Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Paleni knih je pozustatkem stredoveku

<< < (12/15) > >>

Vodník:
Ad Samuel: neexistuje. Tzv. "parlamentní demokracie" je krycí název režimu, do jehož chodu lid nemá co kecat, a to ani prostřednictvím tzv. "volených zástupců". V některých zemích se daří vyvolat dojem, jakoby skutečně šlo o vládu lidu prostřednictvím volených zástupců (Holandsko, dlouho jsem si to myslel), v jiných zemích se to daří o dost hůř (Česká republika) a v obrovských zemích jako USA nebo Rusko to IMHO není možné ani teoreticky. Skutečná demokracie byla pravděpodobně pouze v Athénách za Perikla. :)

Samuel:
Ano, pokud to pojmeme takto, tak souhlasím. My však žijeme v nedokonalém světě, a tak představa, že by někde mohla dnes existovat demokracie, jak ji známe z historie Řecka je dost iluzorní. Proto současný pojem demokracie se moc nekryje s tím pojmem historickým. Přesto ten výraz používáme a máme za ním jakousi svou představu. Ta se bude zákonitě lišit člověk od člověka, protože je to přeci jen subjektivní představa. Tak, jak ho používám já, používáte ho i vy a nějaký konkrétní význam pro Vás má. Jinak byste nemohl negovat výskyt demokracie pouze ve vybraných státech (např. Rusko, Israel, USA), jak v diskusi běžně děláte.
Já to beru tak, že i ta možná trochu nedokonalá demokracie v USA a Israeli je daleko před "demokracií" v Rusku a ostatně podle mně i před "demokraciemi" i "nedemokraciemi" ve většině států světa.
Takže jsme opět u toho, že kritika se snáší na USA a Israel přesto, že na světě existuje mnoho a mnoho jiných, kde je z tohoto pohledu hůře. A nechoďte na mně, prosím, s tím, že vady demokracie v Israeli a USA se Vás osobně dotýkají a jinde ne. Tomu bych opravdu neuvěřil.

Vader:

--- Citace: Vodník kdy  5. Června 2008, 20:17:08 ---Skutečná demokracie byla pravděpodobně pouze v Athénách za Perikla. :)

--- Ukončit citaci ---

Takze souhlasite s ostrakickym pravidlem a potazmo davovym jednanim ? TO byla Periklova doba...

Vodník:
Ad Vader: já jsem přece nikde nenapsal, že souhlasím s demokracií.;) Jen mám pocit, že v těch Athénách tehdy opravdu existovala.

Vodník:
Ad Samuel: máte pravdu, "demokracie" patří mezi tu dlouhatánskou řadu slov, která se používají v jiném než původním významu. Kdysi jsem proti tomu napsal filipiku (svou vůbec první :-[ :)) V podstatě souhlasím s tím, že "demokracie", ve které žijeme, je k životu lepší(?) nebo aspoň (zatím) snesitelnější než ty různé diktatury. O tom, která je horší a která ještě horší, bychom se taky mohli vybavovat hodně dlouho, ale skutečnou demokracií není žádná z nich.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi