Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Gruzie - srpen 2008

<< < (23/33) > >>

Yan:

--- Citace: gvodrazka kdy 14. Srpna 2008, 09:46:19 ---Rusům se povedlo zahnat do tábora svých odpůrců i ty kteří váhali – vyrobili si koalici těch, kteří pochopili, co je Rusko zač.
Opakuji: bojkot, bojkot, a nic jiného než bojkot ve všech možných podobách – to je jediná cesta jak umravnit cara a jeho bojary… ;D

--- Ukončit citaci ---
Vyostření situace (která se mimochodem podle všeho uklidňuje) způsobila Gruzie. A následně dostala přes prsty. To se sice jejím stoupencům líbit nemusí, ale má to logiku. To si Saakašvili vážně myslel, že může beztrestně vojensky napadnout JO?

gvodrazka:
 ;)
Zatímco si v rámci akademické debaty ujasňujeme různé intenzity nevole - od despektu přes nenávist, alergii … roztomilí a světotvorní Rusové se vysmívají naší civilizovanosti.

Elazare, hochu drahý, tvá otázka obsahuje zároveň i odpověď: není přece nenávist jako nenávist a Stworův antisemitismus se liší od mého antirusismu už jen tím, že je jeho antisemitismem a není antirusismem, zatímco můj antirusismus  se liší od Stworova antisemitismu tím, že je mým antirusismem a není antisemitismem.
Rozumím ti - prostě nemáš rád jakoukoliv nenávist. Ale je skoro micva nenávidět zlo. A tato doba a dokonce i tyto chvíle nás nutí si vybrat, koho se musíme odvážit nenávidět, už jen z jednoduchého pudu sebezáchovy. Ale pozor – já nepořádám pogromy na Rusy. Oni na nás. Já je nesegreguji – já jim vykazuji místo v historii světa, jaké si zasluhují svými vlastními počiny. Oni segregují nás.

Nemůže po mně nikdo chtít, abych se po zhlédnutí mrtvol civilistů po zásahu ruským šrapnelem v Gori utěšoval: „ …ale vždyť dali světu Čajkovského…“ Nemůže po mně nikdo chtít, abych v momentě, kdy svatoušek Lavrov dává Americe na výběr, zda přátelství s Ruskem, nebo virtuální přátelství s Gruzií, oceňoval Mendělejeva, Mičurina, Ciolkovského a ve fázi, kdy západní Evropa vnímá agresi do Gruzie jako nácvik na Polsko nebo Ukrajinu, vzýval ruské životní ideály a pěl chválu např. na ruskou kuchyni nebo podmíněné Pavlovovy reflexy. Já pojímám Rusy a Rusko komplexně a když se chovají jako vždy neomaleně a agresivně, nemohu se zanášet vousatými moudry Tolstého.

Díky b“h jsme židy. Protože jimi jsme, musíme „nenávidět“ ty, kteří milují zlo, kteří nám usilují o život, kteří se spolčují s našimi nepřáteli a lifrují k nim sofistikované zbrojní systémy. Protože, hochu drahý, kdybychom je přestali nenávidět, patrně bychom přišli o život. Když o nic jiného, ta tu jde, opakuji, jen o prostý pud sebezáchovy. Podléháš optickému klamu, že když někdo nenávistně pozvedne ruku proti člověku, jde automaticky o antisemitu. Představ si situaci: bránící se gruzínští vojáci – (brání se pochopitelně „brutálně“, a útočná puška střílící na Rusa je také svým způsobem „rusofobní“) - určitě si říkají: "...nejsme rusofobové, ale musíme se vám bránit a musíme vás pár zastřelit, ale to neznamená že jsme rusofobové. " ;D  Domníváš se, že bránící se Gruzíni, Čečeni, a všichni kdož byli nuceni s Rusy svádět obranné války, byli antisemité? Dobrá, říkají si ti čačtí gruzínští vojáci, až to bude „over“, budou z nás zase rusofilové. ;D
Znám tvoji teorii o tom, že každý nacionalismus, šovinismus či etnická nenávist je kamufláží antisemitismu. Čínani nenávidící Tibeťany, chovají obdiv k židům…

Mýlka: nejsem hrdý na to, že mne Rusové svojí zhovadilostí vehnali do alergie na ně. Jsem z toho smutný a unavený. Jsem jen upřímný. Věř mi, že bych se rád bez té alergie obešel. Byl bych rád, kdybych mohl mít rád… Ať konečně Rusové udělají něco, zač bych je mohl mít rád. Vždy dělali to, z čeho se mi obracel žaludek a to dokonce ještě v dobách, kdy nebylo definitivně rozhodnuto o mé rusofobii a kdybych si snad ještě dal říci a bral je jako každého jiného (goje pochopitelně).
Nikoho jsem jako rasistu neodsoudil – jen jsem se snažil vyvrátit Vodnikovi jeho neupřímné tvrzení, že je antirasista. Ze všeho nejméně mi kupodivu vadí, ba dokonce nevadí, jeho pravoslaví.

Elazare, nebuď prosím tak, řekl bych, pacifistický ve chvíli, kdy je třeba "chopit se klacku". Tuším Teddy Roosewelt říkal něco o tom, že " měj v ruce klacek a mluv vlídně". ;D Amerika by se měla vrátit k  politice "big stick". ;D

gv

Elazar:
Milý Gugi, neboj, nedovolil bych si ten luxus být pacifistou. Můj point byl někde jinde. Ty bys nenáviděl Rusy i ve chvíli, kdy by žádná válka v Gruzii nebyla, kdyby Rusko z čista jasna odzbrojilo etc. Moje námitka se netýkala konfliktu v Gruzii právě teď a tady.

--- Citovat ---není přece nenávist jako nenávist a Stworův antisemitismus se liší od mého antirusismu už jen tím, že je jeho antisemitismem a není antirusismem, zatímco můj antirusismus  se liší od Stworova antisemitismu tím, že je mým antirusismem a není antisemitismem.
--- Ukončit citaci ---
V principu je to totéž. Mě prostě přijde velmi ne-košer, když se někdo ohání antisemitismem na každém kroku a v druhé vlně ze sype nenávistné urážky na nějaký národ či etnikum jako celek (a je jedno jaký).

--- Citovat ---Ale je skoro micva nenávidět zlo. A tato doba a dokonce i tyto chvíle nás nutí si vybrat, koho se musíme odvážit nenávidět, už jen z jednoduchého pudu sebezáchovy.
--- Ukončit citaci ---

Není micvou nenávidět zlo - už jen z toho důvodu, že zlo je velmi relativní. Je pravda, že se modlíme za to, aby pomlouvači už neměli naději a aby zlovolníci byli vykořeněni - ale to je něco jiného. Chtít trest pro zločince je něco jiného než urážet a nenávidět celý národ, k němuž ten zločinec patří. A právě proto, že tato doba vede lidi k radikalismu a v rámci "boje za světový mír" a "svobodu" jsou ochotni upírat i svobodu těm, o nichž si myslí, že si ji zas tak moc nezaslouží, se domnívám, že by bylo vhodné zachovat chladnou hlavu, odstup a občas si trochu (lidově řečeno) vidět do huby.

--- Citovat ---Domníváš se, že bránící se Gruzíni, Čečeni, a všichni kdož byli nuceni s Rusy svádět obranné války, byli antisemité?
--- Ukončit citaci ---
To jsem přece vůbec neměl na mysli. Jednak tvůj příměr s gruzínci bojujícími proti rusům mírně pokulhává, neboť pokud se nemýlím, tak tobě zrovna teď žádná AK 74 v Gori na hlavu nemíří. A za druhé, tahle logika mi připomíná onen známý příběh z antického Řecka, kdy jistý filosof v reakci na definování člověka jako neopeřeného dvounožce, oškubal kohouta a prohlásil, že tohle je tedy podle Sokrata člověk...

Vodník:

--- Citace: gvodrazka kdy 14. Srpna 2008, 07:51:03 ---Je Cahal schopen odolat přívalu toho infekčního hmyzu? ... i kdyby jeden každý náš gibor zabil 50 těch hmyzáků…
--- Ukončit citaci ---
Správě serveru je nepochybně jasné, že jsem si svá obvinění gvodrazky z rasismu nevycucal z prstu, ale basíroval je na jeho výrocích. Ve výše uvedené citaci gvodrazka dokládá, že jsem se nemýlil a že jeho výroky na adresu Rusů jsou v jakémkoli civilisovaném společenství nepřijatelné!

Správě serveru je rovněž nepochybně jasné, že na zcela zřejmé a nezdůvodněné urážky a nařčení jako
--- Citace: gvodrazka kdy 14. Srpna 2008, 07:51:03 ---Vy nejste antirasista. Ani o sobě netušíte, kolik předsudků proti různým rasám máte poschováváno po kapsách. Vy jste intaktní a nepoučený (eventuálně i nepoučitelný) člen Svazu československo sovětského přátelství. Nevím, zda jste žil v r.1968 a pokud ano, v jakém „pelíšku“, a ani mne to nezajímá. Podvědomě cítíte potřebu korigovat svoje přirozené projevy nevole vůči libovolnému etniku a ze strachu, že vám odněkud přece jen trochu někde nějaký předsudek vyčuhuje, honem ujišťujete okolí, o svém takzvaném „antirasismu“.
--- Ukončit citaci ---
bych mohl odpovědět obdobnými urážkami (invence ani literární schopnosti by nebyly problém, stereotypů více nebo méně oprávněných na židovská témata je taky dost) a mínusů bych se nedopočítal! Omezím se jen na konstatování, že do debaty o předsudcích a rasismu může SČSP zaplést pouze idiot. Protože předpokládám, že gvodrazka idiot není, snižuje ho na tuto úroveň pravděpodobně dočasné vypnutí racionálních procesů a čirá ventilace emocí. Domnívám se, že gvodrazka začíná vidět rudě už když vidí nick "Vodník". Ventilaci emocí namísto racionálních argumentů "trestám" mínus bodem a ač je mi jasné, že na tomto serveru mi nebude nikdy měřeno stejným metrem jako gvodrazkovi (neočekávám to a ani nevyžaduji), tak i ten rozdíl metru musí mít své meze! Pro ukázku si dovolím gvodrazkovi "dát ochutnat koláč z jeho vlastního těsta" (jak říkáme v Holandsku):

--- Citace: gvodrazka kdy 14. Srpna 2008, 07:51:03 ---ucpou střílny našich opevnění svými mršinami?
--- Ukončit citaci ---
Už jste pohřbili ty mršiny těch dvou vojáků, co vám vrátil Hezbollah?

Dále budu pokračovat svým, nikoli gvodrazkovým stylem diskuse:

--- Citace: gvodrazka kdy 14. Srpna 2008, 07:51:03 ---Jestli si pletete antisemitismus s antirusismem, není mojí vinou, že jste nezvládl sebevzdělávací proces.
--- Ukončit citaci ---
Ale nepletu. Tvrdím jen, že to jsou dvě vydání jedné a téže zavrženíhodné emoce, resp. komplexu emocí.

--- Citace: gvodrazka kdy 14. Srpna 2008, 07:51:03 ---My židé jsme podle vás patrně všichni rasisté, protože jsme (podle vás patrně nepochopitelně) zaujatí proti Němcům a jiným národům, které nás decimovaly.
--- Ukončit citaci ---
Všichni rozhodně ne. Netvrdím, že jste vy nebo kdokoli jiný povinni milovat všechny národy. Klidně vám ti neb oni nemusí sedět, Vy si ale zvykněte na to, že ne všichni musí mít rádi vás, aniž by se kvůli tomu stávali antisemity, neřku-li nacisty. Taky nemám rád Francouze nebo Albánce, ale v životě bych se o nich nevyjádřil s tak arogantním povýšenectvím jako Vy o Rusech. >:(

--- Citace: gvodrazka kdy 14. Srpna 2008, 07:51:03 ---Povšimněte si, že dělící čára u mne probíhá nikoliv mezi rasami a etniky, ale mezi dobrými činy a špatným činy.Eo ipso, Rusové (mimo jiná etnika), kteří se zapisují do světové historie svými výraznými zvěrstvy, jsou důvodem, proč jsem antirusista.
--- Ukončit citaci ---
Jinými slovy: v případě Rusů (mimo jiná etnika) ta dělící čára u Vás probíhá mezi rasami nebo etniky.

--- Citace: gvodrazka kdy 14. Srpna 2008, 07:51:03 ---Nevím, zda jste žil v r.1968 a pokud ano, v jakém „pelíšku“, a ani mne to nezajímá.
--- Ukončit citaci ---
No to je taky v pořádku, protože to není Váš byznys a s diskusí to nesouvisí. Vaše odhady v tomto směru jsou mimo mísu jako ostatně zbytek Vašich analys mojí osoby.

--- Citace: gvodrazka kdy 14. Srpna 2008, 07:51:03 ---Trochu Vás, přátelé, zklamu, ale jsem beznadějný případ.
--- Ukončit citaci ---
Děkujeme za upřímnost, ale nebudu zřejmě sám, kdo k tomuto závěru dospěl ještě před tím, než jste ho zde zveřejnil.

Ad Elazar: mýlíte se. Jsem helenofil (i když neumím řecky), Rusy naopak moc v oblibě nemám (přestože jsem v ruské a nikoli řecké církvi, což je ovšem jedno), i když k nim - přes jejich některé lehce neandrtálské sklony ;) - mám asi lepší vztah než většina Čechů, kteří se ani nenamáhají differencovat mezi pojmy "ruský" a "sovětský".

Yan:
Tak jsem se docela pobavil při čtení článku "Gruzie do NATO a bojkot Soči k tomu".

jen tak pro zajímavost:
v článku Svante E. Cornell píše: Rusko tuto válku rozpoutalo právě v zahajovací den pekingských olympijských her
Scooolie v diskuzním fóru píše: Po několika dnech přípravy dnes Gruzie vyhlásila úplnou mobilizaci a začala obnovovat svoji suverénní moc nad Jižní Osetií. Hlavní město je již v rukou zákonné vlády v Tbilisi. Zjevně zaskočené Rusko se zatím omezuje na slovní válku.

Slušná propaganda, ale vidím tam jistý nesoulad......

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi