Judaismus > Obecná náboženská debata

Lze pouzit koberecek typu "muslimak" ?

<< < (12/28) > >>

Vodník:

--- Citace: Elazar kdy  4. Ledna 2009, 11:34:22 ---Pokud označuje (dle vašeho příspěvku výše) věrouka CČBE Ježíše a B-ha že jedno jsou - tudíž jsou jedné přirozenosti - tak asi monofyzitská je.
--- Ukončit citaci ---
Nikoli. Monofysitismus je herese, která učí, že v Ježíši Kristu je pouze jedna přirozenost - božská. Podle pravoslavné dogmatiky jsou v Kristu přirozenosti dvě - božská a lidská. Syn a Otec jsou jedné podstaty. Pojmy "podstata" a "přirozenost" jsou v pravoslavné theologii nezaměnitelné.

Ad Daniel: nestoriánství odděluje božství a lidství Kristovo v tom smyslu, že odmítá Marii nazývat "Bohorodicí", ale nazývá ji "Kristorodicí". Pravoslaví učí, že "Krista Syna, Pána, jednorozeného...poznáváme ve dvou přirozenostech nesplývajících, neměnných, nerozlučných, neboť spojením nikterak nebyl rozdíl obou přirozeností odstraněn, ale naopak se uchovává vlastnost každé přirozenosti, spojující se do jedné osoby a jedné hypostase, který se neštěpí ani nerozděluje na dvě osobnosti, nýbrž je jeden a týž Syn a jednorozený Bůh Slovo..." (4. ekumenický koncil v Chalcedonu)

Ad Vader: podle pravoslaví na Sinaji mluvil s Mošem právě Syn... ;)

Jinak offtopic: poděkování za přání k Svátku Narození (pozítří), byl jsem několik týdnů (téměř) mimo net, teprve od úterka budu k plně disposici.

sad:
Mily eleazare,
je zvlastni, co vsechno se naleza ve Vasem poslednim prispevku:
mimozemstan, kentaur a nakonec kanal...
Prosim, udelejte si trochu jasno v pojmoslovi...

Btw: Myslite si, ze nabozenstvi spada do sfery, o niz lze mluvit v pojmech jako "pokrok" nebo "regrese"?

Mily Vodniku,
Mluvil-li na Sinaji s Mojzisem B-zi Syn, pak to znamena, ze B-h Otec je pro krestany skrytym B-hem (Deus Otiosus)?
V zidovstvi neni v zadnem pripade B-h chapan jako Deus Otiosus, syna nema, a presto s Moshe rabejnu mluvil – Jediny B-h (o jehoz prirozenosti netreba spekulovat).

Michal Vejvoda:

--- Citovat ---
V tom případě ale nechápu smysl vašeho příspěvku výše.

--- Ukončit citaci ---
Milý Elezare, ten příspěvek měl znamenat, že v Ježíši uctíváme JHVH a že se tedy nejedná o modloslužbu. Kdyby cílem každého diskusního příspěvku mělo být změnit názor ostatních diskutujících, či snad dokonce názor cele mnohasetleté náboženské skupiny, pak by asi byly všechny diskuse zbytečné. Já zas třeba nechápu smysl některých jiných příspěvků. Změnit názor církve na osobu Ježíše Krista? To asi ne, spíš se mi zdá, že cílem je zesměšnit.(viz kentaur apod.)

--- Citovat ---
Pokud označuje (dle vašeho příspěvku výše) věrouka CČBE Ježíše a B-ha že jedno jsou - tudíž jsou jedné přirozenosti - tak asi monofyzitská je. To by vám ale bratři evangelíci dali.  ;)

--- Ukončit citaci ---

Nevím co by mi asi tak bratři evangelíci měli dávat. Já znám učení své církve poměrně dobře. Výrok že Ježíš a Otec (myšlen JHVH) jsou jedno, je výrok samotného Ježíše v evangeliích, ke kterým se má církev samozřejmě, jako součásti Nového zákona, potažmo Bible hlásí.
A co se přirozeností týká, tak samozřejmě že Bůh a Ježíš mají stejnou přirozenost, ale v Ježíši jsou přirozenosti 2 Boží a lidská. A to je naprosto orthodoxní učení. Takže pokud mne chcete zařazovat do nějakých heretických skupin, pak by asi bylo dobré se s křesťanskou teologií trošku seznámit, než tu plácat od boku. Já vás taky nazařazuju do nějakých židovských sekt, když jejich učení v rámci judaismu neznám.

Vodník:

--- Citace: sad kdy  4. Ledna 2009, 12:20:28 ---Mily Vodniku,
Mluvil-li na Sinaji s Mojzisem B-zi Syn, pak to znamena, ze B-h Otec je pro krestany skrytym B-hem (Deus Otiosus)?
V zidovstvi neni v zadnem pripade B-h chapan jako Deus Otiosus, syna nema, a presto s Moshe rabejnu mluvil – Jediny B-h (o jehoz prirozenosti netreba spekulovat).
--- Ukončit citaci ---
Milá sad, myslím, že tyto otázky jsou právě už za těmi mezemi mezináboženského dialogu. ;)
S přáním všeho dobrého,
V.

daniel lehotsky:
to SAd)..o jeho prirodzenosti netreba spekulovat.Presne o tom to je,Greci radi spekulovali. :).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi