Autor Téma: K vyjádřením experta na Střední východ Břetislava Turečka v České TV  (Přečteno 1275 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Offline mrstejskal

• Nestor
  • Pohlaví: Mužské
    • Lubomírovy Listy
Spoustu rozhovorů s hosty, které redakce ČT24 pozve do studia, zhlédnu spíše náhodou. Prostě jsem u obrazovky v době, kdy u nás běží právě tento kanál.

Asi to znáte také. Čím pestřejší nabídka, tím častěji se přepíná. Ve čtvrtek odpoledne 22. srpna po 14. hodině bylo přepnuto na Studio ČT24. Zbystřil jsem v okamžiku, kdy moderátor oznámil další téma: středovýchodní konflikt. A pozornost jsem zvýšil dvojnásobně, když jsem zjistil, že hostem bude B. Tureček.

Uznávám pana Turečka jako špičkového odborníka, nicméně s jeho přístupem k arabsko-izraelskému konfliktu a jeho závěry mám zásadní problém. Snaží se působit objektivně, ve skutečnosti ale nahrává nepřátelům Izraele, k nimž patří na prvním místě Írán a jeho proxy terorističtí spojenci – Hamás, Hizballáh, Palestinský islámský džihád a jiné formace. Aby ale nedošlo k nesprávné interpretaci: netvrdím, že pan Tureček stojí na straně teroristů, to v žádném případě (!); pouze svojí rádoby objektivitou poškozuje oběť agrese a legitimizuje agresora. Nelze být objektivní (ve smyslu nestranný) v konfliktu protihitlerovských Spojenců s nacistickým Německem.

Svůj problém s uvažováním B. Turečka mohu doložit na dvou aspektech tamního konfliktu. V souvislosti s nedávným nalezením šesti těl izraelských rukojmí, unesených loni v říjnu teroristickými gangstery do Pásma Gazy, adresoval kritickou výtku českým novinářům. Těm, kdo tvrdili, že rukojmí byla zavražděna Hamásem, aniž by měli relevantní důkaz. Správně podotkl, že tragédii bude izraelská armáda teprve vyšetřovat. Přísně vzato, měl pravdu. Na začátku nálezu nebylo jasné, jak a kdy Izraelci v zajetí o přišli o život.

Sám se ale dopustil téhož, když v odpovědi na otázku ohledně případného íránského útoku proti Izraeli ochotně přijal verzi teheránského režimu, že Haníju (šéfa Hamásu v exilu) zavraždili v Teheránu Izraelci. Ani slovem se nezmínil o tom, že Izrael se k likvidaci šéfteroristy Haníji nikterak nevyjádřil a že tedy pro toto tvrzení tvrzení nemá Írán (a potažmo ani pan Tureček) žádný relevatní důkaz.

Sám tedy udělal to, co u jiných kategoricky kritizoval. A to není fér.

DOVĚTEK
Shodou okolností přibližně v době, kdy B. Tureček hovořil v České televizi, přinesl server listu The Jerusalem Post informaci, že při ohledání ostatků rukojmí v Národním institutu soudního lékařství v Abu Kabiru u Tel Avivu byly na jejich tělech objeveny stopy po použití střelných zbraní. Vyšetřování jejich smrti je teprve na počátku, možné jsou v této fázi dvě verze – buď byli zajatci zavražděni svými únosci, nebo se stali stali neúmyslnými oběťmi tzv. přátelské střelby. Ovšem vzhledem k tomu, že spolu s oněmi šesti se našla další čtyři těla, která stopy po střelách neměla, je tu vysoká pravděpodobnost, že šlo o mrtvé teroristy a že rukojmí byla teroristy zavražděna – a že tedy čeští novináři měli pravdu. Nicméně vyčkejme - definitivně jasno bude až po skončení forenzního zkoumání. Stejně tak měl ale být obezřetnější B. Tureček, když hovořil o íránském tvrzení, že Haníju zavraždili Izraelci. (Nehledě k tomu, že i kdyby to tak bylo, jeho likvidace je v principu morálně srovnatelná s likvidací Heydricha a lze ji hodnotit nanejvýš pozitivně. Ale to už je jiné téma.)

Odkazy
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10101491767-studio-ct24/224411058280822/

https://www.jpost.com/breaking-news/article-815886
« Poslední změna: 22. Srpna 2024, 21:15:44 od mrstejskal »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15