Judaismus > Obecná náboženská debata

Pohledy lidí židovského vyznání na katolíky u nás

<< < (12/14) > >>

petahyah:
A narozen Nagykároly, čestina mi po tak dlouhé době děla problémy.

petahyah:
čas svátků změnili i ostaní, začali přece kalendář vypočítávat a také nejsou sekta.

eleazar:
Pro Zinu, zooma, Elazara a petahyaha:
-Kdyby se me nekdo (myslim Vader) neptal, jestlim jsem kraim, tak bych svoji nocrijsou prislusnost tady neventiloval.
-Taky jsem tu nikdy za Nocriho neagitoval ani nikoho nepresvedcoval, aby se pridal na nasi cestu.

Soucasni Nocrim jsou vysoce heterogenni skupinou, od novodobych ucedniku Nocriho, az po klasicke zidy, ktere Jej pouze "nezatracuji", takze mluvit o Nocrim jako o celku je nekdy zavadejici, protoze v samotem Jeruzaleme je skupin tohoto typu minimalne 8 a kazda uplne jina.

Proc nejsou Nocrim pvazovani za zidy a Chabadnici ci Solunsti sabatejani ano by nejlepe vysvetlil prorok Izajas (kapitola 8).

To, co zachytili evangeliste (min. 2 soucasnici Nocriho) neni zdaleka tak v rozporu s "jahadut" jako lista Saula-Pavla, tam jsou nektere pasaze mirne odvaznejsi, na tehdejsi dobu, ale taky ne v rozporu s Tenachem. Nikdy nikdo mi neuvedl jedinny vers s Tenachu, ktery by si protirecil s NZ.

Scooolie:
eleazar: Přiznám se, že s takovým pojetím, jak Vy pojímáte Nocrim se setkávám poprvé. Což nemusí znamenat, že Vy se mýlíte. Ale jistě to znamená, že Vaše pojetí je méně obvyklé.

Běžně slovo "nocrim" označuje prostě "nazaretské", tj. křesťany. Tzv. "mesiánští Židé" jsou další pseudonym pro křesťany. Já respektuji, že dodržují kašrut a některé další židovské záležitosti, ale pokud věří v Ježíše jako spasitele a vykupitele, pak prostě není o čem debatovat, jsou to křesťané. Jejich "židovský image" je prostě jen určitým specifikem v rozmanité mozaice křesťanského praktikování, kdy různé směry kladou větší důraz na to a jiné na ono.

Má to samozřejmě i háček - oním označováním se za mesiášské Židy prostě užívají klamavé označení a matou tím Židy, kterým navozují, že jsou jedni z nich. Nejsou. Pohlédneme-li na to z křesťanské strany, je to stejné, jako když slovo "křesťanský" zneužívá třeba tzv. Křesťanská věda (Christian Science, učení, které ke křesťanské Bibli přidává knihu Marry Baker-Edy) nebo mormoni (Církev Ježíše Krista svatých posledních dní) - také z nich každý křesťan má osypky a ať už si o jejich učení myslí cokoliv, irituje ho, že se označují za křesťany, když jimi nejsou. A stejně je to s "mesiány".

Pokud jsem křesťan, tak se k tomu mám hrdě hlásit a nelhat. Pokud se k tomu nejsem schopen hrdě hlásit, pak je s mojí vírou něco v nepořádku a asi bych se měl hluboce zamyslet...

Jinak já samozřejmě přesně chápu, proč se tahle "kamufláž" užívá a je mi dokonale jasné, že to "mesiáni" dělají v dobrém úmyslu a naopak z lásky k Židům. Jenže...! Nikoho nelze zachraňovat proti jeho vůli, zvlášť když on sám má o záchraně (potažmo záhubě) diametrálně odlišné představy. Je to stejné, jako když se snaží vůči křesťanům švindlovat třeba právě mormoni... Také to myslí dobře, že?

Scooolie:

--- Citace: petahyah kdy 25. Července 2008, 18:33:41 ---A narozen Nagykároly, čestina mi po tak dlouhé době děla problémy.

--- Ukončit citaci ---

Problémy? Vždyť píšete lépe než třičtvrtě z nás "rodilých Čechů"  :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi