Judaismus > Obecná náboženská debata

Klerofašismus

<< < (21/31) > >>

eleazar:

--- Citace: petahyah kdy 28. Srpna 2008, 17:14:31 ---Dokonce jsem kdysi cetl, ze se Teitelbaum dohodl s Israelem ze odejde, a ze uz se tam neukaze, oni ho za to nebudou stihat. Nekdo si zas mysli ze utekl aby nebyl stihan, tedy bez dohody.

--- Ukončit citaci ---
Treba meli dohodu ustni? Anebo pouze tichou, lec dodrzenou. Me by neprekvapilo ani jedno z toho, anebo to bylo uplne jinak, to uz nezjistime, ale myslet si muzeme cokoliv.

Na zaver cele debaty musim dodat, že sám Moše odmítl přímou Hospodinovu nabídku na záchranu sebe sama a rozhojnění svého potomstva v mocný národ za současného zničení Israele za jeho hříchy, naopak sám nabídl vymazání sebe sama z Hospodinovy knihy výměnou za záchranu svých lidí.
Představte si, jak by v této situaci si jednal Teitelbaum ?! Já bych se k něčemu takovéhlemu nejspíš neodhodlal.

petahyah:

--- Citace: eleazar kdy 29. Srpna 2008, 15:58:02 ---
--- Citace: petahyah kdy 28. Srpna 2008, 17:14:31 ---Dokonce jsem kdysi cetl, ze se Teitelbaum dohodl s Israelem ze odejde, a ze uz se tam neukaze, oni ho za to nebudou stihat. Nekdo si zas mysli ze utekl aby nebyl stihan, tedy bez dohody.

--- Ukončit citaci ---
Treba meli dohodu ustni? Anebo pouze tichou, lec dodrzenou. Me by neprekvapilo ani jedno z toho, anebo to bylo uplne jinak, to uz nezjistime, ale myslet si muzeme cokoliv.

Na zaver cele debaty musim dodat, že sám Moše odmítl přímou Hospodinovu nabídku na záchranu sebe sama a rozhojnění svého potomstva v mocný národ za současného zničení Israele za jeho hříchy, naopak sám nabídl vymazání sebe sama z Hospodinovy knihy výměnou za záchranu svých lidí.
Představte si, jak by v této situaci si jednal Teitelbaum ?! Já bych se k něčemu takovéhlemu nejspíš neodhodlal.

--- Ukončit citaci ---

To už nezjistíme, nicméně byla existence Izraele a návrat Židů do vlasti popřením heretického učení Teitelbauma, a tedy i dalším důvodem jeho nenávisti vůči státu Izrael a sionistům.

Elazar:
Koukám, že tady dva spravedliví mezi národy (petahyah a eleazar) míchají pojmy s dojmy. Co má co společného Teitelbaumův antisionismus s faktem, že byl zachráněn Kastnerovým vlakem, stejně jako představitelé sionistické mládeže?

Mimochodem, být židem a zároveň neuznávat sionismus je sice možná (zvláště v dnešní době) podivné, ale rozhodně to není hereze. Navíc stav, v jakém je Izrael dnes, může, pokud je tak nazírán, dávat za pravdu spíše Teitelbaumovi - vždy zkrátka záleží na úhlu pohledu.

Jak si můžete být jisti, že se holocaust nestal jako trest kvůli takovým heretikům, jako mesiáni a podobná modlářská havěť jako v dobách prvního Chrámu, nebo kvůli odpadlým sekulárům, co nenávidí zbožné židy?

Přidávám se ke Scoooliemu a ptám se, proč by měl Teitelbaum svůj názor na sionismus měnit? Já třeba s jeho argumenty nesouhlasím a odmítám je, ale na druhou stranu musím uznat, že on narozdíl od vás dvou argumenty má. Vy nemáte nic. Petahyah jenom nadává na charedim, které bytostně nenávidí a eleazar se ohání citáty z Bible, kterou ani nedokáže přečíst v původním jazyce (a ještě má tu drzost považovat se za žida).

Jen tak mimochodem, mesiáne, Teitelbaum neprezentoval sám sebe jako někoho, kdo jedná správně -
ad
--- Citovat ---kdo jej tu haji se slovem nezminil, ze by Teitelbaum udelal od 1944 nejaky posun ve svych nazorech... Asi proto, ze se dotycny az do sve smrti prezentoval, ze jednal spravne
--- Ukončit citaci ---
- dokonce se vyjádřil opačně, ve smyslu "ten tvrdí: nikdo nemá pravdu kromě mě; tamten také tvrdí: nikdo nemá pravdu kromě mě - já říkám: nikdo nemá pravdu včetně mě". Mohu nesouhlasit s jeho postojem k Izraeli jako naivním, hloupým, zpátečnickým, fatalistickým etc. - ale na této větě je hodně pravdy.

petahyah:
Petahyah jenom nadává na charedim, které bytostně nenávidí
-----
Váš postřeh je správný a od války se můj názor na cheredim nezměnil  ;D >:D

druhou stranu musím uznat, že on narozdíl od vás dvou argumenty má
-----
například které argumenty? Hitler, Stalin,..měli také argumenty!

eleazar:
Az se vratim do Cech, tak si to podrobne prostuduji a najdu-li, ze Teitelbaum litoval toho, ze se zachranil, zatimco jeho ovecci sli na smrt, tak se tu verejne omluvim a dam sem odkaz.

Nepopiram, ze soa mohl byt klidne trest za odpadnuti, smesovani se s goji, ale i za spoustu jinych veci, naslo by se toho dost.

A uznavam, ze chasidismus a kabala ma taky neco do sebe.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi