Judaismus > Obecná náboženská debata
Lze pouzit koberecek typu "muslimak" ?
Vodník:
--- Citace: sad kdy 6. Ledna 2009, 09:40:33 ---Mily Vodniku,
pro observantniho zida je cely TaNaCh stezejni a aktualni.
--- Ukončit citaci ---
Já se nevyznám v židovství natolik, abych s Vámi o tom mohl diskutovat. Ale jestli k tomu, co my nazýváme Starý zákon, vám přibylo ještě objemné těleso talmudu, tak to asi zbytečné nebylo. Ostatně nemyslím, že by dnes i ty nejurputnější charedim z Mea Šarimu kamenovali někoho, kdo v sobotu sbírá dříví. ;)
Vader:
--- Citace: Vodník kdy 6. Ledna 2009, 13:59:56 ---Co je to OMG?
--- Ukončit citaci ---
Omlouvam se, jsem zbykly pouzivat talkmode. OMG = zoufaly vykrik "Oh my G-d".
Vader:
--- Citace: Vodník kdy 6. Ledna 2009, 14:04:43 ---Já se nevyznám v židovství natolik, abych s Vámi o tom mohl diskutovat. Ale jestli k tomu, co my nazýváme Starý zákon, vám přibylo ještě objemné těleso talmudu, tak to asi zbytečné nebylo.
--- Ukončit citaci ---
Talmud jsou (velmi zjednodusene receno) "jen" pribehy, debaty a komentare. Vy krestane mate komentaru a ruznych pojednani taky hromadu. Znamena to tedy dle vaseho zorneho pole, ze jimi byl NZ aktualizovan ? To dozajista ne...
Vodník:
--- Citace: Vader kdy 6. Ledna 2009, 15:20:20 ---Talmud jsou (velmi zjednodusene receno) "jen" pribehy, debaty a komentare. Vy krestane mate komentaru a ruznych pojednani taky hromadu. Znamena to tedy dle vaseho zorneho pole, ze jimi byl NZ aktualizovan ? To dozajista ne...
--- Ukončit citaci ---
Tak například NZ - co se nějaké "novosti" učení týče - jsou vlastně obsahově taky příběhy, dopisy (=kommentáře) a jedno proroctví. Krom toho Tradice je pro nás, tradiční křesťany, rovnocenná s Písmem. Ne každý kommentář nebo pojednání je součástí Tradice, ovšem určitý upgrade probíhá stále (zřejmě i u vás). Dalo by se zjednodušeně říct, že rozdělení křesťanství je způsobeno rozdílným názorem na míru přijatelnosti toho neb onoho upgradu. Nevylučuji, že jsou tací, kteří celé křesťanství redukují právě na takový upgrade SZ, vyjádřený v NZ.
Michal Vejvoda:
--- Citace: Vader kdy 6. Ledna 2009, 15:16:33 ---
--- Citace: Vodník kdy 6. Ledna 2009, 13:59:56 ---Co je to OMG?
--- Ukončit citaci ---
Omlouvam se, jsem zbykly pouzivat talkmode. OMG = zoufaly vykrik "Oh my G-d".
--- Ukončit citaci ---
Promiňte , mohl bych se zeptat, proč ve slově Bůh neustále vynecháváte ů a používate takovéto zkratky, které stejně každý (pokud jim porozumí) přečte. Možná tomu nerozumím, ale podle mne se i tetragram normálně psal, pouze se nevyslovoval(nevyslovuje). Pokud použití v diskusi berete jako jeho vyslovení...i tak se to dá vyložit ::). Ale hebrejský ekvivalent slova Bůh - Elohím se normálně vyslovuje, ne?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi