Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Gojimuv strach...
Yan:
--- Citace: Elazar kdy 30. Června 2008, 17:10:23 ---Jenže o nějakou ne/srozumitelnost tady nikomu opravdu nešlo. Šlo prostě jen o to, že lidé, co tyhle články píšou, o té problematice vědí úplné prd a jsou velmi hloupí. Když ty napíšeš histerie, je to totéž jako bys napsal babyčka od Boženi Ňemcové. Mě to srozumitelné bude, bez obav. Ale ty budeš v takovém případě za analfabeta neřkuli za pitomce. Přesně jak napsala zoom.
--- Ukončit citaci ---
Já měl dojem, že v jazyce jde především o srozumitelnost. Jinýmy slovy, ano je to logicky špatně, ale vzhledem k odlišnosti češtiny a hebrejštiny to zní v češtině celkem dobře a intuitivně je to srozumitelné. Chápu, že kdo mluví hebrejsky může trpět, ale to Kanaďan když vidí napsané slovo hokej (nebo Američan když vidí jak Kubánci píší slovo baseball) jistě taky.
To že někdo užije novotvar bych v žádném případě nezavrhoval, naopak jazyk (myslim češtinu, nikoli hebrejštinu) to vlastně obohacuje.
Koukám že s tim i/y jsem ti udělal radost, zmiňuješ to už po čtvrtý. Nojono, občas se dopouštim pravopisné chyby, to je fakt, ale mohu tě ubezpečit že do analfabeta mam dost daleko. No když se nedopouštim větších prohřešků, tak je to OK.
Elazar:
--- Citovat ---To že někdo užije novotvar bych v žádném případě nezavrhoval, naopak jazyk (myslim češtinu, nikoli hebrejštinu) to vlastně obohacuje.
--- Ukončit citaci ---
Chyby nikoho neobohacují, proto to jsou chyby. Neplést s novotvary.
--- Citovat ---ale to Kanaďan když vidí napsané slovo hokej (nebo Američan když vidí jak Kubánci píší slovo baseball) jistě taky
--- Ukončit citaci ---
Nepleť si fonologii, fonetiku a gramatiku. To jsou rozdílné obory.
Jinak u toho tvého pravopisu mi spíš jde o to, žes to byl ty, kdo x-krát prudil Fanuela právě za pravopis. Myslím, že teď už se do ničeho takového nepustíš, viď? I Fanuel totiž zná h ch k r d t n. ;)
Yan:
--- Citace: Elazar kdy 30. Června 2008, 18:09:25 ---Chyby nikoho neobohacují, proto to jsou chyby. Neplést s novotvary.
--- Ukončit citaci ---
V hebrejštině by to jistě byla chyba. Ovšem v češtině...........?
--- Citace: Elazar kdy 30. Června 2008, 18:09:25 ---Jinak u toho tvého pravopisu mi spíš jde o to, žes to byl ty, kdo x-krát prudil Fanuela právě za pravopis. Myslím, že teď už se do ničeho takového nepustíš, viď? I Fanuel totiž zná h ch k r d t n. ;)
--- Ukončit citaci ---
Ano, toho jsem si vědom, jenže já tu připomínku k fanuelovi měl až tehdy kdy už těch chyb bylo neurékom. A nejenom za pravopis, taky tu urovnanost (začátky, konce, zarovnání.....) má poněkud rozvrkočenou.
Kromě toho, slovo hysterie je cizozemského původu, takže tam ten spoleh na h ch k r d t n až tak není.......
U Fanuela jsem si už zvykl, kromě toho jeho příspěvky víceméně přeskakuju, ale tvůj pravopis určitě kontrolovat budu...... ale rozhodně tě kvůli tomu nebudu dehonestovat, můžeš bejt klidnej.
vodnik007:
--- Citace: Elazar kdy 30. Června 2008, 18:09:25 --- Neplést s novotvary.
--- Ukončit citaci ---
Nova slova pochopitelne musi od nekud prijit. Hlave moderni, napriklad kolem pocitacu.
Ovsem dnesni generace cestinu uzasne przni jakousi nutnosti ukazovat znalost anglictiny, tam kde ceska slova mame. Mam malo sbirku perlicek, ktere jsem tu a tam nasel.
Hebrejstinu neznam, pry je bohatsi ale i tak se musi prizpusobit moderni terminologii. Mozna, ze je zde jina diskuse na toto tema.
Samuel:
--- Citace: Yan kdy 30. Června 2008, 17:33:56 ---
--- Citace: Elazar kdy 30. Června 2008, 17:10:23 ---Jenže o nějakou ne/srozumitelnost tady nikomu opravdu nešlo. Šlo prostě jen o to, že lidé, co tyhle články píšou, o té problematice vědí úplné prd a jsou velmi hloupí. Když ty napíšeš histerie, je to totéž jako bys napsal babyčka od Boženi Ňemcové. Mě to srozumitelné bude, bez obav. Ale ty budeš v takovém případě za analfabeta neřkuli za pitomce. Přesně jak napsala zoom.
--- Ukončit citaci ---
Já měl dojem, že v jazyce jde především o srozumitelnost. ...
--- Ukončit citaci ---
Jistě je hlavním účelem jazyka dorozumívání. Ale i posuňky a skřeky se jistě kdysi naši předkové dorozuměli. Takoví, jako vy, Yane, jsou spíše hrobem pro vývoj jazyka než jeho motorem. Nevím, co je na tom k obdivu v podstatě prznit jazyk. Tím, že něco řeknete nebo především napíšete gramaticky špatně, ještě netvoříte novotvar. Tím jen něco oznamujete okolí o sobě samém.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi