoli na Gruzii. Tam Jižní Osetii administrativně připojili až bolševici. A Gruzie se pokusila autonomii Jižní Osetie zrušit..... myslíte že to nestačí?
Samuel:
Já myslím, že stejně jako já se mohu domnívat, že ne všichni nebo většina Osetinců nemusí mít zájem žít v područí Ruska, vy se také o jejich touze se vrátit do lůna Velké Rusi jen dohadujete na základě toho, že kdysi v 18. století toto území bylo přilepeno k Rusku a na základě propagace proruské lobby.
Pokud vím, žádné referendum s jasnými výsledky neproběhlo :)
Ale znovu se vracím k meritu věci (alespoň dle mého). Mně osobně je v podstatě jedno, jestli Osetie bude ruská či ne. Zde jde o ten princip, že Rusko, jak je zvyklé z minula si myslí, že silou a drzostí dokáže vše. Znovu opakuji, Rusům nejde o Osetii, ale o celou oblast.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi