Judaismus > Recepty

na pesach

<< < (7/10) > >>

Luciana:
Vím, že na chuti vína se podílí i kvasinky, ovšem pokud se nepletu, do vína se kvasinky nepřidávají, nechává se kvasit kvasinkama, které přirozeně žijí na víně. Chuť vína ovlivňuje spousta faktorů - od půdy, přes umístění na svahu až po druh sudu.

Ano, žijí na víně, ale ještě se tam přidávají další kvasinky, poznatek od vinařů....

menagen:

--- Citace: Luciana kdy 18. Prosince 2007, 20:22:52 ---Ano, žijí na víně, ale ještě se tam přidávají další kvasinky, poznatek od vinařů....

--- Ukončit citaci ---

Pokud se do vína přidají další kvasinky tak asi nebude košer pro pesach  :-[

BTW jsou vinaři, kteří kromě kvasinek přidávají do vína i hrozny :o

magen:
Typickým príkladom takéhoto postupu je napríklad Tokajské víno.
Pri šesťputňovom Tokaji sa pridáva na 135 litrov zrejúceho Tokaja až 180 kg cibéb.
Samotný mok potom zreje niekoľko rokov v uzavretom drevenom súdku. Vo fľaškách ešte ďalších pár rokov.
Dnes je možné kúpiť v obchodoch šesťputňový Tokaj, ktorý pochádza ešte z čias socializmu. (I keď zrel už obvykle v kapitalizme  :) ).

Vader:

--- Citace: menagen kdy 18. Prosince 2007, 19:00:22 ---Jaký je na pesach problém s octem? :O
Teda, ne že bych měl něco proti citronům ;)

--- Ukončit citaci ---

Proti citronum taky nic nemam. S octem ale je, nebo lepe receno muze byt ci byva jiny problem.
Ne vzdy jde o standardizovany 8% vodny roztok kyseliny octove ziskane beznym kvasenim a naslednym cistenim. Lidsky receno dost casto se stava ze nejde o cisty kvasny/lihovy ocet, ale ze jde o paskvil se zbytky kvasnych materialu. Pravdepodobnost, ze na neco podobneho narazis, se zvysuje poctem navstev v oddelenich ci prodejnach zdrave vyzivy. Dulezite ale je, ze pridavkem byvaji i kysele kvasene obilne produkty a pridavky, kde uz je problem s pesachem ocividny.
Koneckoncu, v pruvodcich na pesach vydavanych kazdorocne FZO o ZOP je pravidelne poznamka, ze ocet musi byt oznacen "kosher le'pesach" i tehdy, je-li koupen drive. Duvod neni uveden, ale ja bych v tom videl spojitost.

Samuel:
To, že v octu může být kvas z obilnin na rozdíl od vína, a proto je zakázaný, dává logiku. A když už jsme u těch detailů. Jak je to například s whisky? Ta přeci také vzniká kvašením a následnou destilací z obilnin.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi