Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Lidovky, článek redaktora Petra Zídka z 10.5.2008

<< < (17/53) > >>

Vodník:

--- Citace: leho kdy 14. Května 2008, 22:11:02 ---V Zidkove clanku byla jasne vyslovena myslenka, ze kdyby Arabove v roce 1948 konflikt s cerstvym zidovskym statem vyhrali, tak by ve svete bylo lepe.
--- Ukončit citaci ---
Ale vůbec ne! V Zídkově článku byla "jasně vyslovena" otázka, zda by na světě nebylo bez Israele lépe. Jestli ten významový posun necítíte, to je pak těžké...

--- Citace: leho kdy 14. Května 2008, 22:11:02 ---Ze by doslo k masakru, to je jasne i kdyz castecne spekulativni.
--- Ukončit citaci ---
Sám jste se upřesnil.

--- Citace: Scooolie kdy 14. Května 2008, 21:02:33 ---IMHO považuji to za expresivní, ale nijak manipulující vyjádření...
--- Ukončit citaci ---
Máme každý jiný názor + viz mou odpověď lehovi.

--- Citace: Scooolie kdy 14. Května 2008, 21:11:42 ---Tohle nemyslíte vážně, že?  ;D
--- Ukončit citaci ---
Naprosto vážně!

--- Citace: Scooolie kdy 14. Května 2008, 21:11:42 ---Pokud řeknu, že něco "považuji za hloupé" tak je to naprosto totéž jako když řeknu, že to "je hloupé"....
--- Ukončit citaci ---
To naprosto není totéž. Právě léta internetových diskusí mě naučila tohle pozorně rozlišovat - a to se stále ještě pořád občas spletu! ;)

Vodník:
Vážená paní Mílo, už jsem jednou napsal, že nechci vést žádnou věcnou polemiku s článkem pana Zídka, rozhodně ne na tomto serveru, neboť si nelibuji ve flamech. V některých věcech pravdu má, v jiných zase ne, v některých možná částečně, ale to je vedlejší. Je to na dlouhé lokte a naprosto nepochybuji o tom, že na situaci budeme mít názory rozdílné, ne-li opačné. Není-li nadějě na konstruktivní výměnu názorů, ale spíše na flame war, je lépe se do toho nepouštět. Můj point v této diskusi je od samého začátku problém legality a legitimity Zídkových názorů a jeho práva je veřejně tisknout. Z postojů některých zdejších komentátorů na mne dýchají vysloveně totalitní censorské manýry. Nepřeji si návrat časů, kdy mi bylo předepisováno, co si mám o tom nebo onom myslet.

--- Citace: Míla kdy 14. Května 2008, 21:00:49 ---...já chápu antisemitismus stejný jako antisionismus, prostě to v sobě nedokážu oddělit.
--- Ukončit citaci ---
V tom Vám bohužel pomoct neumím. Nevím jak jinak Vám mám napsat, že to není totéž. jakkoli se to nepochybně často kryje.

Yan:

--- Citace: Scooolie kdy 14. Května 2008, 21:11:42 ---Pokud řeknu, že něco "považuji za hloupé" tak je to naprosto totéž jako když řeknu, že to "je hloupé"....
--- Ukončit citaci ---
Hele Scoolie, když sem nedávno napsal že "náboženství nepatří do moderní společnosti" tak se řada zdejších diskutérů mohla zbláznit že svůj názor vydávám za obecně platný.........

Tomsik:
Pověra o Izraeli

Sloupek

Nevzniknout stát Izrael, svět by byl bezpečnější. Patrně by nebylo ani islamistického fundamentalismu a teroristů al-Kajdy. A Palestinci, kteří židovský holocaust nezpůsobili, byli za něj potrestáni Západem tím, že vznikl Izrael.
I tento názor jsem četl v českých novinách u příležitosti šedesátých narozenin státu Izrael a musím říci, že ho považuji za hloupý až blbý. Protože jestli se v moderní době Západ dopustil nějakého moudrého činu, byla to jeho pomoc při vzniku židovské domoviny v Palestině. Kam se měli židé vrtnout jinam než domů? Vždyť Palestina byla jejich „zemí zaslíbenou“, kde mívali svá království, svůj chrám, kde psali dějiny tohoto kousku světa. Teprve když v sedmdesátém roce prvního století římský císař Titus Vespasianus rozdrtil jejich povstání proti Římu a rozbořil jejich Druhý chrám, rozptýlili se do celého světa. Jen tvrdošíjné dodržování náboženských zásad a rituálů umožnilo jim přežít celou dobu jako národní společenství.
Nacisté židy připodobnili k tuberkulózním bacilům podlamujícím zdraví Západu. A měli úspěch, ne že neměli. Na konferenci v Evianu v roce 1938 nabídli „své židy“ demokratickým zemím. Kromě několika nabídek jihoamerických zemí svět neměl na jejich záchraně zájem. Švýcarská vláda dokonce požádala Berlín, aby židovské pasy označovala tak, aby bylo zřejmé, že jde o židy, a pohraniční kontroly by je mohly snadno vracet. A po válce ještě v likvidačních táborech nevychladla krematoria a opět se objevily pogromy. Několik v Polsku, jeden také na Slovensku. Přeživší navrátilci z táborů smrti nacházeli své byty a domy obsazené, majetek zabavený. Československo dokonce zařazovalo židy do odsunu, pokud se při sčítání lidu před válkou přihlásili k národnosti německé.
Ironií je, že vzniku Izraele výrazně pomohl tehdejší Sovětský svaz. Josef Stalin totiž předpokládal, že silně kolektivistický a tedy levicový duch židů učiní z jejich státu vlom do středovýchodního regionu, pro Západ tak citlivého. Proto hlasoval v OSN pro rozdělení Palestiny na židovskou a palestinskou část. Proto dovolil už komunistickému Československu prodat Izraeli zbraně a cvičit jeho bojovníky. Ostatně byl to miliardový byznys v tehdejších dolarech. A Jan Masaryk coby ministr zahraničí ČSR také za Izrael v OSN bojoval už podle sovětských not. Být napsány jinak, zpíval by jinak, jak potvrdil podporou poúnorové Gottwaldovy vlády. Když se ukázalo, že Izrael Kašpárka Moskvě hrát nebude, vyzbrojilo Československo jeho arabské protivníky. To už ovšem byl byznys ztrátový.
Palestinci měli a mají stejnou příležitost vzdělat svoji část Palestiny do stejně kvetoucí podoby, jak to učinili židé se svou částí. Neučinili tak, nedopracovali se ani k založení vlastního státu. Pravda je, že Izrael jim v tom léta bránil, pravda je, že se Izrael vůči nim dopustil a dopouští mnoha nespravedlností, krutostí a dokonce pokračující agrese v podobě budování židovských osad na palestinské půdě. Avšak hovořit o vzniku Izraele jako o nepatřičnosti, která zhoršila světovou bezpečnost, připadá mi takřka lidojedské.

Jiří Hanák

Tomsik:
Dovolim si citovat ze serveru Israel.cz:

Vysoký představitel Hamásu v Gaze, Mahmou al-Zahar, řekl Palestincům, kteří se shromáždili v Pásmu Gazy k příležitosti 60. výročí Nakby, že Palestinské vítězství je blízko."Rozdrtili jsme židovské předpoklady o nadřazenosti," řekl.

To, že izraelské armáda není neporazitelná podle něj vyplývá ze stažení z Pásma Gazy a druhé libanonské války.

"Teď, více než kdy jindy vám říkám, nikdy neuznáme Izrael."

Palestinský stát podle něj bude na celém území historické Palestiny a slunce svobody "spálí sionisty."
"Říkám jim - prohrajete. Odejdete a my vás budeme stále pronásledovat. Krev našich zabitých synů vás bude pronásledovat navěky," řekl.
++++++++++++++++++
A ja rikam: Uz aby jim zas IDF ukazala zac je toho loket!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi