Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Ženeva a synagogy
Tamar:
No ano, já jsem se s "normálními" švýcary zas až tak nesetkávala. Já tu cestu chtěla využít k tomu - nakouknout někde jinde trochu do toho židovského světa - když už mi to doma moc nejde - a nepovedlo se mi to. Protože jsem se zalekla těch zavřených dveří a zvonků.. Určitě kdybych zazvonila, přijali by mě laskavě. Kdyby se mi ovšem podařilo vykoktat o co mi jde.. Jak vidíte dělá mi to problém i v češtině.. jak vysvětlit proč se cpu - já, češka - mezi Židy, když ani sama pořádně nechápu, co se to stalo. Na jednu stranu je to absurdní a nepochopitelné, ale přitom mám chvílemi pocit, že celý můj zmatený život jakoby směřoval právě k tomuto okamžiku. Způsob, jakým si mě judaismus "našel" byl docela jednoznačný, šlo to velmi rychle. Našla jsem Aish.com a od prvního okamžiku mi bylo jasné, že to, co poslouchám nejsou jen písničky, ale něco úplně jiného a věděla jsem taky hned od začátku, proč to poslouchám.
Navíc to Bůh téměř v zápětí potvrdil takovým aktem boží spravedlnosti, že z toho mrazí. Je těžké se smířit a člověk nemůže ani ceknout, když sám žádné řešení nenašel.
To je minulost - já se teď musím učit, abych rozuměla tomu, co poslouchám a hledat dveře, na které můžu klepat a zvonit. V tomhle virtuálním světě to jakžtakž jde, dokážu napsat dopis rabínovi i do Ameriky, když na to přijde, horší je zvednout telefon a zavolat rabínovi do Brna (to jsem ještě netušila, že v Brně teď rabín není :'( nemusela jsem s tím telefonem tak bojovat.. :D) .. takže teď bych asi měla zavolat do Prahy..
;) laila tov
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi