Judaismus > Obecná náboženská debata
Pojem vyvolenost v Judaismu
Scooolie:
Tak, tak... a my křesťanští systémáci mezitím paříme Doom a víme, že pokud se něco semele, pak nám náš Šéf odpustí - budeme-li upřímně litovat. Protože On je všemohoucí ;)
Elazar:
--- Citace: Scooolie kdy 24. Listopadu 2007, 18:59:33 ---
--- Citace: Elazar kdy 24. Listopadu 2007, 17:08:23 ---Co se tyce presvedceni, ze "jsme lepsi", tak v urcitem smyslu si toto o sobe mysli kazde nabozenstvi a kazda ideologie. Krestane vsech denominaci si mysli ze jsou jeden lepsi nez druhy.
--- Ukončit citaci ---
Ne, tak to není. Křesťané si myslí, že našli správnou cestu k Pánu, ale ne, že jsou proto lepší. Ba naopak. Doporučuji k pochopení nastudovat podobenství o farizeovi a celníkovi (Lukáš 18:10 a násl.) ;)
--- Ukončit citaci ---
Scoolie, kez by to tak bylo :-D Jiste si pamatujete na nasi debatu o Michalu Seminovi... BTW - presne o tom, ze zkratka "ja znam spravnou cestu/zpusob" jsem psal (ne o tom, ze po te ceste clovek nutne chodi, to necht si kazdy prebere). Nebo si snad prumerny protestant nemysli, ze jeho uceni je v nekterych ohledech lepsi, nez uceni katolicke cirkve? ;)
(Abych to upresnil:clovek zastavajici urcity nazor (jedno zda nabozenstvi ci politickou orientaci) a domniva se, ze ideologie je v jadru spravna, lec neni si vzdy jisty spravnosti chovani = normalni kriticky a rozumne uvazujici clovek.
clovek zastavajici nazor, ze ideologie je spravna a konani rovnez, vzdy za kazdych okolnosti = fanatik. Ja psal o tom prvnim pripadu, o tech druhych nema cenu psat.)
Off topic - ten pribeh v evangeliu je dobry, jen ma z meho pohledu drobnou nerovnost - myslel jsem, ze jsem nasledovnik farizeu, ale zatim koukam, ze ty modlitby, ktere nam farizeove predepsali, se ve skutecnosti modlili celnici :)
Scooolie:
Elazare, ono to (možná paradoxně) není v rozporu. Mohu si klidně myslet, že znám jedinou správnou cestu, že ostatní cesty jsou špatné a jejich stoupenci se mýlí - a přesto si nemusím myslet, že jsem lepší člověk než oni...
Abych to zkusil podobenstvím: Může být ctihodný a moudrý člověk, který se však mýlí v tom, že si myslí, že nemusí chřipku vyležet - a proto je velká šance, že to s ním nedopadne zdravotně dobře. A mohu být já, méně ctihodný a nemoudrý, který však zrovna toto vím a řídím se podle toho. Moje cesta je správná a jeho ne. Jsem ale proto lepší?
BTW: Ježíš měl k farizeům zdaleka nejblíž. Ale právě proto kritizoval některé konkrétní jevy, které se mu u některých z nich nelíbily... Nejvíce přece kritizujeme (a tím i učíme) ty, které máme rádi a kterých si i jinak vážíme. S hlupáky netřeba ztrácet čas...
Elazar:
--- Citace: Scooolie kdy 25. Listopadu 2007, 11:22:32 ---Elazare, ono to (možná paradoxně) není v rozporu. Mohu si klidně myslet, že znám jedinou správnou cestu, že ostatní cesty jsou špatné a jejich stoupenci se mýlí - a přesto si nemusím myslet, že jsem lepší člověk než oni...
Abych to zkusil podobenstvím: Může být ctihodný a moudrý člověk, který se však mýlí v tom, že si myslí, že nemusí chřipku vyležet - a proto je velká šance, že to s ním nedopadne zdravotně dobře. A mohu být já, méně ctihodný a nemoudrý, který však zrovna toto vím a řídím se podle toho. Moje cesta je správná a jeho ne. Jsem ale proto lepší?
BTW: Ježíš měl k farizeům zdaleka nejblíž. Ale právě proto kritizoval některé konkrétní jevy, které se mu u některých z nich nelíbily... Nejvíce přece kritizujeme (a tím i učíme) ty, které máme rádi a kterých si i jinak vážíme. S hlupáky netřeba ztrácet čas...
--- Ukončit citaci ---
Ja se obavam, ze michate dohromady subjektivni a objektivni pohled - viz "přesto si nemusím myslet, že jsem lepší člověk než oni" - pohled subjektivni - a "Jsem ale proto lepší?" je pohled objektivni (tj. necht to posoudi nekdo jiny).
Tzn. prvni odstavec je naprosto v poradku, pokud budu verit, ze to tak Scooolie skutecne mysli a vztahuje se to na Scooolieho a je to Scooolieho osobni (subjektivni) pohled a nazor; druhy odstavec je v poradku z objektivniho hlediska a rika totez co ja v uplne prvnim prispevku, tj. kazdy (i ja, Scooolie, Vader, Yan, Jicchak - abych vyjmenoval takove nejlepsi kontrasty) je o necem (ceste, zpusobu jednani, vire, politickem nazoru) nejak vnitrne (subjektivne) presvedcen, ze ma pravdu, coz ovsem jeste neznamena, ze ji objektivne ma (a tyto dva pohledy neleze zamenovat dohromady).
Nicmene neni mozne, abych nebyl subjektivne presvedcen o spravnosti sve viry, nebot v okamziku, kdy nejsem subjektivne presvedcen o spravnosti sve viry nebo nazoru, tak tento nazor ci viru ztracim a nemam ho.
Takze bych na tomto zaklade upravil predchozi tezi:
Co se tyce presvedceni, ze "jsme lepsi", tak v subjektivnim smyslu si toto o sobe mysli objektivne kazde nabozenstvi a kazda ideologie.
Vader:
Eleazare, mate naprostou pravdu v tom, ze kazdy je presvedcen o sve pravde. Ma to ale (z meho hlediska) jeden hacek - mi pravdu ci mit pocit ze mam pravdu neni totez, jako byt lepsi nez ti druzi.
Jsem bytostne presvedcen, ze pocitace (stejne jako auta nebo zbrane) by se mely vydavat jen lidem s licenci. Jsem tedy presvedcen o tom, ze mam pravdu. Znamena to ale, ze jsem lepsi nez ti, co si to nemysli (nebo ti nebozaci, kterych by se muj navrh tykal) ?
Mame tu, kolegove a pratele, asi drobny informacni sum okolo slov pravda, lepsi a vyvoleny. Ja bych nemichal raketoplan s vrtulnikem, IMHO spolu tyto veci nemaji nic do cineni. Mit pravdu neni totez co byt lepsi; byt lepsi neni totez co mit pravdu. A o vyvolenosti, ktere se tykal puvodni dotaz Luciany, uz to rozhodne neni.
Scooolie, ja jim to rikam porad, zahodej ten Novej Zakon a prectou si radeji neco kvalitniho; pak tad totiz placaj kontroverzni reci ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi