Judaismus > Obecná náboženská debata

Lze pouzit koberecek typu "muslimak" ?

<< < (14/28) > >>

daniel lehotsky:
to Sad,chvala,smekam.Ked sa nam vymedzia zdoje myslenia,tak sa obrusia hrany. ;)

eleazar:

--- Citace: sad kdy  4. Ledna 2009, 13:48:05 ---Vy apelujete na presne citace Pisma, pricemz sam obcas ponekud tapete ve zcela elementarnich zalezitostech.

--- Ukončit citaci ---
Já jsem primitivní člověk :-[ , který rozumí věcem, se kterými se setkává a které používá.
Tápu ve věcech, které jsou pro mě nové, které jsem nikdy předtím znát nepotřeboval.
Kdo se zeptá, je za blbce několik minut, kdo se nezeptá po celý život. :P

Vodník:

--- Citace: eleazar kdy  4. Ledna 2009, 13:02:52 ---Vodníku,
já pojmy podstaty a přirozenost moc nemusím, myslím si, že i ostatním Židům by pomohlo v případném studium, kdybyste napsal, kde se v Novém Zákoně tyhle pojmy vyskytují, a nejlépe uvedljejich řecké protějšky. Vy máte přece Řecko také rád. :)
Na závěr: Nemyslím si, že by Ježíš kaceřoval svém učedníky jen proto, že nerozumí pojmosloví, ve kterém aby se vyznalo s odpuštěním prase kůzle.
--- Ukončit citaci ---
Jak už jsem tu psal, jsem sice hellenofil, ale řecky neumím. :-[ Nicméně "podstata" je ousia a "přirozenost" physis. Zejména ten první termín nemá ekvivalentní překlad ani do latiny, ani do jiných jazyků, takže ani wiki moc nepomůže. V NZ se pokud vím nevyskytují, ale pro Církev je NZ jen jedním ze zdrojů správné víry. Pokud Vás ale opravdu zajímá trojiční theologie, doporučuji Vladimíra Losského (podstatná část k přečtení zde).
Každé náboženství prochází určitým vývojem, jehož základ bývá obvykle (ne vždy) jednoduchý, a který se postupným vývojem zesložiťuje. Vaše úvaha, co by Ježíš dělal nebo nedělal, může být sice zajímavá, ale má stejně málo naděje na jistou odpověď, jako co by dělal Ježíš s internetem, automobily, globalisací, MacDonaldem, Českou republikou nebo státem Israel.

Elazar:

--- Citace: Michal Vejvoda kdy  4. Ledna 2009, 12:26:13 ---
--- Citovat ---V tom případě ale nechápu smysl vašeho příspěvku výše.

--- Ukončit citaci ---
Milý Elezare, ten příspěvek měl znamenat, že v Ježíši uctíváme JHVH a že se tedy nejedná o modloslužbu.

--- Ukončit citaci ---

Z vašeho pohledu možná ne, z pohledu židovství ano. Na tom nikdo nic nezmění. Tedy možná Mesiáš a následný armagedon by mohli...  ;D

Smysl vašeho příspěvku mi uniká poté, co se zde na fóru (a i jinde samozřejmě, ale zde naštěstí pouze v přátelském duchu) tato otázka (vztahu židovství a křesťanství a jak se na sebe navzájem dívají) bezpočtukrát řešila.
Např. tato odpověď Scooolieho achabovi:
https://forum.eretz.cz/index.php/topic,582.msg9326.html#msg9326
a pak další pokračování diskuze.

--- Citace: Michal Vejvoda kdy  4. Ledna 2009, 12:26:13 ---A co se přirozeností týká, tak samozřejmě že Bůh a Ježíš mají stejnou přirozenost, ale v Ježíši jsou přirozenosti 2 Boží a lidská.

--- Ukončit citaci ---
Chtě jste asi říci, že mají stejnou podstatu, ale to už Vodník rozebral dále.

Vodník:

--- Citace: Elazar kdy  4. Ledna 2009, 13:39:59 ---Však ano, o přirozenosti také píšu, nikoli o podstatě.
--- Ukončit citaci ---
Aha. Nicméně na mé námitce to nic nemění, neboť důvodem k odsouzení monofysitismu bylo chybné učení o jedné přirozenosti v Osobě Ježíše Krista, nikoli o jedné (tj. společné) přirozenosti s Otcem, což je naopak logické, jak podotkl Michal Vejvoda, když mají stejnou podstatu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi