Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Lidovky, článek redaktora Petra Zídka z 10.5.2008
Vodník:
Paní Tiferet, pokud si kontrafaktuální historik takovou otázku chce klást, musí samozřejmě vzít pod lupu především ty negativní jevy (jinak, opakuji, ta otázka nemá místo). Vy pak můžete kritisovat, že ten nebo onen jev není pravda, je zkreslený apod., ale protiváhu těchto negativních stránek problému má čtenář k event. zamyšlení z mainstreamu habaděj. Já když v roli kontrafaktuálního historika budu chtít přivést čtenáře k zamyšlení, zda by nebylo lépe, kdyby stále existoval SSSR, Varšavský pakt a bipolární svět, budu uvádět především ta positiva tohoto seskupení, zejména když vím, že ta negativa jsou čtenáři známa jak z mainstreamu, tak mnohdy z vlastní zkušenosti. Vůbec už pak z té mé úvahy neplyne, že jsem zakuklený bolševik, že si přeju návrat totality, gulagů nebo likvidaci nějaké lidské skupiny (národa, třídy apod.)
--- Citace: Tiferet kdy 17. Května 2008, 13:13:03 ---To mluvíte o Zídkovi nebo o Blausteinovi? Ne,mluvim o ctenarich.
--- Ukončit citaci ---
Čtenáři podávají zkreslené informace? Napsala jste:
--- Citace: Tiferet kdy 16. Května 2008, 20:37:12 ---Copak kazdy ctenar studuje historii Izraele ci vubec historii,cozpak kazdy navstivi Izrael aspon na 14 dni...samozrejme ze vedi ze ne-a podavaji zkreslene informace...
--- Ukončit citaci ---
Moje šmajlíky u mé reakce znamenaly, že stejné podezření/výtku můžete adresovat oběma zmíněným.
Vodník:
Pane Samueli.
1. "Židovstvo" - tím myslím Židy, národ; "židovství" - židé, víra. Ani jedno ani druhé se nerovná státu Israel.
2. Moje antipatie k USA a sympatie k Američanům Vám samozřejmě mohou (resp. musí) být lhostejné. Byl to pokus vysvětlit, že existuje rozdíl mezi postojem ke státu a k národu, lidem. Nechcete-li to rozlišovat, nedělejte to, pokud Vaše nerozlišování nebude omezovat mou svobodu projevu.
3. Samozřejmě, že jsou rozdíly mezi vznikem Československa a Israele, žádná historická situace se identicky neopakuje. Já jsem zde ale nejednou prohlásil, že mi jde o svobodu slova a konkrétní problematiku Israelců vs. Palestinců zde odmítám diskutovat a tak v diskusi se mnou opravdu raději nepokračujte.
Tiferet:
Ne,ctenari nepodavaji zkreslene informace,ctenari je ctou. Tim,ze ne kazdy ctenar studuje historii,ne kazdy si tedy muze udelat zdravy usudek zda clanek hovori pravdu ci lez-a proste ctenari uveri. Ani ja nemohu rici-vse vim,protoze 80 % mych vedomosti pochazi z cetby,info od jinych,tudiz zavisla na tom co jiny objevi a potom publikuje. Nedavno se psalo o TN(ted nevim;CNN nebo BBC) ohledne zfalsovani informaci o Izraeli. Tyto jevy proste jsou.Nekdo tomu ale neuveri. Kdyby muj znamy mi nepotvrdil svuj udiv pri navsteve Izraele,kdy si naladil fr. TV,kde probihaly zpravy a image ukazovaly "rachot"u Tel Aviv,kdyz on sam se tam valel na terase v hotelu a ostatni v klidu na plazi a nikde ani rana,pak bych mozna take tezko uverila-jak mohou proboha novinari tak lhat? Ale kolik lidi ma sanci znat jine,kteri cestuji a vidi na vlastni oci?Kolik lidi se vubec zajima o nejakou historii? A toto media prave vedi!Vsichni to vlastne vedi,ze ne kazdy ma pristup ci dokonce chut hledat zdroje pravdy. Ci vubec neco hledat,krom zlevneneho zbozi.
Já když v roli kontrafaktuálního historika budu chtít přivést čtenáře k zamyšlení, zda by nebylo lépe, kdyby stále existoval SSSR, Varšavský pakt a bipolární svět, budu uvádět především ta positiva tohoto seskupení, zejména když vím, že ta negativa jsou čtenáři známa jak z mainstreamu, tak mnohdy z vlastní zkušenosti.
No a tak pan Zidek zase vyjadril jen negativa...A pak-kteremu ctenari jsou ta negativa znama?Tomu kteremu je dnes od 40 po 70 cca? A jeste kazdemu?Kazdy nepocitil na vlastni kuzi negativa bolsevismu. A ti,kterim je 20,17...a historii Ceskoslovenska,II.sv. valky maji leda tak v pazi ale chteji nekam patrit,za neco pracovat ci ev. bojovat? Tem pane Vodniku staci malo povedet,velmi malo staci na to,mladeho cloveka nadchnout,zapalit pro "dobrou vec". A uz se to veze. Jste videl ty pochody nacku? Kolik jim asi bylo?
Vodník:
Novináři samozřejmě manipulují, podle hesla "koho chleba jíš, toho píseň zpívej". Proto je třeba, aby bylo maximum co možná nejvíc nezávislých novin a aby nebyla centrální (ideová) kontrola mainstreamu.
--- Citace: Tiferet kdy 18. Května 2008, 14:58:43 --- A ti,kterim je 20,17...tem pane Vodniku staci malo povedet,velmi malo staci na to,mladeho cloveka nadchnout,zapalit pro "dobrou vec". A uz se to veze.
--- Ukončit citaci ---
A co s tím uděláme, paní Tiferet? Zakážeme všechny noviny? (abych pravdu řekl, někdy se zídkovsky ptám, nebylo-li by to lepší) Nebo akceptujeme ten druhý názorový pól? Já jsem rád, že existuje Eretz i Zvědavec, ani jeden z nich pro mě není spolehlivý zdroj, ale oba mají zprávy/linky, která v masmédiích nejsou. Kdo myslet chce a umí, toho nikdy jeden ten pól nemůže natrvalo ovlivnit, navíc jsou často k disposici osobní svědectví známých apod.
Tiferet:
--- Citace: Tiferet kdy 18. Května 2008, 14:58:43 --- A ti,kterim je 20,17...tem pane Vodniku staci malo povedet,velmi malo staci na to,mladeho cloveka nadchnout,zapalit pro "dobrou vec". A uz se to veze.
--- Ukončit citaci ---
A co s tím uděláme, paní Tiferet? Zakážeme všechny noviny? (abych pravdu řekl, někdy se zídkovsky ptám, nebylo-li by to lepší) Nebo akceptujeme ten druhý názorový pól? Já jsem rád, že existuje Eretz i Zvědavec, ani jeden z nich pro mě není spolehlivý zdroj, ale oba mají zprávy/linky, která v masmédiích nejsou. Kdo myslet chce a umí, toho nikdy jeden ten pól nemůže natrvalo ovlivnit, navíc jsou často k disposici osobní svědectví známých apod.
[/quote]
No jo,jenze kazdy neni jako Vy. Ale kde kdo hlasa objektivitu. Pak at i ten,ktery pise uvahu,a treba nema rad Izrael,zidy,USAa amiky,at pise objektivne. Vsude se rika ze nic neni cernobily. Pak at novinar vypise klady a zapory o cemkoliv pise. Pak si ctenar udela usudek.Pak bude vse v poradku. Zakaz novin neni reseni. Mlcet pokorne pri kazde pomluve take neni reseni a predhanet se v pomluvach aby si ctenar udelal objektivni nazor je take spatne reseni. Ctenar,divak pak v tom maji takovy chaos ze ze vseho nakonec utika do nezajmu o cokoliv.-Vychovat novinare aby nebyli zaujati a aby psali objektivne-to je reseni. Pokud informuji,at podaji jen holou informaci bez vlastnich uvah. Pokud chteji donutit ctenare k zamysleni,pak at vypisou klady i zapory. Co je na tom vsem tak slozite?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi