Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Proč Palestinci odmítají Izrael: Jak prosté a jednoduché...
Scooolie:
--- Citace: Yan kdy 10. Června 2008, 23:29:08 ---
--- Citace: Elazar kdy 10. Června 2008, 23:09:36 ---V politologii a její mluvě nemohou být tato území označována jako okupovaná, neboť v politické mluvě tento terminus technicus (rozuměj "okupovaná území") označuje území cizího státu obsazené jiným cizím státem, takže v tomto případě, ač je to možná k neuvěření, má pravdu Scooolie a tato území mohou být označovaná jako obsazená, anektovaná, ale v žádném případě ne okupovaná. Takže doporučuji půjčit si v knihovně slovník cizích slov, než začneš používat slova, kterým asi úplně nerozumíš ;)
--- Ukončit citaci ---
Ale já tomu samozřejmě rozumím, znám to odůvodnění toho izraelského právníka atd. atd. Jenomže, když použiji termín anektované území nebude tomu nikdo rozumět, zatímco když použiji termín okupované území, rozumí tomu každý. I vy. To že se vám ten termín nelíbí je Váš problém a holt se s tím budete muset nějak vyrovnat. To je ovšem Váš problém, nikoli můj. Já ten termín prostě budu používat, protože je obecně srozumitelný.
--- Ukončit citaci ---
Yane, používat pro "WB a Gazu" termín okupovaná území není důkazem použití terminu technicu, ale leností myšlení. Jak může být okupovaným územím Gaza, kde Izrael zlikvidoval veškerou židovskou přítomnost v létě 2005 a předal území Palestincům?
A co to je ten "WB"? Je to i Jeruzalém nebo ne? Jsou okupovaným územím území, kde na smluvním základě funguje Palestinská správa?
A pak samozřejmě klasika - území jakého státu Izrael v roce 1967 "okupoval"? Jediní, kdo mě napadají jsou Jordánsko a Egypt - ovšem ti se území zmocnili v roce 1948 v rozporu s mezinárodním právem v útočné válce, takže jeho připojení bylo ilegální.
A pozor! "WB a Gazu" Izrael nikdy neanektoval!
Scooolie:
--- Citace: Vader kdy 11. Června 2008, 09:23:04 ---
--- Citace: Yan kdy 10. Června 2008, 23:29:08 ---Jenomže, když použiji termín anektované území nebude tomu nikdo rozumět, zatímco když použiji termín okupované území, rozumí tomu každý.
--- Ukončit citaci ---
Kde berete jistotu, ze na proizraelskem a zidovskem webu nikdo nebude rozumet vyrazu "anektovana uzemi" :o
--- Ukončit citaci ---
Jenže jediné, co Izrael po roce 1967 anektoval byla východní část Jeruzaléma a Golany. Takže i tohle Yanovo označení je mimo...
Yan:
Tak já to shrnu.
1) Termín okupovaná území jsem si já nevymyslel, ale standardně se užívá již řadu let. Je tedy obecně srozumitelný.
2) Běžně se užívá pro WB a pásmo Gazy. (Zda i pro oblast Jeruzaléma či Golan je asi spíš záležitost toho kdo ho užívá).
3) V principu by se docela hodil právě na Golanské výšiny..... ale mám dojem že se pro ně moc nepoužívá (navíc zde došlo k anexi, takže Golanské výšiny jsou spíš anektovaná území).
4) Obavy Scoolieho že si budem rozumět stále méně a méně jsou liché, neboť pojem okupovaná území je již zažitý, tady opravdu nehrozí nebezpečí nedorozumění.
5) Případné zpřesnění (tedy WB, pásmo Gazy, Jeruzalém, Golany evtl. Sinaj) je samozřejmě na místě, není-li to jasné ze souvislostí.
6) Pojem "štachim muchzakim" je mimo Izrael opravdu nesrozumitelný. Souhlasím že úplně stačí zda tomu (viz gvodrazka) rozumí v Izraeli. V Izraeli bych samozřejmě užití tohoto termínu zvážil.
7) Koukám že moje vyjadřování Scooolieho z míry nevyvádí, zatímco Vadera jo. ;D
8) No nevim, jak jinak než vyvedením z míry vysvětlit že mi Scoolie přisoudil pojem anektovaná území viz:
--- Citace: Scooolie kdy 11. Června 2008, 09:28:43 ---Jenže jediné, co Izrael po roce 1967 anektoval byla východní část Jeruzaléma a Golany. Takže i tohle Yanovo označení je mimo...
--- Ukončit citaci ---
neboť propagátorem tohoto termínu ZDE jsem nebyl já, ale Elazar viz:
--- Citace: Yan kdy 10. Června 2008, 23:29:08 ---
--- Citace: Elazar kdy 10. Června 2008, 23:09:36 ---........tato území mohou být označovaná jako obsazená, anektovaná, ale v žádném případě ne okupovaná. Takže doporučuji půjčit si v knihovně slovník cizích slov, než začneš používat slova, kterým asi úplně nerozumíš ;)
--- Ukončit citaci ---
......Jenomže, když použiji termín anektované území nebude tomu nikdo rozumět, zatímco když použiji termín okupované území, rozumí tomu každý. I vy. ......
--- Ukončit citaci ---
Yan:
--- Citace: Scooolie kdy 11. Června 2008, 09:25:39 ---Yane, používat pro "WB a Gazu" termín okupovaná území není důkazem použití terminu technicu, ale leností myšlení. Jak může být okupovaným územím Gaza, kde Izrael zlikvidoval veškerou židovskou přítomnost v létě 2005 a předal území Palestincům?
--- Ukončit citaci ---
Jo, samozřejmě, došlo tady k předání území a vyklizení židovské přítomniosti zde. To je fakt. Na druhý straně asi nelze tvrdit že by se jednalo o zcela samostatné území se všemi atributy samostatnosti. Asi nejblíž to má k jakémusi ghetu, kdy Izrael hlídá hranice (včetně té mořské), vzdušný prostor a v případě potřeby vstupuje na jeho území.
Vader:
--- Citace: Yan kdy 11. Června 2008, 11:41:21 ---7) Koukám že moje vyjadřování Scooolieho z míry nevyvádí, zatímco Vadera jo. ;D
--- Ukončit citaci ---
Ted to shrnu ja. Kdyz je mi zle a mam horecky, jsem masina na zabijeni. Neni to omluva, ale pamatujte na starou IT poucku, ktera pravi, ze "Na serveru je admin druhy po B-hu." K vasi smule jsem tu adminem ja, a at se vam to libi nebo ne, stanovuji pravidla.
Uvedomte si taky, kde se nachazite. Jiste, vase rypani me obcas vyvede z miry, to priznavam, ale nenechat se vyvest z miry chucpe blaboly, na to bych musel byt bud naprosty flegmatik, nebo mit dokonale zvladnutou asertivitu.
Vsimnete si prosim, ze s Vodnikem nesouhlasim, ale nemam duvod se vztekat. Proc ? Protoze umi konstruktivne diskutovat. Vy jen popichujete a blabolite.
Abych tuto litanii ukoncil ve stylu vogonske poezie, napisu sem posledni vers Prostetnika Jelce : "Tak bacha na to !" >:D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi