Všeobecná kategorie > Dnešek v Zemi Izrael
Památný výrok
Vader:
--- Citace: Yan kdy 5. Května 2008, 22:02:09 ---...hoď zdroj toho výroku...
--- Ukončit citaci ---
Yane, tohle neni vystraha ani nejake napomenuti, ale mel byste tykat tem, kteri vam to dovoli. Treba mne muzete klido tykat ;)
Yan:
Já to tykání zvolil úmyslně.
e.weissova@centrum.cz:
Blahopřeji.Myslím,že tato otázka pro vás nebyla těžká.
gvodrazka:
:(
Existuje mnoho nejasností a vzájemných výčitek mezi ortodoxiií a sionismem během šoa. Rabi Jicchak nadhodil existenci rabi Chaima Michaela Dov Weissmandela (později Michaela Ber Weissmandela), z"l. Problematika na toto téma může být pro zájemce trochu objasněna na websitu
https://www.fantompowa.net/Flame/weissmandel_lublin.htm
https://www.fantompowa.net/Flame/weissmandel_ten_questions.htm
Tragedií zůstává, že Hitlerovi čerta starého záleželo na rozdílu mezi ortodoxií a sionisty - chtěl vyhladit nás všechny.
:(
gv
Elazar:
Souhlas s Gugiho předchozím příspěvkem (až na to, že si nemyslím, že by Herzlův výrok nacisty nějak inspiroval nebo ovlivnil) - byli to především ultraortodoxní židé, kteří byli a ve většině případů stále jsou proti myšlence sionismu (stačí se podívat, kdo sedí v Eda charedit...) - Neturej karta jsou sice v této oblasti skutečným extrémem, ale takoví satmarští chasidé... :-\ Zajímalo by mě, v jakém kontextu byl ten výrok napsán či vyřčen. Mimochodem, vždyť to, že antisemité jsou našimi největšími spojenci, je do jisté míry pravda - kdo nás udržuje ve střehu a kdo ukázal i všem asimilantům, že jsou stále židy, i když se nechají pokřtít, zřeknou se víry a já nevím co? Antisemité. Díky nim paradoxně existujeme stále jako národ a uvědomujeme si své židovství.
Tzv. "Pracovná skupina" byla výjimečnou události, kdy společně pracovali sionisté i ultrartodoxové na záchraně národa.
A souhlas i s Yanem. Když zdroj citátu, tak jméno spisu, knihy, kapitolu...
Hebrejská věta, kterou tady můžu v případě potřeby naklofat i já a třeba si jí vycucat z prstu, není zdrojem. Co kdybych tento výrok pak vložil do úst Menachemu Beginovi a použil stejnou "důkazní metodu"? Věřili byste mi?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi