Judaismus > Obecná náboženská debata
Izraelité prý přijali Desatero pod drogami
zoom:
Možná že pro někoho ano, protože si řekne, nějaké feťácké výmysly pro mě nemusí být směrodatné a vykašle se třeba na desatero a to je přece škoda.
Elazar:
To máte o lidské víře dost nevalné mínění...
Ostatně, myslíte, že víra, která se dá zviklat nějakým článečkem, stojí opravdu za to? Mě je například úplně jedno, co se tam stalo. I kdyby přišel nevím kdo a tvrdil mi, že žádný Mojžíš nebyl - no a? Mění se tím snad něco na tom, že Desatero je morální základ civilizace a že by se jím měli lidé řídit? Ti, co se jím neřídí, se by se jím neřídili i bez toho článku. Stejně tak je to i s reakcemi, že "takový a makový článek přispěje k nenávisti vůči Židům" - ale ti, co nás chtějí nenávidět, by si nějaký důvod jistě našli i tak, buďte v klidu.
Víra člověka, která stojí a padá s článkem v novinách, nemá valnou cenu.
Scooolie:
--- Citace: Elazar kdy 10. Března 2008, 15:59:37 ---Ostatně, myslíte, že víra, která se dá zviklat nějakým článečkem, stojí opravdu za to? Mě je například úplně jedno, co se tam stalo. I kdyby přišel nevím kdo a tvrdil mi, že žádný Mojžíš nebyl - no a?
...
Víra člověka, která stojí a padá s článkem v novinách, nemá valnou cenu.
--- Ukončit citaci ---
Tak tak. Víra, která potřebuje podepírat vědou nebo která se nechá ovlivňovat vědou, není žádná víra. Víra = důvěra, pevné přesvědčení, že to, čemu věřím, tak skutečně je. Pokud věřím, že na Sinaji dostal Mojžíš od Šéfa šéfů Desatero, pak my jsou výsledky vědeckého bádání vcelku ukradené. Ať už moji víru vyvracejí nebo potvrzují. Protože já vím, že tomu tak bylo.
zoom:
Páni diskutující by měli vědět, že ne každý je na jejich duchovní úrovni. Nezapomínejte kde žijete a jaké představy má např. mládež o víře. To by jste se divili, co všechno může víru zviklat. (Např. nějaký zbožnž člověk, který se nějaké jedné situaci choval hloupě, špatně pochopená poznámka apod.) Víra to je křehké zboží a velmi snadno se poruší a velmi těžko se to potom slepuje, vím přesně o čem mluvím. V tomto případě nelze soudit podle sebe, zvláště jsme-li v otázkách víry na vysoké úrovni. já sama jsem si dost dlouho myslela, že pevná víra je to nejpřirozenější co může být. Že jsem žila v omylu jsem pochopila až ´v dost pozdním věku. ::)
Elazar:
To není přece o duchovní úrovni, ta je subjektivní. Mám na mysli to, že "rozumné" to přijde třeba Yanovi, který v to stejně nikdy nevěřil, nemám pravdu? ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi