Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Misie a židovství?
e.weissova@centrum.cz:
Když je někdo pokřtěný katolík a měl jednoho z prarodičů židovského vyznáni a o generaci zpět taktéž-lze najít řešení?
ari180:
--- Citace: Zina kdy 6. Srpna 2008, 23:10:07 ---Když je někdo pokřtěný katolík a měl jednoho z prarodičů židovského vyznáni a o generaci zpět taktéž-lze najít řešení?
--- Ukončit citaci ---
jedine ortodoxnou konverziou
chaje:
Zino, jaké řešení myslíte, návrat k židovství? Pokud se ten člověk cítí být židem...Pokud šlo o babičku z matčiny strany, tak je ten člověk halachický žid, pokud z otcovy strany, tak není, ale může konvertovat...pokud jde o pokřtění, existuje určité pravidlo pro sliby dané B-hu (zapomněla jsem jméno, ale původně to bylo pro násilně pokřesťanštěné španělské židy, tzv. marranos), že pokud člověk byl donucen ke konverzi, nebo to udělal z neznalosti či hlouposti, může na Jom Kipur tento svůj slib před B-hem zrušit...určitě se to vztahuje i na situaci, kdy bylo židovské dítě pokřtěno (tj. nemohlo o tom rozhodovat)....opravte mě, jeslti je v tom nějaká nepřesnost
Scooolie:
Ještě se jednou vrátím o kousek zpět k pojmu "misie". Tady při obraně názoru, že židovství není misijní, byla určitá dikce, která jako by naznačovala, že misie je ze své podstaty cosi špatného. Ovšem to je hluboký omyl! Předmětem kritiky samozřejmě může být obsah misie (tj. co je hlásáno či podporována) a forma misie (zda není vlezlá, využívající úskoků a podvodů či dokonce násilí), ale sama "misie" je neutrální termín. Může být dobrá i zlá - dle toho, co hlásá.
ari180:
--- Citace: chaje kdy 6. Srpna 2008, 23:20:02 ---Zino, jaké řešení myslíte, návrat k židovství? Pokud se ten člověk cítí být židem...Pokud šlo o babičku z matčiny strany, tak je ten člověk halachický žid, pokud z otcovy strany, tak není, ale může konvertovat...pokud jde o pokřtění, existuje určité pravidlo pro sliby dané B-hu (zapomněla jsem jméno, ale původně to bylo pro násilně pokřesťanštěné španělské židy, tzv. marranos), že pokud člověk byl donucen ke konverzi, nebo to udělal z neznalosti či hlouposti, může na Jom Kipur tento svůj slib před B-hem zrušit...určitě se to vztahuje i na situaci, kdy bylo židovské dítě pokřtěno (tj. nemohlo o tom rozhodovat)....opravte mě, jeslti je v tom nějaká nepřesnost
--- Ukončit citaci ---
hmm,to si nemyslim.Ak bolo toto dieta pokrstene a vychovavane ako krestan,musi konvertovat.
Pokial ide o tu babicku z matkinej strany,naozaj si nesom isty.Jej vnucka by uz nemala byt Zidovka pokial jej otec nieje Zid.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi