Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

židovské svátky Holešov

<< < (15/16) > >>

petahyah:
To bylo tak před 9 lety, protože jsem v tu dobu slavil v Holešově dceřiny 50. Proto se ptám, jestli tam ten svitek JEŠTĚ mají obráceně. Přišlo mi to vtipné, a slečna která tam prováděla, mě říkala, že o tom ví, že na to několikrát upozorňovala, ale že se nikomu nechce svitek vyndat ze zaskleného boxu a obrátit ho. Pak jsme se shodli, že lidé co dělali instalaci to nejspíš považovali za obdobu diakritických znamének  ;D

Vader:
Snad nebudu moc OT, ale v Trebicskem muzeu maji ake nektere predmety a ppisemnosti vzhuru nohama  ;) Na dotaz, proc to nedaji spravne se mi dostalo odpovedi a la petahyah : jsou to vzacne a stare predmety, vydelavat je z vitrin a manipulovat s nimi by je mohlo poskodit, nehlede na rozmontovavani festovnich sklenenych boxu  :D

petahyah:
To bude ono, najali si firmu a nedávali pozor, hlavně že je to hezké. Pak už je náročné otevírat box, a znova ukládat předmět a tak raději vydrží ty 2 -3 drzé dotazy za rok  ;D

OLAM:
Dnes jsem se byl v Šachově synagoze na tu Toru podívat. Vratislav Brázdil, který je průvodcem této synagogy více jak 10 let mě ubezpečil, že svitek Tory, či sidur nebo jakákoliv kniha psaná hebrejsky nebyla  jaktěživa vystavena hore nohama. Vraťa navíc ovládá základy hebrejštiny, takže umí bez problémů i text přečíst. Tudíž pokud někdo něco podobného vysloví (natož tak napíše) měl by si ověřit co píše.
Navíc před tím než Vraťa nastoupil, expozici vytvořili pracovníci Židovského musea v Praze a dvakrát do roka chodili exponáty kontrolovat.
Tato kontrola probíhala až do roku 2005 kdy jsou už v Šachově synagoze povětšině exponáty z našich soukromých sbírek. Jen tak pro vysvětlení.

petahyah:

--- Citace: OLAM kdy 31. Srpna 2008, 12:01:50 ---Dnes jsem se byl v Šachově synagoze na tu Toru podívat. Vratislav Brázdil, který je průvodcem této synagogy více jak 10 let mě ubezpečil, že svitek Tory, či sidur nebo jakákoliv kniha psaná hebrejsky nebyla  jaktěživa vystavena hore nohama. Vraťa navíc ovládá základy hebrejštiny, takže umí bez problémů i text přečíst. Tudíž pokud někdo něco podobného vysloví (natož tak napíše) měl by si ověřit co píše.
Navíc před tím než Vraťa nastoupil, expozici vytvořili pracovníci Židovského musea v Praze a dvakrát do roka chodili exponáty kontrolovat.
Tato kontrola probíhala až do roku 2005 kdy jsou už v Šachově synagoze povětšině exponáty z našich soukromých sbírek. Jen tak pro vysvětlení.

--- Ukončit citaci ---

V době kdy jsem v Holešově viděl tento "obrácený" svitek tam prováděla slečna, možná že to bylo před více než 9 lety, datum si přesně nepamatuji. Průvodkyně se přiznala, že na nesprávné umístění svitku několikrát upozornila. ;D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi