Je povoleno jíst bodlinu z ježka uvařenou v mléce?
1) Musíme se zabývat duševní způsobilostí někoho, kdo by chtěl jíst ježčí bodlinu, byť povařenou v mléce. Takový člověk zcela jistě není duševně zdráv, neb něco tak nepoživatelného a nevýživného může jíst jen blázen - a pokud ještě onu bodlinu vaří v mléce je jasné, že je totální mešuge.
Otázka tedy zní: "Je někdo, kdo je naprostý blázen, odpovědný za to, že eventuálně poruší pravidla kašrutu?" - tedy jinak řečeno "Pokud by snad ježčí bodlina povařená v mléce nebyla košer, může být ten, kdo ji sní považován za někoho, koho lze činit zodpovědným za jedení nikoliv košer jídla?"
2) Pokud by snad z nějakého důvodu chtěl bodlinu jíst někdo, kdo je duševně zdráv (a nechám stranou, že si nedokážu představit, o koho by se mělo jednat), pak je otázka, zda bodlina se vejde do definice "mláděte vařeného v mléce matky" - ať je jich definice jakkoliv široce vykládána...
Mám za to - ale je to otázka pocitová, nepodložená žádným názorem významné osobnosti - že bodlina je takové povahy, že ji nelze označit ani za košer ani nekošer, bez ohledu na to, zda ježčí maso je košer či ne.
Odpověď je stejná, jako na otázku: "Je dovoleno jíst chlup z libovolného zvířete uvařený v mléce?"