Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy

bejt din

<< < (8/9) > >>

Jicchak:
Ještě k diskusi abych upřesnil neobvinil jsem obecně liberální komunity z úplatků nýbrž poukázal na alespoň většinou požadovaný poplatek učiněný transparentním způsobem.

Tamar:

--- Citace: gvodrazka kdy  7. Srpna 2009, 07:08:16 --- ;D
V jednom z posledních exemplářů - asi dubnovém - pražských Židovských listů jsem se dočetl v článku "Nepleťte se nám do konverzí", že pražský Bejt Din v tandemu Landsberg - Damari - Kalchheim, (eo ipso jeho rozhodnutí ve věcech giurů) není v Izraeli uznáván.  ;D

--- Ukončit citaci ---

To že pražské giury nechtějí v Izraeli uznávat řekl na přednášce v Brně asi před měsícem rabi Sidon. Z důvodu toho, že jeden z výše uvedených členů Bejt Dinu byl kdysi křivě obviněn z nějakého trestného činu, poté vyšetřován a osvobozen.. ale špatný dojem to stihlo udělat.. Tak jsme slyšeli..
Rabi Sidon říkal, že ač mu doporučili členy Bejt Dinu vyměnit nebo spolupracovat s nějakým jiným Bejt Dinem v Evropě, že to neudělá, protože by mu to připadalo vůči tomu zmíněnému nefér..

Pokud vím, pražská obec vybírá za giur nějaký jednorázový poplatek.. bez ohledu na to, kolikrát člověk k tomu Bejt Dinu jde..

šavel:
Nu, ona je pravda, že v izraeli se pražský giur nebere a že za charakterní rozhodnutí rabiho Sidona platí konvertiti....větší problém ovšem je, jak ten v izraeli, resp. mimo čr nepřijímaný giur nekorektně probíhá vůbec korektně...a sice v tom smyslu, že žadatel o giur nejen že není bejt dinem informovaný o důvodech, proč ještě ne, on po pravidle není informovaný vůbec. Prostě zaplatí vstupní poplatek, přijede na bejt din, odpoví na otázky a...a nic. Pak to trvá týdny ponižujících suplik, aby se dozvěděl, že ještě ne. Nikoliv proč, ale prosté ne. Důležité ani není, že mu některý z dajanů slíbí - byť písemně - odpověď. Prostě chlapče, nemáš právo na nic, jen sem přijet, nechat se poučit a seřvat, odjet a pak poníženě čekat, až se některému z dajanů uráčí se vyjádřit, že příště. O ty prachy - v našem případě 10 000 Kč už fakt nejde. V odborné literatuře jsem se dočetl, že konvertité k židovství nechtějí o své konverzi mluvit a že prý nikdo neví proč. Já vím - komu by se chtělo mluvit o letech /skutečně rocích/ systematického ponižování bejt dinem. Jistě, jsou někteří, kteří mají stockohlmský syndrom a proto o tom nemluví..nu a pak se dozvíte, že mimo čr je ten giur stejně neplatný. Fakt super, každému doporučuju...

Tamar:
Nemám pocit, že by gijur sám probíhal nekorektně. To, že ho člověk nedostane hned je normální a je to tak správně. Vstupní poplatek .. to je nepříjemné, ale pochopitelné. (Já jsem platila míň).
Nikdo mě neseřvával, moje setkání s Bejt dinem byla nesmírně radostná a veselá.. Nikdo mě neponižoval, naopak mě povzbuzovali a bylo vidět, že je to těší.

odborná literatura taky může kecat.. já o svém gijuru nemám problém mluvit..

jestli je platný či neplatný.. to se teprv ukáže..  ;)

(ale že bych řekla "každému doporučuju", tak to zas né..)

šavel:
Nu Tamaro, osvědčila jste se jako rozvážná přispěvatelka - a to myslím vážně. Jsem rád, že váš giur proběhl tak, jak líčíte. Zkušenosti - i v mém okolí - s bejt dinem jsou různé: jak pozitivní, tak negativní. Já se fakticky pohybuju někde mezi a určitě mi nevadí doba trvání, to opravdu ne. Vadí mi v zásadě /protože aliju neplánuju/ jen ta nekomunikace, ta především. Kdyby mi řekli: hochu, ty si ještě počkej z toho a z toho důvodu, tak sice rád nebudu, ale věc je jasná. Teď nevím nic, to mi vadí. Samozřejmě, že je to věc jejich rozhodnutí, které respektuju, ale za jednu větu bych jim stát možná mohl. Ony ty setkání jsou opravdu v zásadě příjemné, korektní a někdy i srdečné...ale to už bych se opakoval...proč mi nic neřeknou? A v tom vidím tu nekorektnost - když soudí, tak snad aby vynesli rozsudek. Ale možná, že tenhle komunikační fail se týká jenom mě, tak se nezlobte, že jsem probudil spící téma.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi