Judaismus > Obecná náboženská debata
Klerofašismus
Scooolie:
--- Citace: petahyah kdy 31. Srpna 2008, 20:14:41 ---Petahyah jenom nadává na charedim, které bytostně nenávidí
-----
Váš postřeh je správný a od války se můj názor na cheredim nezměnil ;D >:D
--- Ukončit citaci ---
Něčemu nerozumím. Na jednu stranu tvrdíte, že nemáte rád Teitelbauma, protože nechal své charedim jít nevědomé na smrt, ač věděl, co je čeká. Na druhou stranu přiznáváte, že nenávidíte charedim. Můžete mi vysvětlit co vám ta komunita (jako celek) udělala?
--- Citace: petahyah kdy 2. Září 2008, 20:04:32 ---
--- Citace: Elazar kdy 2. Září 2008, 16:10:24 ---Ale no tak, sice tu vystupuju jako již zmíněný advocat diaboli, ale - mám z vás částečně srandu, částečně nad vašimi příspěvky kroutím hlavou (život s takovým množstvím nenávisti asi nebude žádný med) - ale propadat hysterii? To mi křivdíte - kdybych měl z vašich výlevů na adresu určité komunity, ke které ani nepatřím, propadat hysteri, co bych pak musel dělat při sledování zpráv a chování politiků..?? :o Skákat z mostu?
Pokud vám to ještě nedošlo, tak já nic dokazovat nemusím - za to vy jste tady toho na adresu jednoho člověka napsal požehnaně a obvinil ho málem ze smrti 400 000 lidí (když už ne rovnou 6 milionů) - a ty důkazy tak nějak pořád nikde :D
--- Ukončit citaci ---
Zločince Teitelbauma jsem neobvinil jenom já ale i třeba izraelský soud, většina svědků skončila v plynových komorách, ale část přece jenom přežila. Informace je možné získat v knihách Vrby, Kárného, Kaplana, Kleina,...Teitelbauma jsem obvinil z toho, že tvrdil svým chasidům, že jdou do pracovních táborů, přestože byl informován a varován, že jdou do plynu. Nejedná se o nenávist, ale opovržení. Teitelbaum už dávno uhnil, a "smaží se v pekle" vedle Eichmanna, a já pořád žiju ;D
--- Ukončit citaci ---
Už se opakuji, ale napíši to ještě jednou. Existuje cosi jako presumpce neviny. Pokud někdo má být uznán za zločince, je třeba nejprve prokázat, že se dopustil zločinu. Standardně v soudním řízení, ale pokud to není možné, stačí to (ovšem pouze pro akademické účely) alespoň jasnými důkazy třeba v odborném článku.
To, že někdo někoho z čehosi obvinil neznamená nic. Absolutně nic. Stejně tak mohu já obvinit Vás, že jste vrah a pedofil. Znamená to něco? Jen to, že pokud to neprokáži, tak jsem nactiutrhač. Ale ohledně Vás to neznamená nic. Dokud se neprokáže, že tomu tak je, je třeba na Vás pohlížet jako na nevinného člověka - byť z čehosi podezřelého.
Žádný důkaz pro své obvinění jste nepředložil. Jen obecný odkaz na knihy několika autorů. Žádné přesné citáty, uvedení názvu knihy, čísla stránky. Jen obecné plácnutí.
Váš rádoby vtipný výrok o tom, kdo žije a kdo ne, snad netřeba komentovat. Stejně tak si ho mohl pod vousy na adresu charedim broukat třeba Mengele...
eleazar:
--- Citace: Elazar kdy 1. Září 2008, 19:02:28 ---Proč by toho měl litovat? BTW, jeď epodívat do Williamsburgu, uvidíš, kolik satmarů dnes je. On měl naopak důvod být na leccost hrdý.
--- Ukončit citaci ---
Kolik % z nich pochází ze Szatumarenemethi a kolik z odumřelých dynastií?
--- Citace: Elazar kdy 1. Září 2008, 19:02:28 ---Jinak nechápu, co chceš na toto téma studovat v ČR, když jsi za mořem, kde satmarští chasidé žijí a je možné je nebo vědce, kteří se jimi zabývají, kontaktovat.
--- Ukončit citaci ---
Protože jsem se už vrátil, a navíc jsem byl úplně někde jinde.
Já petahyaha neznám, ale on je bezbožníkem?
A komu tedy připsat vinu za šoa?
Když jsem se ohrazoval proti tomu, aby z toho byla obviňována "moje sekta", namísto bezbožníků, tak to nebylo přijímáno zrovna pozitivně. :P
Mimochodem zde bylo otevřeno zajímavé spekulativní tema, jak to s Izraelem bude, až koncentrace tzv. "ultras", kteří nejsou známí tím, že by se prací zrovna přetrhli či podávali nadprůměrné výkony v armádě, překročí kritickou mez. Navíc rostoucí počet Arabů...
Vypadá to, že reforma systemu ješiv, kdy dotyční nejen, že nemusí vyhodit oknem roky života v armádě, utratit jediný šekel za studium či vykonat jedinou kWh práce za celý život nás pravděpodobně čeká.
Srovnejme si život studenta polytechniky a ješivnika:
1-ješivnik nemusí na vojnu, jako jedinný ze všech VŠ oborů, studenti ostatních oborů musí mít splněnou brannou povinnost předtím, než se zapíší na univerzitu. V tuto chvíli má ješivnik "náskok" před technikem o 2 roky produktivního života, v případě, že se záklaďák neutrpí úraz či ještě něco horšího.
2-ješivnik je po celou dobu studia sponzorován vládou, ostatní studenti nejen, že se musí o sebe starat sami, ale musí i za svoje studium platit nekřesťanské peníze. Vynásobte si 60x průměrný měsíční plat + školné; + dva roky v produktivním věku z ad 1) -> Co se za takové množství peněz dá v Izraeli koupit?
3-studijní doba na ješivách není nijak omezena, takže věční studenti z českých VŠ nejsou nic proti určitému procentu těchto ješivniků, kteří mají navíc hrazen i živobytíření svých leckdy početných rodin. Chci-li studovat Tóru já, musím to dělat ve svém volném čase, oni jsou zato placeni a nikdo s právem omezení toku financí, nijak nekontroluje výstupy práce těchto lidí.
4-běžný Izraelec musí docházet na armádní cvičení i v záloze, což pro vysokoškoláka v dynamickém oboru je citelná ztráta: finanční přímá, zpomalení karierního růstu (finanční nepřímá...) s čímž souvisí delší návratnost peněz za studium
Vader:
--- Citace: petahyah kdy 2. Září 2008, 20:04:32 ---Zločince Teitelbauma jsem neobvinil jenom já...
--- Ukončit citaci ---
A ja se stale dokola budu ptat : kdyz vim, ze nekdo z blizkych pujde na smrt a ja s tim stejne nic nenadelam, budu ho tim desit ? Ano, jednam naprosto ocividne v souladu s porekadlem "podle sebe soudim tebe", no a ? Je proto Teitelbaum zlocinec, kdyz zachranil sam sebe ? Prospel by svetu, kdyby
* vsem rekl co je ceka a nechal je v hruze cekat na plyn
* sel s nimi a nezachranil sam sebe
???
Po pravde, radeji bych byl, kdybi mi doktori na konci hospitalizace NEREKLI co me ceka a nemine. Jak jsem uz jednou napsal, nejsem zastancem "pravdy za kazdou cenu".
Aby bylo jasno, ja z Teitelbauma nedelam svatouska, ale snazim se pochopit lidsky rozmer jeho chovani. A nic lidskeho mi neni cizi, zatimco zde zjistuji, ze nekteri se zrejme ridi heslem "nic ciziho mi neni lidske". A to me stve. Fakt ze jo.
Elazar:
Já myslím, že je to marné. Zahořklého starého člověka nenávisti nezbavíte - ani žádné prášky na to nejsou. A ten poslední výrok "vedle Eichmanna, a já pořád žiju" svědčí nejen o mimořádné duševní jednoduchosti, ale i o tom, že ten člověk si naprosto nevidí do úst a nechápe, že za nějaký čas "uhnije" (mám li použít jeho výrazivo) rovněž i on sám.
Problém je, že právě takoví lidé zasévají nenávist do nitra Izraele.
chaje:
to Eleazar: jestli se to nezměnilo, tak muži chodí na vojnu dokonce na tři roky, ženy na dva roky, a odložit až po studiu to prý lze, ale za horších podmínek, delší doba atd., žena nemusí, pokud se vdá před nástupem na vojnu
jinak je to všechno pravda, naposledy jsem byla v Izraeli, zrovna když probíhal odsun z Gazy, a jeden můj bratranec mi říkal, že on na rozdíl od zbytku rodiny to vítá, protože kvůli bezpečnosti v Gaze musí ustavičně sloužit spousta záložáků a on že je ročně v armádě nejméně měsíc (je to otec od tří dětí), patnáct let po skončení povinné vojenské služby
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi