Judaismus > Obecná náboženská debata

Lze pouzit koberecek typu "muslimak" ?

<< < (18/28) > >>

daniel lehotsky:
Mily Vadere,mozete mi povedat,kto sa spolupodiela na ,,vytvoreni,stvoreni"noveho jedinca,cloveka,dietata?podla jidiskajt.

Karels:
Pro odlehčení, snad se to nikoho nedotkne - Pekelný humor Rowana Atkinsona - https://www.youtube.com/watch?v=0-QMzRNdTfY

Vader:

--- Citace: daniel lehotsky kdy  4. Ledna 2009, 18:22:28 ---Mily Vadere,mozete mi povedat,kto sa spolupodiela na ,,vytvoreni,stvoreni"noveho jedinca,cloveka,dietata?podla jidiskajt.

--- Ukončit citaci ---

Proc me chcete vmanipulovat do situace, kdy odpovite "Ha ! Vidis, HaShem je tam taky !" ? To je preci nesmyslna argumentace. Ja jsem se ptal, jak je mozne, ze se B-h potrebuje narodit. Nebo se tu snad bavime o recke mytologii ?
BTW pri novozakonnim "druhem prichodu" Nazaretskeho - proste prijde, nebo se zase bude obtezovat rozenim ? A jestlize jen tak prijde, proc to neudelal i pred 2000 lety ?

Elazar:

--- Citace: Karels kdy  4. Ledna 2009, 18:06:11 ---
--- Citace: sad kdy  4. Ledna 2009, 09:59:22 ---Dobry den, eleazare,
kentauri, avatari, boho-clovek ani syn B-zi proste nepatri z hlediska zidovstvi k tem, jimz by se melo slouzit, a jez je radno poslouchat. Jinak receno: Zase je tu neresitelny rozpor (a spor) o to, co jest sluzba B-hu a co modlosluzba...

--- Ukončit citaci ---

Je mi líto sad, ale mýlíte se: Na naší, tedy křesťanské „straně“ je jedna zásadní námitka vám židům; „A byla mu dána (Synu člověka) vladařská moc, sláva a království, aby ho uctívali všichni lidé různých národností a jazyků. Jeho vladařská moc je věčná, která nepomine, a jeho království nebude zničeno.“ (Daniel 7:14) Aramejský výraz pro termín „uctívání“ v tomto verši je פּלח [PALACH] /aramejský slovesný kořen/. Ve Starém zákonu (v Tanachu), se objevuje 10×, konkrétně 9× v knize Daniele a jednou v knize Ezdráše a vždy jde o bohoslužbu. Ve všech těchto biblických textech jde o uctívání samotného Boha. Syn člověka podle výše uvedeného biblického textu z knihy proroka Daniele přijímá úctu, která přináleží jedině samotnému Bohu. Což „legalizuje“ můj vztah k Ježíši Kristu – modlitby, chvály, tímto se mohu s důvěrou k Ježíši obracet.

Nenutím Vám to, ale jenom bráním mou a potažmo křesťanskou legitimitu v adoraci Ježíše...

--- Ukončit citaci ---

Celý tento argument má jeden drobný háček a to i pokud přijmu tvůj výklad slova pelach jako "služba B-hu" - jak chceš "dokázat", že bar enoš, tedy syn člověka - a žádný bohočlověk nebo syn B-ží - je Ježíš z Nazareta, a aby nedošlo k mýlce, tentýž, o němž se píše v Evangeliích?  ;) To nedokážeš, tomu můžeš jedině věřit.

To, co psala sad, je naprosto správně - synu B-žímu ani bohočlověku se neslouží ani mu nenáleží úcta - minimálně podle Tanachu ne. Ta náleží někomu úplně jinému.

sad:
Dobry vecer, Karelsi,
hebrejstina jakoz i aramejstina jsou jazykem vyjimek; navic nektere slovesne koreny maji mnoho vyznamu. Divam-li se do sveho slovniku, vidim u aramejskeho korene פלח jako preklad:                      
                                                                                                      a) pracovat
                                                                                                      b) slouzit  B-hu, bozstvu ci cloveku
                                                                                                      c)nutit
                                                                                                      d) sekat; kopat; prorazit atp.

U odvozeneho substantiva pak:                                                             kus; cast; fragment atp.

Krestanstvi tradicne vztahuje nektere prorocke vyroky na osobu Jezise, nakolik je tato praxe legitimni nevim; kazdopadne jsem Vam vdecna, ze mi "to" nenutite (zase ten koren פלח)...

Zustavam s pozdravem

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi