Judaismus > Recepty
Halal recepty
zoom:
Vyborne, ta polevka z kapra je OK mam jenom jednu malou poznamku - kdo to chce koser, nedavat do toho kureci bujon. Protoze ryba a maso se nemichaji. Ani se spolu nejedi ani se spolu nevari. Je to dano tim, ze ryba se muze i s mlekem (coz napriklad sefardi povazuji za zakazane) a tim by mohlo vzniknout omylem nechtene michani. Ale ja si mysli, ze i bez toho bujonu ta polevka je moc dobra, pripomina mi trochu madarskou Halasle, a s tou mam nejlepsi zkusenosti. Iracka kuchyne je velmi mnam, ovsem pracna.
Jicchak:
V iráku jsou taky kapři? Pravda je že zde v Jisraelijsou alekdoví kdy a jak sem byli přiveženi. Slyšeljsemtakovou zajímavost od rabi doktora Lewingeraokapru lyscovi. Jak je známo takkaždá košer rybamusímít ploutve a šupiny, námznámý kaprlysec mášupin poskrovnu§to nicméně stačí jakuvádí šulchon aruch jouredeokapitola 83 stačí šupina jedna§ a někteří uvádí že pakliže není na určitých místech musí být dvě. Ještějinépravidlo říká že vše co vyšlo z čistéhoječisté, bude li tedy kapr lysec zcela bez šupin jako je v některých oblastech tak jakopotomekkošer kaprůby mělbýt zcelakošer,nicméně rabi Lewinger mi zdělil,že přesný původ tohoto kapra lysceje genetickou záhadou tudíž nejistota zákazuTory a nesmí se jíst, narozdílod klasického kapra lyscenašeho který jichvždy pár má.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi