Gvodrazko, to co jsem slíbila, dodržuji. Já vím, že je šabat, ale snad Bůh mi odpustí, já to moc nedodržuji. V Liberci je báječná komunita. Jednak ta vzpomínka na největší vyvraždění židů z 8. na 9. března 1944 (4.000), byla úžasná. Starší dáma,pravděpodobně,která holokaust prožila, měla výbornou řeč a rozsvítila svícen : první svíčka, za 1 mil. dědečků, druhá svíčka za 1 mil. babiček, třetí svíčka za 1 mil. maminek, čtvrtá svíčka za 1 mil. tatínků, pátá svíčka za 1 mil. hočiček, šestá svíčka za 1 mil. chlapečků a sedmá svíčka, aby se to nikdy neopakovalo. To jsem si poprve uvědomila, že válečné děti a poválečné děti vlastně vůbec dědečky, babičky a celé blízké příbuzenstvo nepoznaly. Já vím, že nemáme brečet, ale to nešlo. Pak tam pan Michal Fořt zazpíval písně, které si zpívali naši předci, než je zplynovali. Byla to naše hymna (celá) a židovská píseň (omlouvám se, skutečně ji neznám, nepřišla jsem s ní do styku). Pak tam vystoupili pan Jiří Hošek a paní Drahomíra Hošková se skladbami od židovských autorů. Za zabité děti i motlitba za zraněné provedl pan Fořt na Kabalat Šabatu v hebrejštině. Přiznám se, že již u toho jsem nebyla, ale vím to od účastníků. Použili se materiály, které jsem přivesla z Eretzu a z naší diskuse. Míla