Judaismus > Obecná náboženská debata
Klerofašismus
gvodrazka:
;)
To Mr. Eleazar:
Nocri (pl. nocrim) - výraz „nocrita“ je ve vztahu k uzancím hebrejštiny patvar; patrně nesprávně vycházíte z tuzemské gramatické konstrukce Hus - husita, Jéšú – jezuita apod., což by bylo pro Vás příznačné. Mě tenhle spolek nehrozí.
Nikdy se mi nepovedlo podívat se na skromnost, zbožnost a cudnost ženy zevnitř (i když jsem se snažil ;D) – vždy jsem jen vděčně zaznamenával vnější modifikace těchto utěšených vlastností. Nebylo to nutně vždy spojeno s hormonální erupcí, ale pokud k tomu došlo, pak panovala mezi těmito jevy nepřímá úměra. ;D
Od těchto úvah není daleko k fenomenu celibátu, což je z mého pohledu „degoutant“ – ostatně jak se příslušní mesianisté s tímto jevem vyrovnávají ? ;D
Nemyslím, že existence či neexistence umění introspekce je rozlišovacím znakem mezi námi a nocrim. Jediné co k tomu lze říci je, že toto umění ovládáme mnohem lépe než nocrim, i kdyby se Augustin, Ignác z Loyoly, František z Asisi i Teilhard de Chardin postavili na hlavu…
Okamžitě mi nedochází, v čem spatřujete souvislost mezi introspekcí a Šchinou, ale problematikou Šchiny se raději nezabývejte.
....................
To Mr. Elazar: Moje řeč: snažme se hledat to, co nás spojuje, a ne se hrabat v tom, co nás může rozdělovat... Datim mají své poslání, chilonim mají své poslání... nemohu říci, že mám jedny rád méně než druhé nebo druhé méně než prvé. Podávejme si ruce a nedejme na to, co říká nějaký machlojker. :)
gv
zoom:
Mám hodně zkušeností s sekulárními i ortodoxními izraelci a musím říct, že se to nedá tak jednoznačně rozdělovat. Především otázka studia, vezměte si takového chlapce, který pravil, že je pacifista a trpí depresemi, dostane "papíry na hlavu" a na vojnu nejde. Zapíše se na VŠ tam bude studovat třeba kulturologii a bude se zabývat vývojem vzdělanosti u Papuánců, lze předpokládat, že bude působit v nějakém politickém uskupení typu Šalom Achšav, třeba zjistí, že je homosexuál a v nějakém momentě se rozhodne žít v USA, kde s tou vědou, kterou vystudoval za peníze izraelského daňového poplatníka a za nějaká stipendia, který organizace levicového typu rády poskytují, udělá díru do světa. Já vím není to hezké, ale není to ani daleko od reality. Student charedi ješivy na rozdíl od tohoto hypotetického studenta udržuje naši tradici při životě a má děti a hlavně žije tady.
Jenom na okraj máme v širší rodině dva bratry z nichž jeden je ješivista a jeden student technické univerzity. Zásadní rozpory mezi nimi nejsou, přestože společensky a socialně patří do různých chlívečků.
K tomu co tu psala Chaje o náhradní vojenské službě ve spojitosti vyhnání z Gazy se bohuždl ukázalo jako omyl.
eleazar:
--- Citace: zoom kdy 3. Září 2008, 18:25:52 ---vezměte si takového chlapce, který pravil, že je pacifista a trpí depresemi, dostane "papíry na hlavu" a na vojnu nejde.
--- Ukončit citaci ---
Jak moc je vůbec v Izraeli těžké dostat "modrou"?
--- Citace: zoom kdy 3. Září 2008, 18:25:52 ---kterou vystudoval za peníze izraelského daňového poplatníka
--- Ukončit citaci ---
Izraelská vláda dotuje studium?
Myslel jsem, že si jej studenti musejí zahlovat kompletně sami.
--- Citace: zoom kdy 3. Září 2008, 18:25:52 ---Student charedi ješivy na rozdíl od tohoto hypotetického studenta udržuje naši tradici při životě a má děti
--- Ukončit citaci ---
Tyto děti mnohdy trpí hladem (=mají skutečný nedostatek základní stravy a látek nutných pro zdravý růst), což by se nejspíš nedělo, pakliže by se jejich tatínci chopili bagrů a maminky škopků. Nehledě nato, že průměrný počet dětí v rodinách není, vzhledem k neutěšené bytové situaci mnohých z nich, zpravidla zrovna nízký.
--- Citace: zoom kdy 3. Září 2008, 18:25:52 ---a hlavně žije tady.
--- Ukončit citaci ---
Slyšel jsem, že izraelští studenti Chabadu žijí a studují v Praze v Pařížské ulici, ale nevím, jestli je to pravda ani jestli jejich pobyt hradí izraelský daňový poplatník.
zoom:
Dostat modrou je tezke, ale mozne.
Samozrejme, ze vlada dotuje studium, prestoze si je studenti plati, tak naklady samozrejme nemohou pokryt. Krome toho i vlada dava stipendia. Je jen treba byt na "vhodny".
Obavam se, ze se mylite, deti v charedi rodinach sice nedostanou "dobroty" z mrazaku a mikrovlnky, ale poctivou a levnou stravu na ktere rostly nase babicky a podvyzivou netrpi. Vidim je na hristich a ve skolach a neni to nijak kriticke i kdyz ziji podstatne skromneji nez izraelsky prumer treba v Tel Avivu. Ale i prumerna chuda rodina nereligiozni, kdyz ma 3-4 deti, tak se ma co ohanet. A krome toho, mnoho charedi muzu pracuje a temer vsechny zeny.
Co se tyce Chabadu v Praze, nevim, pokud se jedna o Izraelce, tak asi castecne ano, protoze jsou jiste zapsani v nejake izraelske jesive a v Praze jsou na jakesi stazi. Pokud jsou z USA tak to asi hradi rodice a Chabad, ale to nevim presne.
Elazar:
--- Citace: zoom kdy 3. Září 2008, 18:25:52 ---Zapíše se na VŠ tam bude studovat třeba kulturologii a bude se zabývat vývojem vzdělanosti u Papuánců, lze předpokládat, že bude působit v nějakém politickém uskupení typu Šalom Achšav,třeba zjistí, že je homosexuál a v nějakém momentě se rozhodne žít v USA, kde s tou vědou, kterou vystudoval za peníze izraelského daňového poplatníka a za nějaká stipendia, který organizace levicového typu rády poskytují, udělá díru do světa. Já vím není to hezké, ale není to ani daleko od reality. Student charedi ješivy na rozdíl od tohoto hypotetického studenta udržuje naši tradici při životě a má děti a hlavně žije tady.
--- Ukončit citaci ---
Pominu li, že mi trochu uniká jak souvisí vrozená sexuální orientace se získanou politickou nebo náboženskou příslušností a zvoleným oborem studia ( ??? ::) :o ), tak pokud je špatné "za peníze izraelských daňových poplatníků" vystudovat a pak působit někde jinde, pak musím na adresu charedim dodat, že oni daně neplatí pro změnu vůbec, mnozí tyjí z podpory a do armády nechodí z principu (až na výjimky).
Ani jedna skupina si, pravda, nemá co vyčítat. Obě mají svá pozitiva a negativa - jak napsal Gugi výše, každý z nich má nějaké místo na tomto světě.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi