Autor Téma: na pesach  (Přečteno 72766 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
na pesach
« kdy: 5. Dubna 2007, 17:18:00 »
Několik domácích receptů, které mám od mé maminky
Charoset:
3 oloupaná nastrouhaná jablka, 1 hrnek (1/4 litrový) oloupaných a nastrouhaných ořechů (nebo nastrouhaných mandlí),1lžička mleté skořice trocha vína na Pesach.
Můžou se zamíchat drobně pokrájené hrozinky nebo datle - nemusí být, já je nedávám a není to tedy vyzkoušené.

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: na pesach
« Odpověď #1 kdy: 5. Dubna 2007, 17:18:36 »
Macesové řízky:
Macesy se na chvíli namočí ve slané vodě, nalámou se na kousky a dají se vždy dva kousky k sobě a obalí se ve vajíčku rozšlehaném vidličkou se špetkou soli a macesovou moukou (musí být řídké těstíčko) a smaží se na pánvičce v oleji.

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: na pesach
« Odpověď #2 kdy: 5. Dubna 2007, 17:19:32 »
Macesové placičky na slano:
3 macesy, 3 vejce, drobně nakrájená cibule, asi 1/2 lžičky soli. Macesy namočit ve vodě až změknou, vymačkat a vše smíchat. Necháme 1/4 hod. uležet znovu promícháme a smažíme placičky, které se dávají do oleje polévkovou lžící a trochu rozplácnou.

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: na pesach
« Odpověď #3 kdy: 5. Dubna 2007, 17:20:17 »
Macesové placičky na sladko:
3 macesy, 2 vejce, špetka soli, 1 hrnek pokrájených hrozinek (může být necelý), 1 lžíce citonové šťávy, 1/4 lžičky mleté skořice, 1 lžíce strouhaných ořechů nebo mandlí, 3 lžíce cukru. Macesy namočíme ve vodě až změknou vymačkáme, přidáme žloutky a ostatní přísady, důkladně mícháme a přidáme sníh z bílků lehce promícháme a smažíme zase malé placičky.

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: na pesach
« Odpověď #4 kdy: 5. Dubna 2007, 17:20:57 »
Macesová nádivka:
10 dkg rozdrobených macesů, 1 vejce a 1 střední cibule. Macesy namočíme, vodu lehce vymačkáme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, rozšlehané vejce a ochutíme sekanou petrželovou natí, pepřem, zázvorem a podle chuti osolíme. Kuře nadijeme, osolíme, zašijeme otvor a pečeme.
Jde to udělat též tak, že se potře alobal margarínem (do té nádivky se může kápnout lžíce oleje, aby byla mastnější) a potom se na ten alobal dá ona nádivka, zabalí se též i na bocích, aby to nevytékalo a dá se to péct na pekáček, může se to za pečení podlívat vodou.

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: na pesach
« Odpověď #5 kdy: 5. Dubna 2007, 17:21:33 »
Ještě nezbytný morour
Vezme se křen a jablka, vše se nastrouhá a smíchá, je to výtečné s macesy obvzvlášť v kombinaci s charosesem.

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: na pesach
« Odpověď #6 kdy: 5. Dubna 2007, 17:22:25 »
Nákyp macelokš
5 dkg macesů namočíme ve víně necháme změknout vymačkáme a důkladně třeme se 13 dkg cukru, 6 žloutky, polévkovou lžící tuku, špetkou soli a přidáme 2 jemně nastrouhaná jablka, trochu citrónové šťávy a opatrně i sníh ze 6 bílků. Pečeme ve formě ve tvaru "srčího hřbetu" (tzv. chlebíčkové) asi hodinu.

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: na pesach
« Odpověď #7 kdy: 5. Dubna 2007, 17:23:06 »
Macesy se sýrem
25 dkg nastrouhaného tvrdého sýra, 25 dkg nastrouhaného bílého slaného sýra, 6 macesů, olivový olej, chili koření
Macesy přelijeme horkou vodou, kterou asi po minutě slijeme, macesy musí být měkké. Do vymazané formy střídavě dáváme vrstvu macesů a směsi nastrouhaných sýrů. Každou vrstvu pokapeme olivovým olejem a posypeme chili kořením. Poslední vrstva je pokapaný maces. Pečeme asi 20 minut.

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: na pesach
« Odpověď #8 kdy: 5. Dubna 2007, 17:23:43 »
Macesy zapečené s kuřetem
5 macesů, kuřecí vývar, rostlinný olej, 2 šálky drobně pokrájené cibule, 2 lžíce utřeného česneku, 1+1/2 šálku tence pokrájených žampionů, 2 šálky drobně pokrájeného uvařeného kuřete, sůl, pepř, 5 vajec, 1 šálek pokrájené petrželové natě.
Náplň: na oleji osmahneme cibuli a česnek, přidáme houby a smažíme do měkka. Po vychladnutí přidáme maso, sůl, pepř, petrželovou nať a vejce, vše promícháme.
Na dno pekáče vymazaného olejem umístíme 2 macesy předem namočené v kuřecím vývaru (měkké - ne rozpadavé) na ně dáme polovinu náplně, pokračujeme jedním namočeným macesem, zbylou náplní a dvěma namočenými macesy na které nalijeme 2 lžíce oleje. Pečeme asi 30 minut až je povrch křupavý.

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: na pesach
« Odpověď #9 kdy: 5. Dubna 2007, 17:24:23 »
macesové knedlíčky: utřeme 2 žloutky s trochou soli opatrně vmícháme sníh ze dvou bílků, přisypeme 6 dkg rozdrcených macesů (to jsou dva macesy) nebo macesovou moučku a vypracované těsto dáme na chvíli vychladit do ledničky. Maminka ještě přidává trochu strouhaného zázvoru. Tvarujeme malé knedlíčky a zaváříme asi 20 minut.

Offline Scooolie

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 2 206
  • Pohlaví: Mužské
    • Eretz.cz
Re: na pesach
« Odpověď #10 kdy: 5. Dubna 2007, 20:33:52 »
Perfektní! Nejradši bych dával na web každý den jeden recept, ale to bychom promeškali Pesach  :)

Tak dám zítra jeden větší příspěvek se všemi. Samozřejmě, že moje práce je čistě technická a jako autor bude uveden Jicchak (nebo mám napsat "maminka rabiho Jicchaka Seiferta"?  ;) )

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: na pesach
« Odpověď #11 kdy: 5. Dubna 2007, 22:36:12 »
Recepty maminky rabi Jicchaka Seiferta

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: na pesach
« Odpověď #12 kdy: 5. Dubna 2007, 22:37:16 »
Jestli je tam nějaká chyba je potřeba to opravit, maminka si na to velice potrpí ale většinu psala ona sama přímo.

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: na pesach
« Odpověď #13 kdy: 6. Dubna 2007, 15:53:09 »
Nadpis je dobrý autor Lea Seifert

Offline Scooolie

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 2 206
  • Pohlaví: Mužské
    • Eretz.cz
Re: na pesach
« Odpověď #14 kdy: 7. Dubna 2007, 23:22:41 »
Jasn=. Opravím.

Luciana

  • Host
Re: na pesach
« Odpověď #15 kdy: 16. Prosince 2007, 02:27:10 »
křen a jablka mám hrozně ráda, my to děláme tak, že se nastrouhají oloupaná jablka, smíchají se s křenem, opepří, osolí, trochu octa a cukru a je důležité ten salát zalít vývarem ze srdíčka nebo jazyka. K tomu se jí právě to srdce nebo jazyk a knedlíky, které se také polévají tím vývarem. jde o jihočeskou kuchyni, ten jablečno-křenový salát je fakt mňamka....

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 627
  • Pohlaví: Mužské
Re: na pesach
« Odpověď #16 kdy: 16. Prosince 2007, 03:56:51 »
To muze chutnat pekne, ale je tu zasadni problem - lit do smesi na Pesach ocet, to uz si rovnou muzu dat kynuty knedlik a k tomu krvavou tlacenku...

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 627
  • Pohlaví: Mužské
Re: na pesach
« Odpověď #17 kdy: 18. Prosince 2007, 14:40:57 »
křen a jablka mám hrozně ráda, my to děláme tak, že ...

Ja vim, ze jsem v tomhle off-topic, Scooolie to snad presune nekam vhodneji, ale vrta mi ten tvuj recept hlavou. Ji se to pak za studena, nebo za tepla ? Ono to fakt vypada lakave (mimo Pesach).

Luciana

  • Host
Re: na pesach
« Odpověď #18 kdy: 18. Prosince 2007, 18:53:57 »
Vader
Místo toho octa můžeš dát tedy citron, to je také možné, chuť záleží na tom, jak to smícháš, v jakém poměru. Ten salát se jí teplý, zalitý teplým vývarem, jíst se to dá ovšem i za studena, ale teplé je to daleko lepší, má to takovou zvláštní, specifickou chuť. A knedlíky nemusí být kynuté, ale třené...jen bramborové k tomu dobré nejsou.

Offline menagen

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 115
Re: na pesach
« Odpověď #19 kdy: 18. Prosince 2007, 19:00:22 »
... lit do smesi na Pesach ocet, to uz si rovnou muzu dat kynuty knedlik a k tomu krvavou tlacenku...

Jaký je na pesach problém s octem? :O

Teda, ne že bych měl něco proti citronům ;)

Luciana

  • Host
Re: na pesach
« Odpověď #20 kdy: 18. Prosince 2007, 19:04:09 »
já jsem to také nevěděla, už mi to bylo vysvětleno, že jde o svátek nekvašených chlebů a nesmí se jíst nic kvašeného a ocet vzniká kvasným procesem.

Offline Samuel

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 460
  • Pohlaví: Mužské
Re: na pesach
« Odpověď #21 kdy: 18. Prosince 2007, 19:36:58 »
A jak vzniká víno, které se pít smí ?
Sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.

Luciana

  • Host
Re: na pesach
« Odpověď #22 kdy: 18. Prosince 2007, 19:39:35 »
Samuel

víno vzniká kvašením :-))

Yuri

  • Host
Re: na pesach
« Odpověď #23 kdy: 18. Prosince 2007, 19:53:49 »
kvašením vzniká věcí. ovšem předpokládám, že se kvašené věci nesmí požívat pouze při určitých příležitostech, jinak se normálně smí.

Yuri

  • Host
Re: na pesach
« Odpověď #24 kdy: 18. Prosince 2007, 19:58:19 »
teď mě napadá, jak by se dalo vyrobit takové víno bez kvašení. Z ethylenu by se klasickou adicí vody vyrobil alkohol (pro nezběhlé - ethylen se vyrábí z ropy), ten by se přidal do uvařené hroznové šťávy (aby se zamezilo kvašení) na odpovídající koncentraci (11%). Ovšem nepředpokládám, že by někdo pil víno vyrobené pomocí petrochemického průmyslu.

EDIT: vlastně ani toto by nemuselo být vhodné, jelikož při vzniku ropy částečně probíhají procesy vzdáleně připomíající fermentaci...
« Poslední změna: 18. Prosince 2007, 20:01:41 od Yuri »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15