Já si tyto výroky pamatuji z německé verze v překladu dědečka, stačí jenom přidat co se událo za holocaustu viz případ rabi Weismandella který se snažil zachránit Židy. Já film doma mám, několikrát jsem uvažoval o tom jej přeložit, je to asi hodina a mluveného slovo až tolik není jelikož jsou tam i další scény takže by to byla práce na několik hodin otázka potom co dále s dabingem. Já jsem z toho sice velmi smutný ale ono je to velmi logické. podíváme li se na to logicky tak návrat Židů do Jisraele je naplňováním se starých proroctví že se vrátíme a jejich dovršením má být nastolení ůplného pokoje na zemi (šoloum je pokoj duchovní i fyzický ve všech důsledcích) a jelikož toto hnutí bylo nevyhnutelné pokusili se síli temna využít tento proud který vedl k návratu a použili osoby které byly ochotny ono světlo zmařit, což se sice částečně povedlo nicméně dnes existuje Jisrael, každý Žid má možnost sem přijít, a co více právě zde nyní probíhá obnova židovského života, studium Tory, je to podobné jako s naším učitelem Mošem, ten vyvedl naše praotce z Egypta který zůstal zničen, farao kvůli jeho narození nechal zabíjet všechny narozené chlapce ale Moše sám vyrůstal na jeho kolenou. Zrovna tak chování současných politiků není otázkou okamžitého zkratu je to vývoj, sice udivující ale opět logický jde o boj světla a tmy, copak si lze představit že všechny židovské duše se spojí vrátí se do své země a to vše nebude mít jako odezvu pád všeho zla na světě? Zkrátka ještě nejsme připraveni, důležitější než volby (ke kterým sice chodím) je aby každý připravil sám sebe a byl dobrým člověkem a v našem případě i dobrým židem, to říkám sám sobě, zlepšit se a tak pomoci druhým.