Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

údajný výrok r. Kooka

<< < (3/6) > >>

Vader:

--- Citace: Elazar kdy 16. Září 2007, 00:27:05 ---Ohledně "citace" z Kooka - přemýšlel jsem nad tím a zajímalo by mě, jak té větě rozumíš ty. Respektive, pokud tě pohoršuje, tak čím.

--- Ukončit citaci ---

Mozna jsem (jako obvykle) vedle jak ta jedle, ale i kdyby to tak bylo receno, pak to chapu jako zhodnoceni duchovni urovne. Ne jako shazovani a stiteni se nezidu. Je tam zminovana duse. Duchovni chapani prumerneho ateisty je nulove, co si budeme povidat...

Simon:
Naprosta pravda. Ale zase je treba se na to divat opacne. Libilo by se Zidum, pokud by treba muslimove nebo krestane rikali, ze z duchovniho hlediska  je "Rozdil mezi dusi muslima/krestana a zida je vetsi nez mezi dusi cloveka a dobytka" ?  :-\

(Cimz nechci tvrdit, ze ten vyrok rabi Kook rekl. Jen reaguji na tu argumentaci, ze i kdyby to rekl, ze zas o tolik nejde.)

Elazar:

--- Citace: Simon kdy 16. Září 2007, 02:07:54 ---Naprosta pravda. Ale zase je treba se na to divat opacne. Libilo by se Zidum, pokud by treba muslimove nebo krestane rikali, ze z duchovniho hlediska  je "Rozdil mezi dusi muslima/krestana a zida je vetsi nez mezi dusi cloveka a dobytka" ?  :-\

(Cimz nechci tvrdit, ze ten vyrok rabi Kook rekl. Jen reaguji na tu argumentaci, ze i kdyby to rekl, ze zas o tolik nejde.)

--- Ukončit citaci ---

To je prave ono - co by se ti na tom konkretne nelibilo? Jak te vete rozumis?

neni to totiz prirovnani, je to (ne)rovnice:

(a - b) > (x - y)

a=duse zida, b=duse nezida, x=duse cloveka, y=duse zvirete. V zadnem pripade ten text netvrdi: a=x, b=y.

On ten rozdil mezi dusi cloveka a dobytka/zvirete jen tak mimochodem neni zas tak markantni. A (abych snad nikoho neurazil) tak urcity rozdil mezi uvazovanim  (dusi) vericiho a ateisty opravdu je - a mozna bych se klidne i postavil za to, ze ac ten rozdil neni prilis velky, tak je mozna stejne velky, ne li vetsi, nez rozdil mezi uvazovanim homo sapiens a jineho zivocisneho druhu.

A uprimne - kazde nabozenstvi (i krestanstvi a Islam) tvrdi svym zpusobem to same, totiz ze jeho verici jsou nejakym zpusobem duchovne vys, nez ostatni lide.

Ale myslim, ze ten vyrok ma koreny nekde u nekoho v Talmudu, jen vedet kde.

Simon:
Ja tu rovnici chapu, byt mi neni jasne, jakym zpusobem se z a a b vytvari hodnota  x. Nicmene Vas by neurazelo, kdyby Vam nejaky muslim rekl, ze rozdil mezi muslimem a zidem je (ve prospech muslima samozrejme) vetsi nez mezi clovekem a zviretem? Tedy jinymi slovy, kdyby Vam rekl, ze obecne vzato ma clovek blize ke zvireti, nez on k Vam?

Pri vsi ucte, jak vnimam rozdily mezi dusemi jednotlivych lidi jako male, i kdyz ty rozdily mohou byt dulezite. Zvirata dusi nemaji.

Elazar:

--- Citace: Simon kdy 16. Září 2007, 10:28:38 ---Ja tu rovnici chapu, byt mi neni jasne, jakym zpusobem se z a a b vytvari hodnota  x. Nicmene Vas by neurazelo, kdyby Vam nejaky muslim rekl, ze rozdil mezi muslimem a zidem je (ve prospech muslima samozrejme) vetsi nez mezi clovekem a zviretem? Tedy jinymi slovy, kdyby Vam rekl, ze obecne vzato ma clovek blize ke zvireti, nez on k Vam?

Pri vsi ucte, jak vnimam rozdily mezi dusemi jednotlivych lidi jako male, i kdyz ty rozdily mohou byt dulezite. Zvirata dusi nemaji.

--- Ukončit citaci ---

znamenko > znamena "vetsi nez" - nic se tam tudiz nevytvari - jedna se o hodnoty na sobe nezavisle (v tom je ten vtip).

Prekrucujete vetu: "Rozdil mezi muslimem a zidem je (ve prospech muslima samozrejme) vetsi nez mezi clovekem a zviretem" - ale puvodni veta znela "mezi dusi" a uz vubec ne "v neci prospech" - nikoli tak, jak ji interpretujete Vy - to je pravdepodobne duvod, proc tato veta tolik lidi pohorsuje, protoze si ji vykladaji takto - nerikam, ze to tak nekdo nemohl myslet (mozna ze ji i r. Kook tak myslel), ale jak jsem napsal, v principu totez tvrdi vsechna nabozenstvi - a nevim, poc bych se nad tim mel pohorsovat a rikat o nich, jaci to jsou "@#$%^", kdyz to moje je de facto v principu uplne stejne.

Nicmene nasledne to uvadite na pravou miru: "obecne vzato ma clovek blize ke zvireti, nez on k Vam"
- a ne snad?   :D Ja se nad tim nepohorsuju, ja to ocekavam. Mam li byt uprimny, tak mam ke svemu psovi take mnohem hlubsi vztah, nez treba k Mohamedu Abbasovi  ;D
Ted vazne - bavime li se na urovni nabozenske, tak to tak zkratka funguje. S tim se neda nic delat, kazdy si hleda "toho sveho". Podle meho skromneho nazoru mame ke zviratum v zakladnich psychologickych pochodech pomerne blizko, neprekvapuje me tudiz, ze muslim je mi z duchovniho pohledu vzdalenejsi, nez zvire (a naopak).

Pokud podle Vas (ale napr. i podle Daniela Hermana..) zvirata dusi nemaji, tak v tom pripade se tu bavime o nicem. Podle me (a nejen podle me, treba i podle Bible) dusi maji. Dokonce i podle veterinaru dusi (a treba i psychicke problemy) maji - vzacny priklad, kdy se nabozenstvi a veda shodne. No nic - to je naprosto off topic.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi