Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
židovské svátky Holešov
Elazar:
--- Citace: Scooolie kdy 3. Srpna 2008, 01:11:31 ---
--- Citace: Radek kdy 2. Srpna 2008, 22:30:25 ---Názor
--- Citovat ---, že židé křesťany mohou úspěšně ignorovat neboť se od nich nemají čím obohatit
--- Ukončit citaci ---
Vás sice uzemnit mohl, jenže zhruba tak to asi je (byť bych nepoužil taková slova). Opačně to funguje stejně.
--- Ukončit citaci ---
Opačně to nefunguje stejně. Důvod je prostý - křesťanství vzniklo jako židovská sekta, která se po relativně krátké době věroučně oddělila. Nicméně pro křesťany z řady důvodů jsou důležité "kořeny" z doby pocházející před vznikem křesťanství jako samostatného směru.
Opravdu ovšem současného křesťana nemá jak věroučně obohatit judaismus posledních řekněme 1950 let. Jinou věcí samozřejmě je, že lze najít řadu moudrých a podnětných myšlenek v obecné rovině. Ovšem z hlediska náboženského jsou pro křesťany nepodstatné.
--- Ukončit citaci ---
Takto jsem to myslel. Naše věrouka, učení předávané po celé generace, Ústní Tóra - nic z toho nemá pro současné křesťany za mák váhu z hlediska jejich věrouky. Nejenže ji ignoruje, ale ještě navíc se řada křesťanských teologů vyjadřuje o judaimsu s despektem jako o něčem, co sic bylo kdysi platné, ale teď už je to passe a my se tím nemusíme obtěžovat. Pokud budu "uvažovat" jako Radek, tak se křesťanství chová stejně "šovinisticky" jako judaismus. ;)
---
Ale myslím, že Marcela uhodila hřebíček na hlavičku - pokud se Radkovi ta diskuze nelíbila, tak měl vstát a říct svůj názor. Takhle byl zticha a teď jen pomlouvá.
chaje:
--- Citace: Radek kdy 2. Srpna 2008, 23:39:30 ---nemáš pravdu, slova Nazaretského proroka jsou určena všem dobrým lidem a o třídu překračují veškerou humanistickou literaturu, Mohammadova slova o náboženství míru a odevzdání se stvořiteli jsou také univerzální, dle vlastních osobních zkušeností musím konstatovat, že pouze judaismus je založen na uzavřené komunitě vyvolených.
--- Ukončit citaci ---
obecně rozdíl mezi křesťanstvím a judaismem spočívá kromě jiného v tom, že průměrný křesťan se snaží lidi okolo sebe "získat pro víru pravou", zatímco Žid rozhodně takovéto pokusy nečiní....naopak konvertovat k židovství je poměrně obtížné a mnozí tento proces ani nedokončí
(tím se nesnažím křesťany nijak urazit, naopak, mám několik dobrých přátel-evangelíků....s katolíky je diskuze z pozice Žida poněkud obtížnější)
chaje:
tím chci říci, že těžko mít dobré vztahy s někým, kdo tě neustále přesvědčuje, že máš přejít k jiné víře, ať již to činí jakkoliv přátelsky.....těch několik přátel křesťanů co mám, se vyznačuje tím, že se mě nepokouší o ničem přesvědčit...že se já nepokouším přesvědčit je vyplývá již z toho, co jsem psala v předchozím příspěvku
zoom:
Precetla jsem si vase predchozi prispevky a jen tak jakoby na okraji z nich vyslo ze nekdo siril nejake CD, ktere je antisemitske a ze v Trebici pochodovali neonaciste. To je , alespon podle meho nazoru dost zavazne a nekdo, kdo je odpovedny za konani festivalu by mel upozornit policii. Dalsi problem je jakasi propagace krestanstvi, to je asi danne tim, ze i krestanum (takovym ci onakym) je jasne, ze se na festivalu sejdou lide, kteri maji zajem o duchovni hodnoty a jsou tedy oslovitelni, protoze vime, ze krestane (evangelici katolici a dalsi denominace) maji povinost sirit krestanstvi, vidi v aktivni ucasti na festivalu moznost "ziskat dusicky", toto jim nelze mit za zle, je to jejich pravo. Pravo tech, kteri maji jinou viru tedy napr. zide, je vhodnymi argumenty toto utnout. Samozrejme kazde nabozenstvi si haji sve a z toho pohledu je sovinisticke. Neznamena to ovsem, ze nemohu mit pratele kteri vyznavaji jinou viru a i ja takove mam, jak mezi katoliky, evangeliky, pravoslavnymi apod. Nikdy se mi nestalo, ze by me nekdy nekdo presvedcoval, abych se dala na jeho viru, je to dano asi tim, ze vyciti, ze by neuspeli, proto me respektuji takovou jakou jsem, samozrejme to svedci o jejich inteligenci. No a ja bych jest rekla, znovu, ze pokud se tyto festivaly konaji v obdobi mezi 17 tamuzem a 9 avem, tak se nelze divit, ze vsechno neni 100% povedene. Je to takove tezke obdobi.
wahhab:
--- Citace: chaje kdy 3. Srpna 2008, 10:03:20 ---
--- Citace: Radek kdy 2. Srpna 2008, 23:39:30 ---nemáš pravdu, slova Nazaretského proroka jsou určena všem dobrým lidem a o třídu překračují veškerou humanistickou literaturu, Mohammadova slova o náboženství míru a odevzdání se stvořiteli jsou také univerzální, dle vlastních osobních zkušeností musím konstatovat, že pouze judaismus je založen na uzavřené komunitě vyvolených.
--- Ukončit citaci ---
obecně rozdíl mezi křesťanstvím a judaismem spočívá kromě jiného v tom, že průměrný křesťan se snaží lidi okolo sebe "získat pro víru pravou", zatímco Žid rozhodně takovéto pokusy nečiní....naopak konvertovat k židovství je poměrně obtížné a mnozí tento proces ani nedokončí
(tím se nesnažím křesťany nijak urazit, naopak, mám několik dobrých přátel-evangelíků....s katolíky je diskuze z pozice Žida poněkud obtížnější)
--- Ukončit citaci ---
Aj ked mozno podla mojho nicku si budete mysliet ze som muslim, nie je to pravda. Chcem len reagovat....aj Jezis Nazaretsky bol zid a miloval zidovsky narod . Je samozrejme ze ho nemate radi, lebo Vas rozdelil...to sa da pochopit. Ale Vy Zidia ste uzavreti do seba a stale si myslite, ze Boh miluje iba Vas a ostatni by mali byt Vam len podriadeni...ALE TOTO NIE JE PRAVDA....Nakoniec aj jeden z Vasich velkych rabinov Jicchak Kaduri, ktoreho si cely Israel respektuje, pred svojou smrtou vyhlasil ze Mesias na ktoreho cakate nie len Vy, je Jezis Nazaretsky....a ten Jezis ktory tu bol pred 2000 rokmi, sa znova objavi v Izraeli a v Jeruzaleme a potom uvidite pravdu....a podla toho, co vyslovil rabin Kaduri, to nebude dlho trvat....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi