Judaismus > Obecná náboženská debata
Smíšené sňatky mezi Židy a Samaritány.
chaje:
podle mě nejspíš to třetí
není úplně pravda, že žid nemusí nic, při některých příležitostech sekulární židé dělají tzv. tešuvu, něco jako návrat do lůna "církve", ale neumím přesně specifikovat, při jakých
vím, že třeba když u nás v Čechách má Češka za manžela sekulárního Izraelce, tak když ona dělá giur, tak on zároveň musí tešuvu
Elazar:
--- Citace: petahyah kdy 17. Července 2008, 13:15:11 ---To je zajímavé. „Halachický Žid“ i když je 100% ateista, vyznavač buddhismu, satanismu nebo třeba potomek několika generací ateistů ze smíšených manželství konvertovat nemusí a to přesto, že ani on „nepřijal ústní ani písemnou Toru“. Konvertovat nemusí ani Chabadník – vyznavač mesiášství „Rebeho“. >:D ;D
--- Ukončit citaci ---
Halachický žid, který je 100% ateista se především sám za halachického považovat nebude, protože neuznává halachu. To je nonsens.
U Chabadu je sitace složitější.
Co se Samaritánů týče, ještě Mišna (Brachot) zmiňuje, že kutim (tedy samařané), pokud říkají např. birkat ha-mazon a Izraelita je poslouchá, tak obě skupiny splní svou micvu. Tj. birkat ha-mazon odříkané samaritánem je platné i pro židy.
Definitivní roztržka mezi samaritány a židy je pozdějšího data a je spíše původu politického, než ideologického. Domnívám se, že jejich postavení je stejné, jako v případě karaitů. Musí zkrátka něco odříkat, že přijímají ústní učení a tečka.
petahyah:
Jde spíš o to, zda je považován za halachického. Ad absurdum - deset generací nazpátek si Židovka vezme ne-Žida, narodí se jim dcera ta si opět vezme ne-Žida, atd, atd...po deseti generacích se narodí syn, který si později chce vzít Židovku. Protože je židovství dědičné po matce a on může prokázat, že v deseti generacích se v jeho rodině židovským ženám rodily židovské dcery a že on je tedy syn židovské ženy. A tedy nic nebrání tomu aby uzavřel sňatek, maximálně udělá nějaký rychlokurz a udělá tšuvu. To že je ateista nemá vliv na to, že je halachicky "čistý". Nebo existují nějaká rabínská rozhodnutí, že dítě je považováno za Žida pouze v případě, že nežidovský rodič konvertoval? Nebo je pravidlo Židem je ten kdo se narodí Židovské matce bez dodatků? ;D
Elazar:
--- Citace: petahyah kdy 18. Července 2008, 12:13:31 ---po deseti generacích se narodí syn, který si později chce vzít Židovku. ...
A tedy nic nebrání tomu aby uzavřel sňatek, maximálně udělá nějaký rychlokurz a udělá tšuvu. To že je ateista nemá vliv na to, že je halachicky "čistý".
--- Ukončit citaci ---
Jsme zpět u toho, zda by ateista tohle podstupoval :D
chaje:
já jsem třeba podobný případ, jako píše petahyah...tři generace nazpět...moje židovská babička si vzala nežida (katolíka, který ale později z církve vystoupil), měli čtyři dcery, jedna z nich je moje maminka a ta si opět vzala nežida, no já mám taky nežida, a nikdo nezpochybnil, že bych byla halachická židovka a při vstupu od ŽO po mě tšuvu nikdo nechtěl, stačily průkazné dokumenty o původu...můj syn je opět halachický žid...ale pokud si vezme nežidovku, tak jeho děti už nebudou, zatímco děti mých dcer ano, bez ohledu na to, koho si dcery vezmou...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi