Všeobecná kategorie > Bezpečnost - armáda, zpravodajství, policie
ad. clanek: Střet mezi izraelskou armádou a židovskými náboženskými hodnotami
Tomsik:
Muze mi prosim nekdo strucne vysvetlit proc dani vojaci odmitaji slouzit s vojackami? Dekuji.
Scooolie:
Protože to odporuje jejich náboženskému přesvědčení. Nemají v úmyslu stýkat se s cizími ženami. Nechtějí být případně vystaveni situaci, kdy by například viděli něco, co by z jejich pohledu bylo necudné, jsou přesvědčeni, že naopak ženy by neměli pobývat bez svého manžela nebo otce v přítomnosti cizích mužů, atd.
Prostě jsou to puritáni (a teď prosím, aby v tomto slově nebyl hledán ani náznak nějakého kritického podtextu).
zoom:
Nejsou puritani, jen doslovne dodrzuji halachu. Mohou tam nastat problematicke situace, kdy se treba vojacka pri nejake instruktazi muze muze vojaka dotknout, coz uz je problem.
fanuel:
Zdravím, sekulární armáda a prolínání zákona a jeho dodržování je určitě problém.Ale ne nepřekonatelný, jde jen o to vymezit pravidla hry a ty dodržovat.Jestli -že zbožní chtějí sloužit vlasti. Tak mají právo aby mohli vlasteneckou povinost naplnit.Sekulární vedení musí připravit takové podmínky aby zbožní, tu to vypjatou situaci řádně mohli zvládnout.
Pak je na z vážení do jaké zbraně je zařadit??? A za jakých podmínek s ženami či slečnami. A to tak aby nedošlo z jejich pohledu a rabínu k porušení zákona.
Tak je to ale v celé společnosti(demokratické) ne řídící se zákonem zbožných,kterých je potřeba jako soli. Jako právem
sekularním dem. spol.
Stanek (Fanuel)
Scooolie:
--- Citace: zoom kdy 7. Února 2008, 22:41:09 ---Nejsou puritani, jen doslovne dodrzuji halachu. Mohou tam nastat problematicke situace, kdy se treba vojacka pri nejake instruktazi muze muze vojaka dotknout, coz uz je problem.
--- Ukončit citaci ---
Souhlasím. Nicméně mám za to, že kdo doslovně dodržuje halachu je puritán :) Stejně jako křesťan, který doslovně dodržuje Bibli. Neb puritán je ten, kdo se snaží dodržovat čistotu pravidel, tj. jejich co nejpřesnější doržování - ať už těch či oněch.
Jinak se samozřejmě přiznám, že moje odpověď byla hodně obecná a asi nepříliš přesná, protože halachická pravidla v tomto směru neznám.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
Navštívit plnou verzi