Pro Vadera a ostatní ještě přidávám recept na čápátí, púrí + klasický maces, který jako základní pesachový pokrm doposud vítězil na celé čáře.
ČÁPÁTÍ - INDICKÉ PLACKY
Suroviny pro přípravu jídla:
50 dkg hrubé mouky, olej,voda a sůl
Postup přípravy jídla: z 50 dkg hrubé mouky,1 lžíce oleje,vody a soli vypracujeme tuhé těsto.Vyválíme tenké placky a pečeme (na pánvi nebo v troubě) po obou stranách.Hotové můžeme natřít margarínem nebo tence potřít kvalitním olejem.
Púrí (placky smažené na oleji) (Indie):
1/2 kg hladké mouky, sůl, oregano, mléko, několik kapek oleje, olej na smažení
Z mouky, soli, mléka, oregana a oleje vypracujeme trochu tužší těsto než na čapátí. Nezpracováváme-li těsto hned, potřeme je trochou oleje. Placky připravujeme stejně jako čapátí, smažíme je na mírném ohni. Vyválené na tloušťku kolem 3 mm je vkládáme do horkého oleje tak, aby mohly volně plavat. Jakmile purí vyplave na povrch, několikrát ji pomocí chamna (proděrované lžíce) ponoříme zpět, obrátíme ji a krátce osmažíme z druhé strany tak, aby se nafoukla jako balón a zezlátla. Olej můžeme znovu používat při smažení.
Macesy:
3 a 1/4 lžíce mouky, 1 pohár horké vody (v mém případě aspoň 0,5l) a špetku soli. Tuhé těsto se rozdělí na 3 díly, rychle zpracuje na tenké placky (pozor na opaření vodou!) položí na plech a propíchá vidličkou. (Osvědčil se pečící papír, na nějž se macesy nepřipečou). Peče se v předem rozehřáté troubě při vysoké teplotě, dokud placky nezhnědnou (5-6 minut).