Judaismus > Recepty
na pesach
Jicchak:
Ještě nezbytný morour
Vezme se křen a jablka, vše se nastrouhá a smíchá, je to výtečné s macesy obvzvlášť v kombinaci s charosesem.
Jicchak:
Nákyp macelokš
5 dkg macesů namočíme ve víně necháme změknout vymačkáme a důkladně třeme se 13 dkg cukru, 6 žloutky, polévkovou lžící tuku, špetkou soli a přidáme 2 jemně nastrouhaná jablka, trochu citrónové šťávy a opatrně i sníh ze 6 bílků. Pečeme ve formě ve tvaru "srčího hřbetu" (tzv. chlebíčkové) asi hodinu.
Jicchak:
Macesy se sýrem
25 dkg nastrouhaného tvrdého sýra, 25 dkg nastrouhaného bílého slaného sýra, 6 macesů, olivový olej, chili koření
Macesy přelijeme horkou vodou, kterou asi po minutě slijeme, macesy musí být měkké. Do vymazané formy střídavě dáváme vrstvu macesů a směsi nastrouhaných sýrů. Každou vrstvu pokapeme olivovým olejem a posypeme chili kořením. Poslední vrstva je pokapaný maces. Pečeme asi 20 minut.
Jicchak:
Macesy zapečené s kuřetem
5 macesů, kuřecí vývar, rostlinný olej, 2 šálky drobně pokrájené cibule, 2 lžíce utřeného česneku, 1+1/2 šálku tence pokrájených žampionů, 2 šálky drobně pokrájeného uvařeného kuřete, sůl, pepř, 5 vajec, 1 šálek pokrájené petrželové natě.
Náplň: na oleji osmahneme cibuli a česnek, přidáme houby a smažíme do měkka. Po vychladnutí přidáme maso, sůl, pepř, petrželovou nať a vejce, vše promícháme.
Na dno pekáče vymazaného olejem umístíme 2 macesy předem namočené v kuřecím vývaru (měkké - ne rozpadavé) na ně dáme polovinu náplně, pokračujeme jedním namočeným macesem, zbylou náplní a dvěma namočenými macesy na které nalijeme 2 lžíce oleje. Pečeme asi 30 minut až je povrch křupavý.
Jicchak:
macesové knedlíčky: utřeme 2 žloutky s trochou soli opatrně vmícháme sníh ze dvou bílků, přisypeme 6 dkg rozdrcených macesů (to jsou dva macesy) nebo macesovou moučku a vypracované těsto dáme na chvíli vychladit do ledničky. Maminka ještě přidává trochu strouhaného zázvoru. Tvarujeme malé knedlíčky a zaváříme asi 20 minut.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi