Judaismus > Obecná náboženská debata
Pojem vyvolenost v Judaismu
eleazar:
Myrochu,
právě v tom je ta potíž, že autentické názory rabbiho Ješuy zná (a dodržuje) jen malá (pranepatrná) část jeho příznivců. Např. nikde v Brit Chadaša se nikde nenabádá k polyteismu, všechny trojční nauky byly sformovány až stovky let ex post, kdy už byli židokřesťané většinou vyhlazeni. Anebo málokdo dneska ví, že rabbi Ješua uznával čisté a nečisté (mrtvoly, malomocenství, výtoky), a že uznával Chrámové oběti.
eleazar
Elazar:
--- Citace: Luciana kdy 8. Prosince 2007, 21:51:22 ---Děkuji za odpovědi. Nicméně mě zaráží jedna věc, pokud se pojem vyvolenost nechápe ve smyslu nadřazenosti nad ostatními lidmi, proč je tedy tato vyvolenost zrušena v Novém zákoně? Není Žida, není Řeka...jak se tam píše, čili, proč tam zcela jasně dochází k zrovnoprávnění všech lidí před Bohem, pokud ta rovnoprávnost existovala i do doby vzniku Nového zákona? Nejsem žádného vyznání, tudíž můžete odpovídat naplno :-). Měla bych i srovnání s Islámem, kde v Koránu se píše, že do nebe přijde každý, kdo má své písmo, tedy i Židé i Křesťané, čili Islám toleruje tato dvě náboženství, ale zároveň se v Koránu píše, že muslimové jsou jaksi hodnotnější, jakoby na vyšší úrovni. Čili, ano, Bůh má rád všechny, i Židy i Křesťany, ale pozor, muslimové jsou lepší....není to s tou vyvoleností v Judaismu zrovna tak? A pak bych měla ještě dotaz, proč vlastně judaisté nikdy nepřijali osobu Ježíše jako mesiáše a syna božího? Dnes běžel na dvojce první díl hezkého filmu zrovna o Ježíši, byly tam ukázané situace tak, jak je popisuje Bible, zajímavé...i ten jeho marný boj s pokrytectvím, kupčením s vírou atd. Tím nechci útočit na judaisty, toto se myslím týká jakéhokoliv náboženství. A pak bych měla ještě otázku, nebojíte se svého Boha? Připadá mi na rozdíl od toho křesťanského a muslimského( i kdy je to jeden a ten samý) děsně přísný a nic neodpouštějící. Hned potopa, hned Sodoma, hned Gomora..samé tresty a nějak tam nevidím toho laskavého, milujícího...možná to tak vnímám jen já subjektivně, ale při čtení Starého zákona běhá mráz po zádech, samé tresty, hrozby...jakoby byl člověk stále pod tlakem a neměl svobodu. Děkuji za odpovědi.
--- Ukončit citaci ---
Tak když si tu debatu přečtete ještě jednou, tak tam tu odpověď najdete. Co se týče "zrušení vyvolenosti" v NZ, tak ono to tam tak není, spíš je ta "vyvolenost" rozšířena.
Ježíš není mesiáš a už vůbec není B-h - alespoň ne z židovského pohledu. Mesiáš v židovství není totožný s B-hem. Učení o trojici je z pohledu judaismu čiré modlářství, způsob jakým je Ježíš uctíván rovněž. Osobně si myslím, že by nebyl až takový problém s Ježíšem (jak ho popisují evangelia), ale z Pavlem z Tarsu. Pokud si přečtete Starý a Nový zákon, logicky není možné věřit obojímu stejně - mohu věřit obojímu pouze za předpokladu, že to první je už naplněno a vše se stalo a není nutné to dělat. Čemuž nevěřím, proto pro mě nemůže být Nový zákon a jeho učení v souladu s Tórou a tudíž nemohu věřit, že by Ježíš byl mesiáš. Navíc nemám pocit, že by jeho učení svět nějak obohatilo nebo změnilo k lepšímu a nevidím jediný důvod v něj věřit - asi tak nějak netoužím být spasen ještě za živa ;) - ale to je všechno jen můj osobní názor a hovořím pouze o ideologii, nikoli o lidech nebo jednotlivcích.
A co se týče toho B-ha přísného, trestajícího atd. - tak on ten Mr. Love, jak kdysi napsal Achab, je vlastně až novozákonní (nechci říkat výmysl, abych někoho neurazil ;) ) - ale B-h o sobě nikdy neříká, že je dobrý, že je zlý atd. On zkrátka JE.
Můj ryze osobní názor (tzn. že mluvím jen za sebe a nikdo to nemusí brát vážně) na všechny, co se domnívají, že ten SZ B-h je ošklivý trestající demiurg, je ten, že až bude člověk natolik spravedlivý, aby mohl posoudit, co je spravedlivé a co ne, nechť označí B-ha za nespravedlivého. Až bude člověk natolik dobrý, že bude moct posoudit, co je dobré a co ne, ať to učiní i o B-hu. Až bude člověk opravdu milující a laskavý, tak si možná zaslouží toho B-ha laskavého a milujícího. Vzhledem k tomu, že to není žádný člověk na světě, tak je imho v pořádku, že ten B-h v SZ je takový, jaký je. A bát se B-ha, to je dobré, ne? B-ha se bojím, nemusím se alespoň třást před člověkem. To je alespoň pro mě mnohem větší svoboda, než si umíte představit.
eleazar:
Elazare,
mě nepříjde, že by si Starý a nový Zákon nějak odporovali. Pověstný kámen úrazu vidím v chybné interpretaci listů Saula z Tarsu. On nikde nesváděl Israele od Tóry, jenom tvrdil, že není nutné Řekům a dalším národům, aby se staly židy proto, aby došli spasení - podtotose může podepsat většina dnešních židů. Ani nenabádal k modloslužbě... Jinak i Ješua učil, že se máme bát Boha
eleazar
P.S.: Já věřím, že Ješua i jeho bratranec Jóchánan bar Zekarjáhů jsou proroci. ;)
fanuel:
Zdravím, všechna náboženství světa, která jsou dnes na zemi prošla vývojem, některá jsou mladší některá starší. Jedno operuje s trojí
osobou, druhé si udělali lidé jako zlaté tele, rúzné modli a symboly.A každé se tváří že ono je to pravé ořechové.Tak jako na počátku Abrahama se dal (B) poznat a (B) vyvolil Abrhama a pověřil ho určitým úkolem, který splnil a je mu to počteno za spravedlnost protože uvěřil a konal na radu (B).TO JE TEDY TO VYVOLENI samotným (B). Ne tedy naboženství učiněné lidmi, které si náboženství vymysleli, různé ty sochy ,obrazy,ap.To tedy bylo na počátku u Abrama. Dnes na konci, je to samé akorát s tím rozdílem, že zlo má již vybráno a má málo času tak bude kopat okolo sebe.Jedině pouť lidu Izraele a jejich dodržování smlouvy a úmluvy s (B) je zázrakem, který národ bez vlasti 3000let si zachoval identitu,kulturu, živý jazyk??????Kolik utrpení za to že je ŽID trpěl za svoji národnost ?????????Žádný podobný totiž není, jak víme z historie tak bez vlasti vše zaniká, a přesto Izrael žije jen díky víře, smlouvě a úmluvě s (B). Bez těchto atributů a pěti knich MOJŽÍŠE by nebylo Izraele. Je pravda v posledních dnech má (B) jistý záměr s celou zemí, ale hlavně s Izraelem tak jak přislíbyl skrze ty co slyší slovo (B)
(po staru proroky).Ten kdo slyší slovo v posledních dnech tak jako na počátku VYVOLÝ (B).To je tedy V Y V O L E N Í od (B). Stanek (Fanuel)
Elazar:
--- Citace: eleazar kdy 10. Prosince 2007, 18:11:16 ---Elazare,
mě nepříjde, že by si Starý a nový Zákon nějak odporovali. Pověstný kámen úrazu vidím v chybné interpretaci listů Saula z Tarsu. On nikde nesváděl Israele od Tóry, jenom tvrdil, že není nutné Řekům a dalším národům, aby se staly židy proto, aby došli spasení - podtotose může podepsat většina dnešních židů. Ani nenabádal k modloslužbě... Jinak i Ješua učil, že se máme bát Boha
eleazar
P.S.: Já věřím, že Ješua i jeho bratranec Jóchánan bar Zekarjáhů jsou proroci. ;)
--- Ukončit citaci ---
Jako křesťanovi či muslimovi ti to smysl dávat může a Ježíše za proroka považovat můžeš rovněž, proč ne - proti gustu žádný dišputát, jak se říká. Já psal z pohledu židovského, neb se dotaz týkal judaismu (resp. proč nebyl Ježíš uznán židy za mesiáše). Je jasné, že křesťan s tím žádný problém nemá (a byl bych velmi překvapen, kdyby měl :) ).
Jinak věta
--- Citovat ---podtotose může podepsat většina dnešních židů
--- Ukončit citaci ---
je nonsens protože za 1) se pod to většina židů nepodepíše 2) idea spasení, tak jak je chápána v NZ, je odlišná od ideje spasení ve SZ (přesněji NZ na ní stojí, ve SZ je to vedlejší, potažmo výsledný, produkt).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi