Když už tady máme toto téma, tak to šoupnu sem...
Snad se bude líbit.
Židovské anekdoty- Bedřich Róna.
Co je TalmudZázračný rabi Shapiro právě studoval statě velkého učence Rašího, když na dveře jeho studovny někdo nesměle zaklepal.
- Dále, vyzval rabi příchozího.
- Šalom alechem, pozdravil rabího zbožný šnorer Wieder.
- Co tě ke mně přináší? Čím ti mohu pomoci, milý Árone?
- Rebe leben, chci něco vědět o našem učení a myslím, že ty mi dokážeš vysvětlit to, o čem přemýšlím při svých poutích po zemi Haličské. Nevím toho mnoho, nejvíc mě trápí to, že nevím, co je to Talmud. Prosím tě, vylož mi to! Doufám,že budeš mít pro mně chvíli vzácného času.
- Árone, řeknu ti tolik, je to vážná věc, mohu to říci snadno a rychle, a ty z toho moudřejší nebudeš.Mohu to taky říci složitě a zdlouhavě, ale ty ztratíš trpělivost a nebudeš mi soustředěně naslouchat. Z toho též nebudeš moudřejší. Sám dost dobře nevím, jak bych ti to měl...
- Rebe leben- přerušil jej Wieder - nemohl bys mi to na nějakém názorném příkladě nebo případě vysvětlit?
Tachles, jdeme k věci.
- V jeden den jdou dva kominíci. Vylezou na střechu domu, jeden z nich zaleze přímo do komína, ten druhý mu u toho pomáhá. Společně pak dokončí svou práci, slezou ze střechy. Co myslíš, který z nich byl ušpiněný?
- Přece ten, který byl v komíně, usoudil Wieder.
- Správně. A co myslíš, který z nich se umyje?
- Ten ušpiněný, vyhrkl Wieder.
- Je to jinak! Ten, co mu pomáhal. Proč? Protože se dívá na toho umazaného a myslí si, že on je také umouněný. Ten, co byl v komíně, vidí, že ten, co mu pomáhal, je celkem čistý a domnívá se, že sám je také čistý. Proto se neumyje, řekl rabín.
- Rabi, prosím tě, a to je Talmud?
- To teda ne. Druhý den jdou dva kominíci. Vylezou na střechu. Jeden z nich vleze do komína a čistí jej, druhý mu při tom pomáhá. Řekni, který z nich bude umazaný a který se doma umyje? zeptal se rabi.
- Ten, co byl v komíně, je více ušpiněný, ale doma se umyje ten druhý, který mu pomáhal, protože...
- Zadrž, je to opět jinak! Umyje se ten, co byl v komíně.
- Proč? Přece v ten den předtím, jak vzpomínáš, byl umazaný, ale neumyl se. Šel spát, ale ráno si všiml, že má peřiny ušpiněné. Poučil se z toho a umyl se. Ten druhý, když se včera myl, viděl, že voda, v níž se myl, nebyla špinavá, tak se tentokrát neumyl...
- Tohleto, co mi vyprávíš, můj rabi, to je Talmud?
- Kdepák. Třetí den jdou dva kominíci za svou prací. Vylezou na střechu. Já to, Árone, zkrátím, jeden vleze do komína, druhý mu pomáhá. Který z nich je více ušpiněný, to víš. Řekni jen, který z nich se umyje! A přemýšlej!, vyzval rabi Árona.
- Ten co byl v komíně? , tipnul si.
- Zase špatně. Všechno je jinak. Oba kominíci se umyjí, protože si předtím vyměnili role, a také byl erev Šabat!
- To, co mi zde líčíš, to je Talmud?
- Kdepák, opět v jeden den jdou dva kominíci za...
- Rabi! Já jsem z toho všeho mešuge.
- To je náš Talmud. Pochopil si!