Půjde-li to takto dál, budu si muset brzy koupit další láhev portského. Tu, kterou mám nyní, jsem si pořídil na začátku roku. Pro jednu příležitost: až bude zlikvidován nebo zajat Jahjá Sinwár.
Sinwár je šéf teroristů Hamásu v Pásmu Gazy. Zatím stále přežívá labyrintu tunelů, ale všeho do času. Mezitím se podařilo odstranit jiná esa teroristů, ať už Hamásu nebo Hizballáhu.
V sobotu 13. července provedla izraelská armáda (IDF) cílenou operaci proti teroristovi č. 2 v mocenské struktuře Hamásu, Mohammedu Deifovi, veliteli Kassámových brigád, což je ozbrojené křídlo hnutí. Jeho smrt potvrzena nebyla, ale spolu s ním byl na místě zásahu velitel brigád pro oblast Chán Júnisu Rafaa Salameh. Rovněž tzv. velká ryba, jeden ze strůjců brutálního masakru, který Hamás spáchal v jižním Izraeli loni 7. října. A toho se zlikvidovat podařilo.
Důvod „předčasně“ otevřít portské? Bezpochyby.
Připil jsem na úspěch IDF a láhev uložil. Příležitost znovu pozvednout číši se naskytla v úterý 30. července. Po vražedném útoku libanonských teroristů na fotbalové hřiště na severovýchodě Izraele, během něhož zahynul 27. července tucet drúzských dětí a teenagerů, zlikvidoval Izrael v rámci chirurgické operace dvojku ve vedení Hizballáhu, jeho vojenského velitele Fuada Šukra.
A pak se stalo něco, co se sice potenciálně nabízelo, ale s čím jsem vzhledem k logistické náročnosti zadání, přiznám se, nepočítal. Můj krátkozraký úsudek. O to působivěji ta zpráva působila, ani věřit se tomu na „první dobrou“ nechtělo. Svět byl zbaven jednoho z nejhorších zločinců naší doby, šéfa Hamásu Ismáíla Haníji. Detaily operace nebyly v době vzniku článku známé, kromě toho, že byl eliminován v Teheránu, kde se o den dříve zúčastnil inaugurace nového prezidenta íránského islámského režimu.
Na Sinwára moje číše teprve čeká. Ovšem Haníja, to byl nesrovnatelně důležitější cíl. Skvělá práce! Připíjím na úspěch – a jak píšu, půjde-li to takto dál, brzy se vypravím pro další portské…
Kéž by tomu tak bylo.