Judaismus > Recepty
Košer recepty pro každý den
eleazar:
Přeposílám z internetu recept na pitu. Nutno dodat, že jsem jí nakonec nepekl, protože jsem dal přednost klasickému macesu.
Pita (suchá obilná placka) (Řecko):
recept je určen pro 4 osob(y)
Ingredience:
400 g pšenické mouky celozrnné
(můžeme smíchat v poměru 1:1 s pšeničnou moukou hladkou nebo ovesnou, kukuřičnou či žitnou)
cca 150 ml vody
2 ČL soli
Příprava:
Mouku dáme do mísy, přidáme sůl a s vodou vypracujeme těsto. Vodu přidáváme pomalu, těsto musí být tužší, musí se však nechat válečkem rozválet na tenko. Těsto necháme pod miskou na válu 30 minut odpočinout. Pak jej rozdělíme na několik kousků (podle velikosti pánve nebo plotýnky), vytvarujeme koule a ty postupně rozválíme válečkem na tloušťku asi 2 mm. Placky pečeme buď přímo na plotýnce elektrického sporáku nebo na plotně, nebo na suché těžké pánvi. Při pečení plackami pohybujeme a několikrát je přehodíme. Jednu pitu pečeme asi 10 minut.
Pity z dobře zpracovaného těsta se při pečení nadouvají, utvoří uprostřed kapsu - dutinu.
Tip:
Pity se připravují především v zemích Orientu. Jsou zde každodenním chlebem. Jejich příprava je nenáročná, lze je upéci i v polních podmínkách na ohništi - na plochém kameni nebo na dnem vzhůru obráceném hrnci.
eleazar:
Pro Vadera a ostatní ještě přidávám recept na čápátí, púrí + klasický maces, který jako základní pesachový pokrm doposud vítězil na celé čáře.
ČÁPÁTÍ - INDICKÉ PLACKY
Suroviny pro přípravu jídla:
50 dkg hrubé mouky, olej,voda a sůl
Postup přípravy jídla: z 50 dkg hrubé mouky,1 lžíce oleje,vody a soli vypracujeme tuhé těsto.Vyválíme tenké placky a pečeme (na pánvi nebo v troubě) po obou stranách.Hotové můžeme natřít margarínem nebo tence potřít kvalitním olejem.
Púrí (placky smažené na oleji) (Indie):
1/2 kg hladké mouky, sůl, oregano, mléko, několik kapek oleje, olej na smažení
Z mouky, soli, mléka, oregana a oleje vypracujeme trochu tužší těsto než na čapátí. Nezpracováváme-li těsto hned, potřeme je trochou oleje. Placky připravujeme stejně jako čapátí, smažíme je na mírném ohni. Vyválené na tloušťku kolem 3 mm je vkládáme do horkého oleje tak, aby mohly volně plavat. Jakmile purí vyplave na povrch, několikrát ji pomocí chamna (proděrované lžíce) ponoříme zpět, obrátíme ji a krátce osmažíme z druhé strany tak, aby se nafoukla jako balón a zezlátla. Olej můžeme znovu používat při smažení.
Macesy:
3 a 1/4 lžíce mouky, 1 pohár horké vody (v mém případě aspoň 0,5l) a špetku soli. Tuhé těsto se rozdělí na 3 díly, rychle zpracuje na tenké placky (pozor na opaření vodou!) položí na plech a propíchá vidličkou. (Osvědčil se pečící papír, na nějž se macesy nepřipečou). Peče se v předem rozehřáté troubě při vysoké teplotě, dokud placky nezhnědnou (5-6 minut).
zoom:
Sorry, mate na mysli pesachove jidlo, anebo purimovou imitaci? Na Pesach se nemuže používat ŽÁDNÁ jiná mouka než macesová, eventuelně bramborová. Macesy se pečou ze speciální mouky, která se mele z pšenice , která má menší vlhkost než obyčejná pšenice po dobu celého roku, tato mouka se na trhu vůbec nevyskytuje protože je pod stálým dohledem až do pečení macesů, ten kdo peče macesy sám si jí musí objednat přímo v mlýnu (mluvím o situaci v Izraeli). V ČR se košer macesy vůbec nepečou. Nejblíže se pečou v Maďarsku. Možná, že by stálo za to uskutečnit průzkum, jestli se nepečou také na Slovensku.
eleazar:
Slovenské macesy (nebyli-li to polské, nejspíš slovenské, ale nepamatuji se) se před dvěma léty prodávali v pekárně v Široké ulici.
Minulý rok jsem macesy nesehnal :-[, a tak jsem musel improvizovat. Podklady pro tuto improvizaci jsem si schoval a dal sem.
Vader:
--- Citace: zoom kdy 23. Března 2008, 22:44:15 ---Na Pesach se nemuže používat ŽÁDNÁ jiná mouka než macesová, eventuelně bramborová.
--- Ukončit citaci ---
Cim se lisi macesova mouka od obycejne ? A lze delat macesove knedlicky do polevky z jine mouky ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi